Τη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής τίμησε η Νέα Ιωνία
Πολιτισμός

Τη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής τίμησε η Νέα Ιωνία

Εκδήλωση για τη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στη Νέα Ιωνία.

Η δήμαρχος Δέσποινα Θωμαΐδου αναφέρει για την εκδήλωση:

«Με τη δέουσα λαμπρότητα τιμήσαμε, το πρωί της Κυριακής, τη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής με θεία λειτουργία και μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου ,προεξάρχοντος του πρωτοσυγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνας πανοσιολογιότατου αρχιμανδρίτη Επιφάνιου Αρβανίτη, καθώς με την επιμνημόσυνη δέηση στο προαύλιο του ναού και κατάθεση στεφάνων στη προτομή του μητροπολίτη Πατάρων Μελετίου από σωματεία και φορείς της πόλης μας.

Ακολούθησε στο συνεδριακό κέντρο η εξαίσια ομιλία του εκλεκτού και ακούραστου προέδρου μας του ΚΕΜΙΠΟ Λουκά Χριστοδούλου με θέμα: “Η καταστροφή της Σμύρνης. Μαρτυρίες όσων έζησαν τα γεγονότα”, με σπάνια ντοκουμέντα και άγνωστες ιστορίες από τον τραγικό ξεριζωμό των πληθυσμών της Ανατολής και τις διαδρομές σωτηρίας προς την Ελλάδα.

Με τις σημερινές (11/9) εκδηλώσεις μνήμης ξεκινήσαμε κι επίσημα ο φετινός αναγεννημένος θεσμός “Ιωνικές Μέρες Τέχνης & Πολιτισμού 2022”, ένας μήνας γεμάτος ιστορικές αναφορές και μηνύματα στην προσπάθεια να τιμήσουμε την ιστορία και τη μνήμη των ανθρώπων της Νέας Ιωνίας, μιας πόλης σταυροδρόμι των καταγωγών, των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού.

Έναν αιώνα μετά, η προσφυγική Νέα Ιωνία δεν ξεχνά τις ρίζες της, τους Μικρασιάτες προγόνους μας που ξεριζώθηκαν βίαια και στην πορεία διέπρεψαν και δημιούργησαν. Οι Αλησμόνητες Πατρίδες παραμένουν χαραγμένες για πάντα στις καρδιές των απογόνων τους. Στις καρδιές όλων μας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet