Διονύσης Σιμόπουλος: Πλήθος κόσμου στην κηδεία του σπουδαίου Ελληνα αστροφυσικού στην Αγία Σκέπη Παπάγου
Φωτογραφία: Eurokinissi
Κοινωνία

Διονύσης Σιμόπουλος: Πλήθος κόσμου στην κηδεία του σπουδαίου Ελληνα αστροφυσικού στην Αγία Σκέπη Παπάγου

Πλήθος κόσμου είπε το τελευταίο «αντίο» στον αστροφυσικό Διονύση Σιμόπουλο, που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Κυριακή. Συνεργάτες, φίλοι και κόσμος πήγαν στην Αγία Σκέπη Παπάγου για να αποχαιρετήσουν τον κορυφαίο αστροφυσικό και να συμπαρασταθούν στην οικογένειά του. Πολλά και τα στεφάνια, ανάμεσά τους και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο σπουδαίος καθηγητής Διονύσης Σιμόπουλος τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο, όπως είχε κάνει ο ίδιος γνωστός σε συνέντευξή του στο Πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ. Ο ίδιος άλλωστε ζήτησε από τα παιδιά του δυο μέρες πριν φύγει από την ζωή το εξής: να αλλάξουν την φωτογραφία εξωφύλλου του στο Facebook.

(πηγή: Eurokinissi)
Πηγή: Eurokinissi

Την αλλαγή φωτογραφίας εξωφύλλου στο Facebook του Διονύση Σιμόπουλου συνόδευε το εξής σχόλιο: «Ο μπαμπάς μας πριν 2 ημέρες μου ζήτησε να αλλάξω αυτό το cover photo. Κράτησε το χιούμορ του μέχρι τέλους. “Έφυγε” με χαμόγελο στα χείλη».

Διονύσης Σιμόπουλος: Το όραμα για το νέο πλανητάριο

«Ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι πάρα πολύ δύσκολος. Όταν μου ανακοινώθηκε από τους γιατρούς σκέφτηκα ότι θα έχω 2-3 μήνες ζωής, το πολύ. Ο γιατρός μου είπε αν δεν κάνω τίποτα θα ζήσω 6 μήνες, και αν κάνω αυτά που πρέπει θα ζήσω παραπάνω. Έχουν περάσει 3 χρόνια από τότε, κι εγώ ακόμα ζω και βασιλεύω και πιστεύω ότι θα δω και την τέλεια ανακαίνιση του πλανηταρίου το 2023», είχε πει στην συγκλονιστική του εξομολόγηση προσθέτοντας: «Εγώ είμαι Επικούρειος. Ο Επίκουρος έλεγε ότι ο θάνατος είναι εκεί που βρίσκεται. Όσο είναι μακριά μας, δεν μας ενδιαφέρει. Αν επέλθει ο θάνατος, πάλι δεν μας ενδιαφέρει, γιατί εμείς θα έχουμε φύγει. Δεν υπάρχει πρόβλημα με μια τέτοια φιλοσοφία».

Ποιος ήταν ο Διονύσης Σιμόπουλος

Γεννήθηκε στα Γιάννενα στις 8 Μαρτίου 1943, αλλά μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα (ΗΠΑ). Την ίδια περίοδο του απονεμήθηκαν διάφορα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις σε θέματα ομιλιών και επικοινωνίας.

Άρχισε να εργάζεται τον Ιανουάριο του 1968 και χρημάτισε επιμελητής (Ιαν.-Σεπ. 1968), βοηθός διευθυντής Εκπαίδευσης (Σεπ. 1968-Σεπ. 1969), και διευθυντής Πλανηταρίου (Σεπ. 1969-Μαρ. 1973) στο Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουϊζιάνα (Louisiana Art & Science Museum), καθώς και ειδικός σύμβουλος Επιστημονικής Εκπαίδευσης της Σχολικής Επιτροπής (1970-1973).

Τον Οκτώβριο του 1972 προσκλήθηκε στην Αθήνα από το Ίδρυμα Ευγενίδου όπου εργάστηκε ως διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου (Απρ. 1973-Απρ. 2014). Έχει διδάξει σε δεκάδες επιμορφωτικά σεμινάρια αποφοίτων πανεπιστημίου και στελεχών επιχειρήσεων ως εισηγητής θεμάτων επικοινωνίας, λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων, έχει παρακολουθήσει ενεργά πολυάριθμα συνέδρια και σεμινάρια όπου παρουσίασε εργασίες του, κι έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες του σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες.

Χρημάτισε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση (ΕΑΑΕ – European Association for Astronomy Education) (1994-2002), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (1978-2008), γενικός γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων (1976-2008), Εταίρος (Fellow) της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Αγγλίας (από το 1978) και της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (από το 1980), και τακτικό μέλος πολλών άλλων διεθνών επιστημονικών οργανώσεων.

Το 1996 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση (IPS Service Award) της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων για την συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση, ενώ το 2006 τιμήθηκε με τον «Ακαδημαϊκό Φοίνικα» (Palmes Academiques) του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας. Στις 17 Οκτωβρίου 2012 η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) τον τίμησε για τη συμβολή του στην εκλαΐκευση της επιστήμης σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Στην καθιερωμένη ετήσια πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών στις 22 Δεκεμβρίου 2015, το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας τον βράβευσε «για τη συνολική του προσφορά στην εκλαΐκευση και τη διάδοση της Αστρονομίας και την πρότυπη λειτουργία του Ευγενιδείου Πλανηταρίου».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet