Νέα πυρά της Ενότητας για τη Ν. Ιωνία κατά της διοίκησης Θωμαΐδου για την αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος
Αθλητισμός

Νέα πυρά της Ενότητας για τη Ν. Ιωνία κατά της διοίκησης Θωμαΐδου για την αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος

Τα «πυρά» της παράταξης Ενότητα για τη Νέα Ιωνίας, με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Κανλή, δέχεται για άλλη μια φορά η διοίκητη της δημάρχου, Δέσποινας Θωμαΐδου, αυτή τη φορά εξαιτίας της επιλογής της να φέρει εκτός ημερήσιας, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 6 Σεπτεμβρίου, την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου.

Όπως αναφέρει ο κ. Κανλής, οι τροποποιήσεις τεχνικών προγραμμάτων και οι αναμορφώσεις προϋπολογισμών αποτελούν κορυφαίες πράξεις των Δημοτικών Συμβουλίων και φανερώνουν την πολιτική και τις προτεραιότητες των παρατάξεων. «Τα κορυφαία αυτά θέματα δεν συζητιούνται εκτάκτως και χωρίς επαρκή ενημέρωση, στο πόδι, με τη μορφή θέματος εκτός ημερήσιας διάταξης, εκτός αν κρύβεται κάτι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος και προσθέτει: «Οι δημοτικές αρχές οφείλουν να ενημερώνουν έγκαιρα και με πληρότητα της δημοτικές παρατάξεις ώστε αυτές να συμμετέχουν, να προβάλλουν τις απόψεις τους και να ασκούν έλεγχο και κριτική στις δημοτικές αρχές. Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Ιωνίας δεν έχει έρθει ποτέ στο παρελθόν ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης αναμόρφωση προϋπολογισμού ή τροποποίηση τεχνικού προγράμματος, εκτός κι αν έπρεπε να αλλάξουν ποσά για πληρωμές εργαζομένων ή έπρεπε να υποβληθεί κάποια αίτηση με χρονικό περιορισμό».

Από εκεί και πέρα, ο επικεφαλής της παράταξης παραδέχεται ότι η αλλαγή του φωτισμού του Δημοτικού Σταδίου είναι επιβεβλημένη και σωστά μπαίνει στο Τεχνικό Πρόγραμμα, αλλά «πρέπει να συζητηθεί με σωστή και έγκαιρη ενημέρωση και όχι ως έκτακτο θέμα, τρεις ώρες πριν τη συνεδρίαση. Ακόμα και ο κ. Χατζησαββίδης (σ.σ.: Αριστείδης Χατζησαββίδης, αντιδήμαρχος Οικονομικών), που στηρίζει με κάθε τρόπο τις επιλογές της δημάρχου και το σφιχταγκάλιασμά της με τη Ν.Δ., δεν τόλμησε να φέρει στην Οικονομική Επιτροπή, αυτά τα δύο χρόνια, έκτακτη αναμόρφωση προϋπολογισμού ή τροποποίηση τεχνικού προγράμματος».

Εν συνεχεία ο κ. Κανλής δίνει τον «οδικό χάρτη» των διαδικασιών για την αλλαγή φωτισμού του σταδίου, σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής βήματα:

  1. ΔΗΜΟΤΙΚΌ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Ψήφιση της 3ης Τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος/
  2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Αναμόρφωση προϋπολογισμού και εγγραφή του ποσού των 60.000 ευρώ σε κωδικό του προϋπολογισμού.
  3. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Ψήφιση της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού που εγγράφηκε το ποσό σε κωδικό.
  4. ΤΜΗΜΑ ΜΕΡΙΜΝΑΣ: Σύνταξη πράξεων Δημοτικού Συμβουλίου.
  5. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ: Έγκριση της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού και έναρξης ισχύος του (20 ημέρες μετά την αποστολή των πράξεων).
  6. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Έγκριση μελετών.
  7. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Έγκριση όρων διαγωνισμού κ.λπ.

Η παραπάνω διαδικασία απαιτεί περίπου τρεις μήνες, σύμφωνα με τον κ. Κανλή και δείχνουν ότι το θέμα της τροποποίησης του τεχνικού προγράμματος δεν πρέπει να μπει ως έκτακτο, με ελάχιστη ενημέρωση τρεις ώρες πριν το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά σε κανονική συνεδρίαση, με πλήρη και αναλυτική ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων.

«Η αντιπολίτευση έχει θεσμική ευθύνη να ελέγχει τις διαδικασίες που αφορούν δημόσιους διαγωνισμούς και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και του δημοσίου χρήματος» επισημαίνει ο ίδιος και προσθέτει:

«Η δημοτική αρχή επιθυμεί διακοσμητικές δημοτικές  παρατάξεις και προσπαθεί να αποφύγει τον έλεγχο των διαδικασιών. Γιατί; Είναι ανησυχητικό ότι εμφανίζονται σημάδια της ίδιας μεθοδολογίας με τα περίφημα σκανδαλώδη έργα στο δημαρχείο.

»Σε συζήτηση με μοναδικό θέμα την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος δεν καλέστηκε η Τεχνική Υπηρεσία για να απαντήσει σε ερωτήματα της τροποποίησης. Όταν, πολύ ευγενικά, ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών εμφανίστηκε, με δικιά του πρωτοβουλία, ο εκπρόσωπος της διοίκησης κ. Χατζησαββίδης του απαγόρευσε να απαντήσει στα ερωτήματα της αντιπολίτευσης.

»Η διεξοδική ανάγνωση των τροποποιήσεων του τεχνικού προγράμματος αναδεικνύει την αδυναμία της διοίκησης να ολοκληρώσει βασικά έργα, όπως οι ασφαλτοστρώσεις, αλλά και η γεωθερμία.

»Για τον φωτισμό του δημοτικού σταδίου, η κ. φήμαρχος αναφέρει επί λέξη: “Θα φτιάξουμε τα φώτα και θα δούμε τι άλλο θα βγει στη φάση Β”. Αυτό που μας λέει η κ. δήμαρχος είναι ότι θα αλλάξουμε τον φωτισμό με βάση μία μελέτη που αρνείται να μας τη δείξει, κόστους 60.000 ευρώ (όταν η προηγούμενη διοίκηση άλλαξε τους προβολείς με 15.000 ευρώ, το 2017-2018) και αν στην συνέχεια δημιουργηθεί πρόβλημα στην καλωδίωση ή στους πίνακες, θα δούμε. Ο ορισμός του άρπα-κόλα, όπου φυσικά η προχειρότητα αυτή σαμποτάρει τον φωτισμό του σταδίου».

Και ο επικεφαλής της παράταξης καταλήγει στην ανακοίνωσή του, θέτοντας τις παραμέτρους για την ψηφοφορία, όπου -όπως αναφέρει- ισχύουν τα εξής:

«Με τον νόμο Θεοδωρικάκου του 2019, η ψήφος της αντιπολίτευσης σε αναμορφώσεις προϋπολογισμού και τροποποιήσεις τεχνικού προγράμματος δεν μετρά, δεν λαμβάνεται υπόψιν. Στην καταμέτρηση μετρούν μόνο οι ψήφοι της δημοτικής αρχής. Συνεπώς, ακόμα και αν όλη η αντιπολίτευση ψηφίσει κατά το τεχνικό πρόγραμμα υπερψηφίζεται. Το μόνο που πρέπει να κάνει η δημοτική αρχή είναι να το εισαγάγει ως θέμα στην ημερήσια διάταξη και να το ψηφίσει έστω και ένας δημοτικός σύμβουλός της. Ένα καθήκον είχε η δήμαρχος. Να φέρει το θέμα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν το έκανε και το έκανε η αντιπολίτευση».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet