Δήμος Νέας Ιωνίας: Παρουσιάστηκαν τα ιστορικά γραμματόσημα για τη Μικρασιατική Καταστροφή
Κοινωνία

Δήμος Νέας Ιωνίας: Παρουσιάστηκαν τα ιστορικά γραμματόσημα για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Μία εμβληματική στιγμή για την ιστορία της Νέας Ιωνίας έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τετάρτης 14 Σεπτεμβρίου 2022, ανήμερα της εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Ιωνίας και τους Δήμους Βύρωνα, Καισαριανής, Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη παρουσίασαν τέσσερα γραμματόσημα της Αναμνηστικής Σειράς «Πρώτοι Αστικοί Προσφυγικοί Συνοικισμοί», τιμώντας με αυτόν τον συμβολισμό την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στο ιστορικό γραμματόσημο της Νέας Ιωνίας δεσπόζει η μορφή μίας γυναίκας υφάντρας με φόντο τα ξακουστά υφαντουργεία της εργατούπολης Νέας Ιωνίας. Κατά την παρουσίαση ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης και η χαράκτρια-ζωγράφος Μυρσίνη Βαρδοπούλου επεσήμαναν ότι στο γραμματόσημο αποτυπώνεται συμβολικά η γυναικεία παρουσία για πρώτη φορά στην εργασία, αλλά και η οργανωμένη συμμετοχή της στα πολιτικά δρώμενα με της εποχής.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ του Δήμου Νέας Ιωνίας Λουκάς Χριστοδούλου φώτισε μία διαφορετική πτυχή της μεγάλης τραγωδίας, την επόμενη μέρα του ξεριζωμού και τις συνθήκες διαβίωσης και δραστηριοποίησης των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Αττική και στους πρώτους αστικούς προσφυγικούς συνοικισμούς της χώρας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η δήμαρχος Νέας Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου, ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, ο δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος, ο δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης και ο πρόεδρος των ΕΛΤΑ Πολυχρόνης Γριβέας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet