Έλλειψη μέτρων ασφαλείας καταγγέλλουν συνάδελφοι του 47χρονου που καταπλακώθηκε από δένδρο στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού
Κοινωνία

Έλλειψη μέτρων ασφαλείας καταγγέλλουν συνάδελφοι του 47χρονου που καταπλακώθηκε από δένδρο στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού

Τα κενά ασφαλείας στις εργασίες κοπής του δένδρου στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παπάγου, καθώς και τα μέτρα προστασίας που δεν τηρήθηκαν κατά τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 47χρονος κηπουρός, περιγράφει ένας συνάδελφός του στο protothema.gr.

«Όταν κόβεις μεγάλο δένdρο πρέπει να είσαι στον γερανό, πάνω, δεμένος με ιμάντα και ιμάντα που έχει αποσβηστήρα σε περίπτωση που γλιστρήσεις ή ζαλιστείς αυτός σε βοηθά και σε κρατά. Ο κορμός έπρεπε να έχει δεθεί και να υπάρχει γερανός που να τον κρατά. Δεν υπήρχε τίποτα από αυτά, ούτε ιμάντας, αλλά και όταν κατέβηκε κάτω δεν ήταν δεμένος. Ήταν ελεύθερος» εξήγησε ο συνάδελφος του αδικοχαμένου κηπουρού.

Ο ίδιος εργαζόμενος πρόσθεσε: «Ο συνάδελφος το κατέβασε μέχρι τα 2 μέτρα με το καλαθοφόρο. Έφυγε το καλαθοφόρο και αποφάσισε να το κόψει κάτω. Αφού το έκοψε κάτω έπρεπε να είχε δεθεί πάνω, στα 2 μέτρα, με ιμάντες, για να τον κρατήσει. Σε περίπτωση που γυρίσει για να τον κρατήσει. Αυτό δεν υπήρχε και θρηνούμε τον συνάδελφο. Κατέβηκε από το γερανό και αφού κατέβηκε αποφάσισε να το κόψει από κάτω για να πέσει, μάθαμε από τους συναδέλφους του. Οταν κόβεις το μεγάλο πρέπει να καθαριστεί ο χώρος και μετά να κόψεις τον κορμό για να το ρίξεις κάτω και δεμένος. Έπεσε πάνω στα κούτσουρα και γύρισε το δέντρο, ο κορμός, τον κάρφωσε και τον άφησε στον τόπο».

Πώς έγινε το δυστύχημα

Το περιστατικό σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Ιωνίας και Αργυροκάστρου, στον Παπάγο, όταν, κατά πληροφορίες που επικαλείται το protothema.gr, ο υπάλληλος ανέβηκε στο δένδρο για να κόψει ενα κλαδί και γλίστρησε με αποτέλεσμα να καρφωθεί από μεγάλο ύψος στον κορμό. Πέφτοντας το δένδρο τον καταπλάκωσε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Οι 12 πυροσβέστες και τα τέσσερα οχήματα, που κλήθηκαν και επιχείρησαν, ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του τον 47χρονο και τον παρέδωσαν σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που τον μετέφερε στο «Γεννηματάς». Εκεί, διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

«Ήταν εργατικό έγκλημα. Δεν τηρήθηκαν μέτρα ασφαλείας. Έχουν γίνει διάφορα στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού, πριν μια εβδομάδα κατέρρευσε παράθυρο στο σχολικό συγκρότημα του 1ου Λυκείου και από θαύμα δεν χτύπησε σοβαρά εργαζόμενος του σχολείου. Τώρα είναι το δεύτερο σε δύο εβδομάδες, έπεσε ένας ευκάλυπτος σε έναν 47χρονο μόνιμο υπάλληλο της υπηρεσίας πρασίνου, πατέρα δύο παιδιών. Δεν υπήρχαν μέσα ατομικής προστασίας, δεν υπήρχαν άλλοι υπάλληλοι να συγκρατούν το δένδρο, είχε απομακρυνθεί ο γερανός στο τελευταίο στάδιο κοπής. Υπήρξε σειρά παραλείψεων» είπε στο protothema.gr για το δυστύχημα ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Παπάγου – Χολαργού Αντώνης Ρεκλείτης.

Εργατικό έγκλημα χαρακτηρίζει το συμβάν η Λαϊκή Συσπείρωση

Εργατικό έγκλημα χαρακτηρίζει το συμβάν η Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία σημειώνει ότι, στην ανακοίνωσή της, ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οφείλεται στην έλλειψη μέτρων ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της παράταξης αναφέρονται τα εξής:

«Η Λαϊκή Συσπείρωση Παπάγου Χολαργού εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του θύματος του εργατικού εγκλήματος που συνέβη σήμερα το πρωί στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παπάγου. Δηλώνουμε επίσης της αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή μας σε ό,τι χρειαστεί η οικογένεια.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το έγκλημα αυτό οφείλεται στην έλλειψη μέτρων ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων.

Δηλώνουμε, επίσης, τη στήριξή μας στο σωματείο εργαζομένων του Δήμου Παπάγου Χολαργού, καθώς θα είμαστε δίπλα τους σε οποιαδήποτε αγωνιστική πρωτοβουλία και κινητοποίηση αποφασίσουν, ζητώντας όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα συμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο».

Νεότερη ενημέρωση 16.55

Ευθύνες στη διοίκηση του Δήμου επιρρίπτει η Ένωση Γονέων

Για ευθύνες της διοίκησης του Δήμου Παπάγου – Χολαργού κάνει λόγο και το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Παπάγου Χολαργού, ενώ ταυτόχρονα προγραμματίζει κατάθεση λουλουδιών στον τόπο του δυστυχήματος, την Παρασκευή 28/6, στις 7.30 το απόγευμα, και πορεία στο δημαρχείο.

Στην ανακοίνωσή της η Ένωση αναφέρει:

«Το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Παπάγου Χολαργού εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Νίκου Παυλόπουλου, εργαζόμενου στην υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Παπάγου – Χολαργού που σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας στον προαύλιο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παπάγου. Ένας νέος άνθρωπος 47 ετών δεν θα επιστρέψει στα παιδιά του σήμερα.

Δυστυχώς, με τον πιο τραγικό τρόπο, αποδείχθηκε ότι η πολιτική της έλλειψης μέτρων ασφαλείας, η πολιτική που μετράει ως κόστος τις ζωές τις δικές μας, των εργαζομένων, των παιδιών μας, η πολιτική που ακολουθεί η διοίκηση του Δήμου Παπάγου – Χολαργού είναι εγκληματική.

Η Ένωση Γονέων και οι Σύλλογοι Γονέων προειδοποιήσαμε όταν δεν υπήρχαν  πιστοποιητικά ασφαλείας στα σχολεία, όταν ένα παράθυρο κατέρρευσε στο καινούργιο κτήριο του 1ου Λυκείου Χολαργού και τώρα φτάσαμε στο σημείο να “θεμελιώνεται” η προκάτ αίθουσα  για την επέκταση του 1ου Νηπιαγωγείου Παπάγου, με έναν νεκρό εργαζόμενο που σκοτώθηκε την ώρα που έκοβε δέντρο στον συγκεκριμένο χώρο.

Φτάνει πια με το πάμε κι όπου βγει. Απαιτούμε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να επιστρέφουμε εμείς και τα παιδιά μας ασφαλείς στα σπίτια μας.

Καλούμε όλους τους Συλλόγους και τους γονείς την Παρασκευή 27/6, στις 7.30 το απόγευμα, έξω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Παπάγου, να καταθέσουμε λουλούδια στον τόπο του εγκλήματος και να πορευτούμε μέχρι το δημαρχείο Χολαργού».

Καταγγελία κατά του Δήμου από τον Σύλλογο Γυναικών Χολαργού Παπάγου

Την αμέριστη συμπαράσταση και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του εκφράζει και ο Σύλλογος Γυναικών Χολαργού Παπάγου στην οικογένεια και τους οικείους του εργαζόμενου που σκοτώθηκε σήμερα το πρωί, πέφτοντας από δένdρο, στον αύλειο χώρο του 1ου Δημοτικού σχολείου Παπάγου.

Όπως αναφέρει, «με βάση τις πρώτες πληροφορίες το έγκλημα αυτό οφείλεται στην έλλειψη των απαραίτητων μέτρων για να μην κινδυνεύουν ζωή και η σωματική ακεραιότητα των εργαζόμενων», για να προσθέσει:

«Μόλις δύο μέρες πέρασαν από το εργοδοτικό έγκλημα στη Λεπενού Αγρινίου και σήμερα ένας ακόμη εργαζόμενος που έφυγε από το σπίτι του το πρωί για το μεροκάματο δεν θα γυρίσει στην οικογένειά του. Και στον Δήμο μας δεν είναι λίγα τα περιστατικά που δείχνουν ότι δυστυχώς ήταν θέμα χρόνου να συμβεί το κακό. Είναι πολύ πρόσφατο το περιστατικό κατά το οποίο ολόκληρο παράθυρο κατέρρευσε μέσα σε σχολείο και μόνο από τύχη δεν θρηνήσαμε νεκρό εργαζόμενο. Λίγες μέρες πριν γονέας έπαθε ηλεκτροπληξία σε σχολείο του Δήμου μας και έναν χρόνο πριν εργαζόμενη του Δήμου έσπασε το χέρι της εν ώρα εργασίας στο Κηποθέατρο Παπάγου.

Ακόμα και μετά από αυτά όμως δεν “ίδρωσε το αυτί κανενός”. Δεν πάρθηκαν ουσιαστικά μέτρα προστασίας αφήνοντας στην τύχη τους εργαζόμενους και κατοίκους.

Ως εδώ!

Ως εργαζόμενες, εμείς και οι οικογένειές μας, δεν ανεχόμαστε να είμαστε έρμαια της λογικής “πάμε κι όπου βγει”, με πρακτικές που κάνουν κουρελόχαρτα τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Δεν το χωράει το μυαλό μας να ξοδεύονται κάθε μέρα μισό εκατομμύριο ευρώ στις φρεγάτες που προστατεύουν τα κέρδη των Ελλήνων εφοπλιστών αλλά ούτε σεντ για ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Απαιτούμε άμεσα να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής μας.

Καλούμε τις γυναίκες, τους εργαζόμενους της περιοχής και τις οικογένειές τους να παλέψουμε για να επιβάλλουμε στην πράξη στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στους χώρους άθλησης και παιχνιδιού και όπου ζουν οι οικογένειές μας, όσα έχουμε ανάγκη για να προστατεύσουμε ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε, τη ζωή μας.

Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση Σωματείων και Μαζικών Φορέων Χολαργού Παπάγου αύριο, Παρασκευή 28/06 στις 19.30, στο 1ο Δημοτικό Παπάγου».

Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής: Εργοδοτικά εγκλήματα δίχως τέλος

Για «εργοδοτικά εγκλήματα δίχως τέλος» κάνει λόγο στη δική του ανακοίνωση το Συνδικάτο Εργαζομένων Α’ και Β’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης Περιφέρειας Αττικής.

Ακολουθεί η αναλυτική ανακοίνωσση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής:

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet