Η Ο.Μ. Νέας Ιωνίας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατά του «εκτρωματικού» εκλογικού ν/σ για την Αυτοδιοίκηση
Πολιτική

Η Ο.Μ. Νέας Ιωνίας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατά του «εκτρωματικού» εκλογικού ν/σ για την Αυτοδιοίκηση

Την πλήρη διαφωνία του στην κυβερνητική πρωτοβουλία για αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές εκφράζει η Οργάνωση Μελών Νέας Ιωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η Οργάνωση αναφέρει:

Η πρόταση της Ν.Δ. για τον εκλογικό νόμο συνεχίζει την αντιδημοκρατική εκτροπή  που άρχισε με το πρώτο νομοθέτημα του Θεοδωρικάκου τον Αύγουστο του 2019 και από τότε συστηματικά κατεδαφίζει τις θεσμικές δημοκρατικές κατακτήσεις της Τ.Α. από το 1974.

Κατήργησε ουσιαστικά τα Δημοτικά Συμβούλια – Περιφερειακά Συμβούλια (Δ.Σ. – Π.Σ.) αφαιρώντας τους όλες τις κύριες αρμοδιότητες (εκτός της έγκρισης του Π/Υ),  που τις ανέθεσε στον δήμαρχο – περιφερειάρχη και την ελεγχόμενη από αυτούς Οικονομική Επιτροπή.

Με αντιθεσμικό – αντισυνταγματικό τρόπο άλλαξε άρδην μετεκλογικά τις ρυθμίσεις για την ενδοδημοτική αποκέντρωση που προέβλεπε ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι».

Συνολικά, απέτρεψε την εφαρμογή στις διοικήσεις των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού του νέου πλαισίου που προέβλεπε το σύστημα της απλής αναλογικής.

Με τον προτεινόμενο εκλογικό νόμο οι πιο βασικές ρυθμίσεις είναι:

  • Εξαφανίζει ουσιαστικά την αυτοτελή λειτουργία των τοπικών κοινοτήτων (δημοτικές τις μετονομάζει).
  • Ορίζει το 3% ως όριο εισόδου στην κατανομή των εδρών, εμποδίζοντας την εκπροσώπηση μικρών τοπικών δυνάμεων.
  • Ο δήμαρχος θα έχει εξασφαλισμένα τα 3/5 του συνόλου των συμβούλων.
  • Μειώνει τον αριθμό των συμβούλων σε όλες τις περιφέρειες, στους μεγάλους Δήμους, αλλά και στην πλειοψηφία των Κοινοτήτων, 20% κατά μέσο όρο.
  • Αντίθετα, αυξάνει τον πιθανό αριθμό των υποψηφιοτήτων στο 150% των εδρών κάθε ΟΤΑ. Αυτό συνδυαζόμενο με την υποχρέωση  των παρατάξεων να παρουσιάσουν υποψηφίους στο 80% των δημοτικών κοινοτήτων αποσκοπεί στη δημιουργία εμποδίων προκειμένου να αποκλειστούν συνδυασμοί από τις εκλογές.

Είναι προφανές ότι με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιδιώκεται η εγκαθίδρυση και παγίωση ενός αυταρχικού – αδιαφανούς συστήματος διακυβέρνησης, ελεγχόμενο από τη συντηρητική παράταξη. Στόχος ο αποκλεισμός των προοδευτικών δυνάμεων από την πλειοψηφία των ΟΤΑ σύμφωνα με τη ρήση του Βορίδη «λήψη θεσμικών μέτρων έτσι ώστε να μην κυβερνήσει η αριστερά»!!!

Η υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ότι, μέσα από έναν ανοιχτό, ουσιαστικό διάλογο με όλες τις κοινωνικές, αυτοδιοικητικές, προοδευτικές δυνάμεις και στο πλαίσιο μιας συνολικής μεταρρύθμισης για μια μεγάλη αποκέντρωση με ισχυρή δημοκρατική αυτοδιοίκηση, το εκλογικό σύστημα που καθιερώνει η Ν.Δ. θα αλλάξει.

Εκτρωματικά πλειοψηφικά εκλογικά συστήματα δεν μπορούν να μακροημερεύσουν.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet