Επτά σύλλογοι γονέων παλεύουν για την απομάκρυνση κεραιών κινητής τηλεφωνίας από σχολεία στον Άνω Χολαργό
Κοινωνία

Επτά σύλλογοι γονέων παλεύουν για την απομάκρυνση κεραιών κινητής τηλεφωνίας από σχολεία στον Άνω Χολαργό

Επτά σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων πέντε σχολείων και δύο βρεφονηπιακών σταθμών ενώνουν τις δυνάμεις τους και, μετά από συντονισμένες ενέργειες και με την υποστήριξη της Ένωσης Γονέων Παπάγου – Χολαργού και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής όπου βρίσκονται τα σχολεία, κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα για τη διακοπή της λειτουργίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που έχουν εγκατασταθεί εδώ και πλέον από έναν χρόνο σε κτήριο απέναντι από τα σχολεία (Αγ. Τριάδος & 17ης Νοεμβρίου), σε πολύ κοντινή απόσταση από αυτά. Πρόκειται για τους συλλόγους γονέων του Α’ Βρεφονηπιακού Σταθμού Χολαργού, του Β’ Βρεφονηπιακού – Γ’ Παιδικού Σταθμού Χολαργού, του Νηπιαγωγείου Χολαργού, του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού, του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού, του 2ου Γυμνασίου Χολαργού και του 2ου Λυκείου Χολαργού.

Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, όλο αυτό το διάστημα τα Δ.Σ. των συλλόγων γίνονται δέκτες της έντονης ανησυχίας γονέων και κατοίκων για τους κινδύνους που ενέχει η εγκατάσταση της κεραίας δίπλα στα σχολεία που τα παιδιά περνούν πολλές ώρες της ημέρας τους. «Η εγκατάσταση των κεραιών από τις εταιρείες Vodafone και Νova απέναντι από τα σχολεία επιβαρύνει την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών, βοηθητικού προσωπικού και κατοίκων. Εγκυμονεί κινδύνους πρόκλησης σοβαρής ή/και μη αναστρέψιμης βλάβης, καθώς λειτουργεί πολλαπλάσια επιβαρυντικά αφού προστίθεται στις ήδη τέσσερις (2 κεραίες των εταιρειών Cosmote και Vodafone επί της οδού Κω και 2 κεραίες της εταιρείας Cosmote, επί της διασταύρωσης Σύρου & 17ης Νοεμβρίου και στο κλειστό γυμναστήριο «Αντώνης Τρίτσης») εγκατεστημένες κεραίες, που ομοίως απέχουν ελάχιστα από τα σχολεία. Ανάμεσα στους μαθητές υπάρχουν και παιδιά με διαγνωσμένη λευχαιμία ή άλλα νοσήματα, που η διαρκής έκθεσή τους θα επιδεινώσει την υγεία τους» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Και οι γονείς συνεχίζουν: «Η αδειοδότηση της κεραίας δεν αναιρεί την επικινδυνότητά της. Επιπλέον, τα στιγμιότυπα μετρήσεων ισχύος εκπομπής ακτινοβολίας από την τοποθέτηση μετρητή ακτινοβολίας της κεραίας, που τοποθετήθηκε κατόπιν πρότασης του Δήμου Παπάγου – Χολαργού στη Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, δεν μας καθησυχάζουν καθώς μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, ενώ η μέτρηση αφορά μόνο τις συγκεκριμένες κεραίες και όχι και όλες τις υπόλοιπες που βρίσκονται πέριξ των σχολείων μας».

Οι παραπάνω σύλλογοι έχουν ήδη προχωρήσει σε μια σειρά ενέργειες με στόχο τη διακοπή λειτουργίας της κεραίας και την απομάκρυνσή από τα σχολεία και συγκεκριμένα:

  • Στη συλλογή υπογραφών στις οποίες συμμετείχε το σύνολο σχεδόν των γονέων των σχολείων, καθώς και πολλοί κάτοικοι.
  • Στη συμβολική διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε κατά την έναρξη της περσινής σχολικής χρονιάς.
  • Στη δημοσιοποίηση του προβλήματος για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
  • Στην απαίτηση για συνδρομή του Δήμου στις ενέργειές τους για την απομάκρυνση της κεραίας, με αποτέλεσμα να αποσπάσουν τη δέσμευση για παρέμβαση υπέρ των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για τη διακοπή λειτουργίας των κεραιών.
  • Στην προσπάθεια οι ενέργειές τους να στηριχτούν από τις διευθύνσεις των σχολείων και τους συλλόγους διδασκόντων.

Πλέον, οι γονείς καλούν όλους τους συλλογικούς φορείς του Δήμου μας να υποστηρίξουν τα αιτήματά τους και να παραστούν την ημέρα της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων στο δικαστήριο, το πρωί της Δευτέρας 23 Σεπτμεβρίου, στην Ευελπίδων.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet