Έκκληση κατοίκου Μελισσίων ώστε να μην ακυρωθεί το Π.Δ. για το άλσος «Παπαδημητρίου»
Ποιότητα Ζωής

Έκκληση κατοίκου Μελισσίων ώστε να μην ακυρωθεί το Π.Δ. για το άλσος «Παπαδημητρίου»

Ανοικτή επιστολή σχετικά με το Άλσος Μελισσίων στον χώρο του πρώην νοσοκομείου «Παπαδημητρίου» απευθύνει προς τους κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας Μελισσίων ο κάτοικος της πόλης, πολιτικός μηχανικός και τ. πρόεδρος ΤΕΕ, Νικόλαος Δρέττας.

Ο κ. Δρέττας κάνει έκκληση στον δήμαρχο Πεντέλης και τους δημοτικούς συμβούλους να συνενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου ο Δήμος να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις ώστε να μην ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει τη δημιουργία δημοτικού άλσους στον χώρο του πρώην νοσοκομείου.

Ακολουθεί η ανοικτή επιστολή του κ. Δρέττα:

Προς τους κατοίκους της Δ.Κ. Μελισσίων

Με αφορμή την ανοικτή επιστολή της 5ης Μαΐου 2018 του πρώην αντιδημάρχου Γ. Καρβουνάκη, η οποία αναφέρεται στον άμεσο κίνδυνο ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος της 11ης Ιουνίου 2007, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία δημοτικού άλσους – δάσους 80 στρεμμάτων στο δάσος του πρώην νοσοκομείου «Παπαδημητρίου», φρόντισα να ενημερωθώ για τους λόγους που εμπόδισαν μέχρι σήμερα την εφαρμογή του Π.Δ.

Διαπίστωση πρώτη: Ο συνήθης λόγος της έλλειψης χρημάτων δεν είναι η πραγματική αιτία της άπρακτης παρέλευσης ένδεκα ετών. Η διαδικασία διεκόπη στο πρώιμο στάδιο της έναρξης σύνταξης πράξης αναλογισμού, όπου και παραμένει από το 2011, αφαιρώντας το δικαίωμα προσφυγής στο αρμόδιο δικαστήριο για τον καθορισμό της αξίας. 

Διαπίστωση δεύτερη: Το αρμόδιο υπουργείο σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου, μετά την απόφασή του (έτος  2015) να διακόψει την πράξη αναλογισμού, δεν  ασχολήθηκε με το πώς θα γίνει η εφαρμογή του Π.Δ., γνωρίζοντας ότι η απραξία είναι ο θάνατος του Π.Δ.

Διαπίστωση τρίτη: Η αποδεδειγμένη πλέον αδυναμία του Δήμου να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία του υπουργείου. Από το έτος 2011, οπότε και μπήκε το πρώτο εμπόδιο, μέχρι και σήμερα δεν έχει προσδιορισθεί η σωστή νομικά διαδικασία για την ολοκλήρωση της εφαρμογής του Π.Δ.

Διαπίστωση τέταρτη: Παρά το γεγονός του περιορισμένου απομείναντος χρόνου για την εφαρμογή του  Π.Δ., στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 24ης Απριλίου 2018, ο κ. δήμαρχος δεν αποδέχθηκε την πρόταση των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης για ορισμό επιτροπής εκ δημοτικών συμβούλων, καθώς και ειδικών η οποία θα ασχοληθεί εντατικά για την εξεύρεση και προώθηση λύσεων με τις οποίες θα επιτευχθεί η απόκτηση της έκτασης μέσα στα χρονικά όρια ισχύος  του Π.Δ. Επειδή το συγκεκριμένο Π.Δ. έχει εγκριθεί μετά από ειδικές διαδικασίες στο ΥΠΕΧΩΔΕ η εφαρμογή του δεν ακολουθεί τις συνήθεις διαδικασίες. Είναι απαραίτητη η λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου ως προς τη διαδικασία ολοκλήρωσης της εφαρμογής του Π.Δ. Η απόφαση αυτή, αφού προετοιμασθεί από την επιτροπή θα είναι εύκολο να εγκριθεί ομόφωνα από το Δ.Σ. διευκολύνοντας την περαιτέρω διαδικασία.

Μετά τις πιο πάνω διαπιστώσεις, θεωρώ άδικο για την πόλη να ακυρωθεί άδοξα ένα περιβαλλοντικό Π.Δ., υπόδειγμα και για άλλες παρεμφερείς πολεοδομικές ρυθμίσεις, επειδή ο Δήμος αδρανεί και το υπουργείο δεν ασκεί τον ρόλο του. 

Κάνω έκκληση στον κ. δήμαρχο, καθώς και σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους να συνενώσουν τις δυνάμεις τους στο συγκεκριμένο θέμα, ώστε σε πολύ σύντομο χρόνο, ο Δήμος να λάβει τις κατάλληλες  αποφάσεις (όπως έκανε για την έγκριση του Π.Δ.). Μόνο με καλά τεκμηριωμένη και δυναμική παρουσία θα αναγκασθεί το υπουργείο να ασχοληθεί με το σύνθετο και πρωτότυπο θέμα πριν την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος.

Νικόλαος Δρέττας

Πολιτικός μηχανικός

τ. πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος

τ. πρόεδρος ΔΕΠΑΝΟΜ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet