Η Νέα Ιωνία τίμησε τον Φώτη Κόντογλου και τους Μικρασιάτες πρόσφυγες
Κοινωνία

Η Νέα Ιωνία τίμησε τον Φώτη Κόντογλου και τους Μικρασιάτες πρόσφυγες

Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 έτη από τη Μικρασιατική καταστροφή το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕΜΙΠΟ) του Δήμου Νέας Ιωνίας και η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2022 προπασχάλια επετειακή εκδήλωση με θέμα «Πορεία προς το Πάσχα – Οι πρώτες Εκκλησιές των προσφύγων και ο Φώτης Κόντογλου».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή βίντεο από τη μεγαλειώδη παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Νέα Ιωνία και συνεχίστηκε με τον χαιρετισμό που απηύθυνε η δήμαρχος Νέας Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου, η οποία στάθηκε στη σπουδαία παρακαταθήκη του Φώτη Κόντογλου και στα θρησκευτικά μνημεία της πόλης που θεμελίωσαν οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο πανοσιολογιώτατος πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Αρβανίτης, ανέπτυξε ομιλία με θέμα: «Σταυρική πορεία προς το Πάσχα». Στην ομιλία του ο πανοσιολογιώτατος πρωτοσύγκελλος προέβη σε ένα πνευματικό οδοιπορικό των κοσμοσωτήριων γεγονότων της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και αναφέρθηκε στο βαθύτερο θεολογικό νόημα των Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου.

Στη συνέχεια ο Λουκάς Χριστοδούλου και η Ξένια Παλλιόγλου, πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ του Δήμου Νέας Ιωνίας αντίστοιχα, προέβησαν σε μια εμβριθή παρουσίαση τόσο της πολυτάλαντης προσωπικότητας του μεγάλου Μικρασιάτη λογοτέχνη και ζωγράφου Φώτη Κόντογλου, όσο και της σπουδαίας πνευματικής και εθνικής παρακαταθήκης του έργου του.

Οι δύο ομιλητές παρουσίασαν στο κοινό πολύτιμο ιστορικό αρχείο από τη ζωή του μεγάλου βυζαντινού αγιογράφου και λογοτέχνη Φώτη Κόντογλου, όπως προσωπικές φωτογραφίες, επιφυλλίδες στον ημερήσιο τύπο της εποχής, χειρόγραφα αδημοσίευτων κειμένων του, σημαντικά τεκμήρια από την προσωπική του αλληλογραφία, σημειώσεις και προσωπικές μελέτες σχετικές με θεολογικά και καλλιτεχνικά θέματα, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκαν στην ιστορία οικοδόμησης των Ιερών Ναών της Νέας Ιωνίας από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, παρουσιάζοντας σπάνιες και μοναδικές φωτογραφίες από το αρχείο του ΚΕΜΙΠΟ. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η Νεανική Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό τη διεύθυνση του κ. Θεοδώρου Καλλίμαχου απέδωσε θαυμάσια ύμνους και τροπάρια της Μ. Εβδομάδος.

Την εκδήλωση έκλεισε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Γαβριήλ, ο οποίος αφού αρχικά ευχαρίστησε θερμά τόσο τον πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως π. Επιφάνιο, όσο και τον Λουκά Χριστοδούλου, οι οποίοι έχουν επωμιστεί το βάρος της διοργάνωσης των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης, στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημασία των ορθοδόξων ενοριακών ναών, οι οποίοι αποτελούν όχι μόνο το πνευματικό κέντρο κάθε κοινότητας, αλλά μια αληθινή θεοφάνεια και το πραγματικό κέντρο της ζωής, που μεταλαμπαδεύει ιστορία, κουλτούρα, πίστη και βιώματα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η δήμαρχος Λευκονοίκου Κύπρου Ζήνα Λυσσάνδρου Παναγίδη, αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής Βασίλης Σπηλιωτόπουλος, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Αντώνης Καρβουνιάρης, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου Μαίρη Ιγγλέση, η αντιδήμαρχος Διοίκησης του Δήμου Ηρακλείου Μαριάννα Ζούρου, ο επικεφαλής της παράταξης Δημιουργία Αλληλεγγύη Παναγιώτης Μανούρης, ο επικεφαλής της παράταξης Ενότητα Για Τη Νέα Ιωνία Χρήστος Κανλής, ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας Χάρης Σαπουντζάκης, η ιστορικός τέχνης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Ιωάννα Αλεξανδρή, η υπεύθυνη Τμήματος Συντήρησης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Ιωάννα Στεφανή, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και Μικρασιατικών σωματείων της πόλης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet