Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον Κώστα Μπέζο στη Νέα Ιωνία
Πολιτισμός

Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον Κώστα Μπέζο στη Νέα Ιωνία

Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα με τίτλο «Ο Κωστής μου» θα παρουσιαστεί για δύο παραστασεις την Κυριακή 1η Απριλίου 2018, στις 17:30 και τις 20:30 στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Αστέρας» του Δήμου Ν. Ιωνίας (Ασκληπιού 4).

Μουσικοθεατρική παράσταση «Ο Κωστής μου» στη Ν. Ιωνία

Μετά τις επιτυχημένες εμφανίσεις στο Μπολάτι Κορινθίας και τις εξαιρετικές κριτικές που απέσπασε η παράσταση για τον Κώστα Μπέζο έρχεται στη Νέα Ιωνία.

Ο Κώστας Μπέζος και τα «Άσπρα Πουλιά»

Ένα ξεχωριστό μουσικό γεγονός, μιας και αναβιώνονται τραγούδια του μεσοπολέμου παιγμένα, στην πρωτότυπη μορφή τους, με χαβάγιες (κιθάρα που παίζεται «ξαπλωτή» και «τσιμπητή» με τη βοήθεια μεταλλικών κυλίνδρων, με ιδιαίτερα κουρδίσματα, και φημίζεται για τον μακρόσυρτο, γλυκά μελαγχολικό γεμάτο μουσικές διακυμάνσεις ήχο της), με τη σύμπραξη του Συλλόγου Φίλων του Ελαφρού Τραγουδιού –που σύστησε η grande dame του ελαφρού τραγουδιού Ελίζα Μαρέλλι, με σκοπό την προώθηση του ελαφρού τραγουδιού και της αξέχαστης εκείνης εποχής.

Μια μουσική βιογραφία της ζωής του γνωστού μουσικού, συνθέτη, ηθοποιού, σκιτσογράφου και δημοσιογράφου Κώστα Μπέζου, γεννημένου στο Μπολάτι Κορινθίας το 1905. Μετά από μια μεγάλη πορεία στα δρώμενα της εποχής τόσο στα μουσικά όσο και στα καλλιτεχνικά και δημοσιογραφικά, απεβίωσε σε ηλικία 38 ετών στις 14 Ιανουαρίου 1943. Αν και το τέλος για τον Κωστή ήρθε τόσο νωρίς, κατάφερε να δημιουργήσει ένα έντονο καλλιτεχνικό ρεύμα γύρω από το όνομα, την προσωπικότητα και το ταλέντο του με αποτέλεσμα να επηρεάσει σημαντικά την πορεία και την εξέλιξη της αστικής λαϊκής μουσικής και του ελαφρού τραγουδιού, μέχρι και σήμερα. Ασχολήθηκε και με τη ρεμπέτικη μουσική, σημαντικότερα κομμάτια του: «Ήσουνα ξυπόλητη» («Παξιμαδοκλέφτρα»), «Η Υπόγα», «Κάηκε ένα Σχολείο», κ.ά., πάντα παιγμένα με κιθάρες, τα οποία ηχογράφησε για την ελληνική ομογένεια της Αμερικής, όπου και κυκλοφόρησαν το 1930-32. Πραγματοποίησε πολλές περιοδείες, με τη διάσημη ορχήστρα του «Άσπρα Πουλιά», σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, στην Αίγυπτο, στην Πόλη, καθώς και με την περίφημη «Μάντρα» του Αττίκ, της οποίας υπήρξε ο πρώτος σκηνογράφος και βασικός μουσικός συνεργάτης. Συνεργάστηκε στη δισκογραφία (12 ρεμπέτικα με δύο κιθάρες και πάνω από 200 κομμάτια με χαβάγιες) και στα κέντρα της εποχής με γνωστά πρόσωπα της μουσικής σκηνής: τον Αττίκ, τον Εντουάρντο Μπιάνκο, τον Πωλ Μενεστρέλ, τον Αιμίλιο Σαββίδη και άλλους πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες,  ενώ τραγούδια του ερμήνευσαν μεταξύ άλλων και οι: Ορέστης ΜακρήςΔανάη Στρατηγοπούλου (της οποίας τη σπουδαία φωνή ανακάλυψε πρώτος ο Μπέζος), Κάκια Μένδρη, Λουντιάνα, Χρήστος Μνηματίδης, Τάσος Βάμπαρης κ.ά. Υπήρξε  δάσκαλος, γιατί κοντά του ξεκίνησαν, για τον Νίκο Γούναρη, τον Μανώλη Χιώτη, τον Τώνη Μαρούδα.

Η παράσταση «Ο Κωστής μου» είναι μια τοιχογραφία του Μεσοπολέμου και μια διαδρομή αναζήτησης της ζωής και του έργου του σπουδαίου Μπολατιώτη καλλιτέχνη που η προσφορά του ξεχάστηκε μέσα στα πέτρινα χρόνια της κατοχής και της μετεμφυλιακής Ελλάδας και που για δεκαετίες υπήρξε ένα πρόσωπο που το κάλυπτε ένα μυστήριο, καθώς είχε ηχογραφήσει κομμάτια με το ψευδώνυμο Α. Κωστής. Ήρθε εκ νέου στο μουσικό προσκήνιο μετά την κυκλοφορία των ρεμπέτικων και των χαβάγιων από τους Gordon Ashworth (μουσικός και ιδιοκτήτης της αμερικάνικης Olvido Records)και του Tony Klein (μουσικός και ιστορικός ερευνητής του ρεμπέτικου) το 2015 και 2017. Είναι μια πρωτότυπης σύλληψης παράσταση σε σκηνοθεσία και καλλιτεχνική επιμέλεια της Ειρήνης Χατζηκιρλή, που ξεκινά από την κατοχική Αθήνα του 1944 και καταλήγει στο Μπολάτι του 1905, προβάλλοντας γεγονότα και ντοκουμέντα της ζωής του Μεσοπολέμου.

Ζωντανή Ορχήστρα επί σκήνης – φιλική συμμετοχή- οι μουσικοί:

  • Νιάρχος Γιάννης: Κιθάρα – Τραγούδι
  • Κωστάκης Κωστής: Χαβάγια – Τραγούδι
  • Σκόνδρας Θοδωρής: Χαβάγια – Τραγούδι
  • Διαμάντης Παναγιώτης: Κιθάρα – Τραγούδι
  • Λέτσιος Σωτήρης: Γιουκαλέλι – Τραγούδι

Μαζί τους η Μυρτώ Καπώλη – τραγούδι και οι χορευτές Σπύρος Καλαντζής και Αδριανός Κατσούρης.

Επίσης, μαζί τους η θεατρική ομάδα «Θάνος Καλαντζής», με τους: Ελένη Παπαγεωργίου, Θεόδωρο Τάτσιο, Τάκη Βαρδουνιώτη, Μάριο Στεφανιδέλη, Βούλα Φρυσίρα, Πάνο Δημάκη, Μυρτώ Καπώλη, Ήλια Χατζηκιρλή, Δημήτρη Κουσουλό, Κωνσταντίνο Αναστασίου, Λυδία Κολλιοπούλου, Κώστα Καλλίθρακα, Ευάγγελο Σκούπα, Γιώργο Φιλόπουλο, Μιχάλη Σδράλη, Γιάννο Μαρουλάκη, Λευτέρη Αχμέτη, Μπάμπη Ανδρικόπουλο και Πόπη Παπαδοπούλου- Γιαννουσά. Αφηγήτρια: Ελένη Χαρταλάμη.

Μέρος των εσόδων των παραστάσεων θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Εισιτήριο ΚΑΠΗ/Σύλλογοι/Παιδικό/Φοιτητικό/ Ανέργων: 8 ευρώ

Για ομαδικές κρατήσεις (ομαδικές άνω των 15 ατόμων): ΚΑΠΗ, Σύλλογοι- στο τηλέφωνο: 6972 499249 ή με email στο [email protected].
Για οποιαδήποτε πληροφορία: 6986 740292 –Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 6:00 – 9:00 μ.μ.

Μουσικοθεατρική παράσταση «Ο Κωστής μου» στη Ν. Ιωνία

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet