Δύναμη Προοπτικής: Επιστροφή στα θρανία – Επιστροφή στα προβλήματα στη Ν. Ιωνία
Κοινωνία

Δύναμη Προοπτικής: Επιστροφή στα θρανία – Επιστροφή στα προβλήματα στη Ν. Ιωνία

Για σειρά προβλημάτων στα σχολεία του Δήμου Ν. Ιωνίας αναφέρεται η δημοτική παράταξη Δύναμη Προοπτικής, με επικεφαλής τη Δέσποινα Θωμαΐδου, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη αναφέρονται τα εξής:

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με τους καθιερωμένους αγιασμούς, με φωτογραφίσεις, χειροκροτήματα και γλυκανάλατες ευχές προς τους νεαρούς μαθητές, οι οποίοι για μία ακόμη χρονιά καλούνται να πάρουν μέρος στον αγώνα τους στο σχολικό στίβο.

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε δίχως να είναι εφικτό να κρυφτούν κάτω από το… χαλί τα κρίσιμα προβλήματα που δυσχεραίνουν το έργο των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονέων.

Τα προβλήματα δεν σταματούν τόσο στις κτιριακές εγκαταστάσεις όσο και στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, προβλήματα που αποτελούν τροχοπέδη για μια ποιοτικότερη εκπαίδευση.

«Άλυτο» το κτιριακό πρόβλημα

Τα προβλήματα στις υλικοτεχνικές υποδομές των σχολείων όπως βανδαλισμοί, κακοτεχνίες σε εγκαταστάσεις, αίθουσες «κλουβιά» είναι μερικά μόνο από τα κομμάτια του «παζλ» τα οποία έχουν σπάσει, στην κυριολεξία, τα νεύρα των γονιών.

Οι εκκρεμότητες είναι ανοιχτές και σε επίπεδο υποδομών, με τον προϋπολογισμό να έχει μειωθεί δραματικά στη Σχολική Επιτροπή. Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για χτίσιμο σχολείων, αν και η ανάγκη για αίθουσες είναι τεράστια, αλλά για συντηρήσεις ή επισκευές.

Γεννιέται, λοιπόν, το ερώτημα: «Τα προβλήματα αυτά θα λυθούν φέτος και αν ναι, πότε;». Όπως και να ‘χει, ο χρόνος σίγουρα δεν επαρκεί όταν υπάρχουν τόσο κρίσιμα ζητήματα.

Χωροταξική κατανομή

Κάπως έτσι προκύπτει και το πρόβλημα της χωροταξικής κατανομής, με τις καταγγελίες σχολείων και γονιών για τη μετακίνηση μαθητών να πληθαίνουν με τον καιρό.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται ότι η κατανομή δεν έγινε παντού με χωροταξικά κριτήρια (δηλαδή το πλησιέστερο για τον μαθητή σχολείο), αλλά με… αριθμητικά κριτήρια. Ένα γεγονός που οδήγησε παιδιά που έχουν το σχολείο δίπλα τους να αναγκάζονται να ταξιδεύουν καθημερινά για να πάνε στο σχολείο που τους τοποθέτησαν.

Οι διαμαρτυρίες γονιών και μαθητών είναι δίκαιες, αφού έχουν τραβήξει τα πάνδεινα με την αλλοπρόσαλλη κατανομή των μαθητών, ώστε να κλείσουν τμήματα, και να μετακινούνται άδικα μαθητές.

Δεκάδες παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών

Σημαντικές διαστάσεις λαμβάνει το ζήτημα των δεκάδων παιδιών που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι μένουν εκτός παιδικών σταθμών.

Από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου αποκλείστηκαν δεκάδες παιδιά, ενώ υπεράριθμα τμήματα, ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση. Επιπλέον, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν τηρούν τις προϋποθέσεις άδειας λειτουργίας, γεγονός που βαραίνει ακόμη περισσότερο τη διοίκηση του Δήμου.

Στον αριθμό των αποκλεισμένων παιδιών περιλαμβάνονται και παιδιά των οποίων οι οικογένειες βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο αριθμός των δεκάδων παιδιών που μένουν εκτός γεννά, μεταξύ άλλων, ερωτήματα για την επαλήθευση της αποτελεσματικότητας της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, την οποία – παρά τις σφοδρές αντιδράσεις αιρετών και εργαζομένων της Τ.Α. – νομοθέτησε η κυβέρνηση.

Ευθύνες δημοτικής αρχής
  • Εργολαβίες που δεν ολοκληρώθηκαν με ευθύνη του Δήμου.
  • Απροετοίμαστες οι διοικήσεις των Σχολικών Επιτροπών.
  • Δεν έγιναν έγκαιρα οι συναντήσεις των σχολικών μονάδων.
  • Κανένας θεσμικός δίαυλος επικοινωνίας με εκπαιδευτικούς.
  • «Αυτόματος πιλότος» παντού.
Παρέμβαση Δέσποινας Θωμαΐδου

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Ιωνίας, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Δύναμη Προοπτικής, Δέσποινα Θωμαΐδου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «χρειάζεται έγκαιρος προγραμματισμός και συνεχής συνεργασία με τους διευθυντές, συλλόγους διδασκόντων, μαθητικά συμβούλια, συλλόγους γονέων προκειμένου να συμφωνούνται προτεραιότητες και να υλοποιούνται παρεμβάσεις». Επίσης, ρώτησε τη δημοτική αρχή αν έχουν ολοκληρωθεί έγκαιρα οι εργολαβίες και πότε προβλέπεται να γίνει αυτό.

Επιπλέον, η παράταξη σημείωσε ότι πάγιο αίτημα της παράταξης παραμένει η τήρηση των προϋποθέσεων για την άδεια λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών, ένα κρίσιμο ζήτημα το οποίο έχει θέσει με παρεμβάσεις σε συνεδριάσεις του Σώματος η επικεφαλής Δέσποινα Θωμαΐδου.

Στα «κάγκελα» οι γονείς

Ερωτώμενο στέλεχος του γονεϊκού κινήματος στη Νέα Ιωνία για την κατάσταση που επικρατεί με την έναρξη του νέου σχολικού έτους, τόνισε (διατηρώντας την ανωνυμία της) ότι:

«Οι γονείς είναι στα… κάγκελα. Παράδειγμα είναι η πολυγωνική αίθουσα στο 7ο Γυμνάσιο και 5ο Λύκειο Νέας Ιωνίας. Τα έργα μόνωσης οροφής δεν έγιναν τους καλοκαιρινούς μήνες, με αποτέλεσμα ο χώρος να μην είναι λειτουργικός, όπως του αξίζει. Υποσχέσεις πολλές, έργα που μείνανε στο χαρτί. Κι αυτό σε μια μεγάλη συνοικία όπως η Καλογρέζα.

»Στο συγκρότημα του 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Νέας Ιωνίας οι παρεμβάσεις στον χώρο υγιεινής είναι ελλιπείς. Το κλειστό γυμναστήριο είναι σε άθλια κατάσταση, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις. Χάρη σε εθελοντές ομόρφυνε το σχολείο εξωτερικά. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και σε άλλα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Φαίνεται η ανεπάρκεια αυτών που ενώ όφειλαν δεν έκαναν αυτό που έπρεπε».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet