Δήλωση δημάρχου Νέας Ιωνίας για τα 570 χρόνια από την άλωση της Κωνσταντινούπολης
Κοινωνία

Δήλωση δημάρχου Νέας Ιωνίας για τα 570 χρόνια από την άλωση της Κωνσταντινούπολης

Με αφορμή τη σημερινή θλιβερή επέτειο αλώσεως της Κωνσταντινούπολης, η δήμαρχος Νέας Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου προέβη στην εξής δήλωση:

«29 Μαΐου 1453 – 29 Μαΐου 2023 – 570 χρόνια από την Άλωση της Πόλης…

Συμπληρώνονται σήμερα 570 χρόνια από την αποφράδα ημέρα που η Κωνσταντινούπολη, η Βασιλίδα των Πόλεων, το αγλάισμα της Χριστιανοσύνης, του πολιτισμού και της Σοφίας, έπεσε στα χέρια των Οθωμανών, μετά από άνισο αγώνα που κράτησε 58 ημέρες, σηματοδοτώντας το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και την αρχή θρύλων και δοξασιών.

Η Άλωση της Πόλης απετέλεσε την απαρχή των 400 χρόνων σκλαβιάς στον Οθωμανό δυνάστη, ωστόσο ο Ελληνισμός πορεύτηκε ανά τους αιώνες μαχόμενος στον δρόμο του ήθους, της ανθρωπιάς και της ελευθερίας. Αυτή δεν μπόρεσε κανείς να μας τη στερήσει. Γι’ αυτήν αγωνιζόμαστε κι εμείς σήμερα!

Αυτή τη μέρα αποτίουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας και φωταγωγούμε συμβολικά με κόκκινο χρώμα το δημαρχείο της πόλης μας εις ένδειξη πένθους προς εκείνους που με περισσή τόλμη αντιπαρατέθηκαν με υπέρτερες δυνάμεις, αλλά ούτε στιγμή δεν δειλίασαν.

Ας είναι αιωνία η μνήμη των χιλιάδων προγόνων μας που έπεσαν εκείνη την αποφράδα ημέρα».

«Ουκ εάλω η Πόλις. Ουκ εάλω η ρίζα, ουκ εάλω το φως, ουκ εάλω η βασιλεύουσα ψυχή των Ελλήνων» (Νικηφόρος Βρεττάκος, Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη).

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet