«Χοροταξιδευτόπερα» στο Συνεδριακό Κέντρο Μεταμόρφωσης
Πολιτισμός

«Χοροταξιδευτόπερα» στο Συνεδριακό Κέντρο Μεταμόρφωσης

Η θεατρική παράσταση «Χοροταξιδευτόπερα» παρουσιάζεται την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017, στις 11:30, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Μεταμόρφωσης (Λητούς & Κύμης, όπισθεν Κολυμβητηρίου Δήμου Μεταμόρφωσης).

Πρόκειται για κωμωδία, με ζωντανή μουσική, εμπνευσμένη από το έργο «Η Όπερα της Πεντάρας» του Μπέρτλοτ Μπρεχτ, που παρουσιάζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Δήμου Αγίας Παρασκευής «Χοροταξιδευτές» σε σκηνοθεσία Μπάμπη Καλαντζή. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Το 1728, ο Άγγλος ποιητής Τζων Γκέι, έγραψε την «Όπερα του ζητιάνου». Πρόκειται για μια παρωδία όπερας, με θέμα το κοινωνικό περιθώριο, τον υπόκοσμο του Λονδίνου της Βικτωριανής Εποχής και τη διαφθορά της εξουσίας.

Μετά από 200 χρόνια ο Μπέρτολτ Μπρεχτ αξιοποίησε το έργο και το διασκεύασε στην πασίγνωστη θεατρική του επιτυχία «Η Όπερα της Πεντάρας».

Η επιτυχία και η διαχρονικότητα του έργου, που δεν έπαψε ποτέ να παίζεται και να διασκευάζεται, εξηγείται από δύο στοιχεία: το πρώτο είναι η υψηλή του θεατρικότητα, στοιχείο που πάντα προσελκύει και προκαλεί το ενδιαφέρον των ανθρώπων του θεάτρου. Το δεύτερο και, ίσως, σημαντικότερο είναι τα διαχρονικά και μάλλον οριακά κοινωνικά φαινόμενα και μεγέθη που πραγματεύεται.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής «Χοροταξιδευτές», του οποίου οι πρωταγωνιστές είναι ερασιτέχνες μέλη του Συλλόγου συνεργάστηκε με τον άνθρωπο του θεάτρου Μπάμπη Καλαντζή, στον οποίο ανέθεσε τη συγκρότηση θεατρικής ομάδας. Αυτό που προέκυψε είναι πραγματικά συναρπαστικό: μια νέα διασκευή της «Όπερας του Ζητιάνου» και της «Όπερας της Πεντάρας» σε «Χοροταξιδευτόπερα».

Η διασκευή είναι εξαιρετικά επιτυχημένη και προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα και χαρακτηριστικά. Εξελληνισμός των ονομάτων των πρωταγωνιστών, μουσική επένδυση με ελληνικά τραγούδια,  εύστοχες προσαρμογές και έξυπνες συνδέσεις και σχόλια με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Όλοι οι συντελεστές του έργου, μουσικοί και ηθοποιοί, είναι ερασιτέχνες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet