Θέατρο-ντοκουμέντο για την προσφυγιά στη Νέα Ιωνία
Κινηματογράφος-Θέατρο

Θέατρο-ντοκουμέντο για την προσφυγιά στη Νέα Ιωνία

H προσφυγική Ελευθερούπολη Αττικής και η περίπτωση της κλωστοϋφαντουργίας Μουταλάσκη, αναβιώνουν μέσα από το θέατρο-ντοκουμέντο «Οδός 19, αριθμός 15», που παρουσιάζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς από τις 11 ως τις 14 Σεπτεμβρίου 2019, στον υπαίθριο χώρο του Ιστορικού Αρχείου του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

Πρόκειται για μια παράσταση σχετικά με την εργατική προσφυγιά της Ελευθερούπολης Αττικής σε παράλληλη πορεία με την κλωστοϋφαντουργία Μουταλάσκη, με την ηθοποιό, Νένα Μεντή, σε κείμενο-σκηνοθεσία, Παρασκευής Καλογεράκη. Η παράσταση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αρχειακό υλικό του Ιστορικού Αρχείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και άλλες σημαντικές πηγές και μαρτυρίες. Φωτίζει τον αγώνα επιβίωσης μίας εργάτριας στη Μουταλάσκη, της Κλειώς Χατζηαλέξη, μίας από τις πολλές, πραγματικές και άγνωστες ηρωίδες του Μεσοπολέμου.

Γυναίκες της Μικράς Ασίας που, με βαθιά χαραγμένα τα σημάδια του βίαιου ξεριζωμού από την πατρίδα και το σπίτι, έζησαν με την ανέχεια και τη βαριά φτώχεια του Μεσοπολέμου, άντεξαν όρθιες την ωμότητα της γερμανικής Κατοχής, δούλεψαν σκληρά και πάλεψαν για τη ζωή, την αξιοπρέπεια και την ελπίδα.

01.jpg

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Νίκου Κόνιαρη, οι φωτισμοί της Εβίτας Αναγνοπούλου και συμμετέχει κινηματογραφικά ο μικρός Δημήτρης Κόνιαρης.

Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα της παράστασης, θα προηγηθεί επιστημονική συνάντηση με ομιλίες σχετικές με την προσφυγική παράδοση της κλωστοϋφαντουργίας, ενώ θα εκτίθεται αρχειακό υλικό της εταιρείας Μουταλάσκη από τις συλλογές του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ.

Θα μιλήσουν ο ερευνητής και πρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού Νέας Ιωνίας, Λουκάς Χριστοδούλου, με θέμα Τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης προσφύγων στη Νέα Ιωνία Αττικής, η αρχαιολόγος Όλγα Δακουρά-Βογιατζόγλου για τη βιομηχανική κληρονομιά της Νέας Ιωνίας: οι ρίζες της κλωστοϋφαντουργίας και η συμβολή των προσφύγων και η μαθήτρια του Κολλεγίου Αθηνών Μυρτώ Παπαδοπούλου, με τίτλο Όψεις της εργασίας ανηλίκων στην Ελλάδα στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα – Η περίπτωση των εργαζομένων κοριτσιών στην κλωστοϋφαντουργία Μουταλάσκη.

Θέατρο-ντοκουμέντο για την προσφυγιά στην Νέα Ιωνία

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet