ΣΕΠΕ «Γ. Σεφέρης»: 77 χρόνια από το Μπλόκο της Καλογρέζας – Πρωτοπόρος της Αντίστασης η Ν. Ιωνία
Κοινωνία

ΣΕΠΕ «Γ. Σεφέρης»: 77 χρόνια από το Μπλόκο της Καλογρέζας – Πρωτοπόρος της Αντίστασης η Ν. Ιωνία

«Μέσα στην μακρόχρονη αγωνιστική πορεία του εργαζόμενου λαού φωτεινός φάρος ελπίδας, πίστης, αντοχής, διδαγμάτων και υπερηφάνειας είναι και η εποποιία της Εαμικής Εθνικής Αντίστασης», όπως αναφέρει ο το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. (ΣΕΠΕ) «Γ. Σεφέρης».

Στη συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης, τα μέλη του Συλλόγου σημειώνουν τα εξής:

Αυτή η ιδιαίτερη πτυχή, πάντα χρήσιμη ιστορικά, δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι στην Κατοχή, μέσα στις συνθήκες της ναζιστικής θηριωδίας και της τριπλής κατοχής γερμανικής, ιταλικής και βουλγαρικής, δεν βιώσαν όλα τα κοινωνικά στρώματα με τον ίδιο τρόπο τις ολέθριες συνέπειες της επιβολής των δυνάμεων του Άξονα.

Αυτό το στοιχείο έχει τη διαχρονική του σημασία και διατηρεί την ισχύ του σε συνθήκες πολέμου, αλλά και σε συνθήκες ειρήνης, καθώς τα καταπιεζόμενα τμήματα δηλαδή η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πάντα σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των θυσιών. Έτσι και στην περίοδο της Κατοχής το κύριο βάρος των απωλειών είχε η εργατική τάξη, η φτωχολογιά των πόλεων μαζί με τη φτωχή αγροτιά στην ύπαιθρο. Αυτά άλλωστε, τα κοινωνικά στρώματα συμμετείχαν πιο αποφασιστικά, σχεδόν καθολικά στην Αντίσταση, κυρίως μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ.

Το Μπλόκο της Καλογρέζας είναι η πρώτη μεγάλη επιχείρηση κι αυτό γιατί η Καλογρέζα κι η Νέα Ιωνία ήταν στην πρωτοπορία της αντίστασης χάρη στο έντονο εργατικό στοιχείο. Είκοσι ένας πρωτοπόροι εργάτες των λιγνιτωρυχείων, μέλη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, και ένας Ιταλός αντιφασίστας συλλαμβάνονται και εκτελούνται.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet