«Εύφλεκτη» συζήτηση για την πυρασφάλεια στον λόφο του Προφήτη Ηλία
Κοινωνία

«Εύφλεκτη» συζήτηση για την πυρασφάλεια στον λόφο του Προφήτη Ηλία

Στενοί δρόμοι, αδιέξοδα, άδειες δεξαμενές πυρόσβεσης, λαϊκή αγορά και περίπου 6.500 επισκέπτες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες συνιστούν ένα εξαιρετικά «εύφλεκτο» σκηνικό στην περιοχή γύρω από τον λόφο του Προφήτη Ηλία, στη Ν. Πεντέλη.

Το θέμα έφερε κατοίκους της περιοχής στο Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης, στη συνεδρίαση της 9ης Φεβρουαρίου 2017, προκαλώντας αρκετή συζήτηση για το πώς μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν οι επικίνδυνες από πλευράς πυρασφάλειας συνθήκες.

Οι κάτοικοι είχαν στείλει επιστολή με τα σχετικά αιτήματά τους προς τη διοίκηση του Δήμου, από τα οποία ικανοποιήθηκαν ελάχιστα, όπως είπαν, ενώ στις 29 Σεπτεμβρίου 2016 έλαβαν απάντηση από την πλευρά του Δήμου που από κάποιους εκ των κατοίκων εκλήφθηκε ως «τείχος» ανάμεσα σε αυτούς και τη διοίκηση.

Τι ζητούν οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι ζήτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο ν’ αποφασίσει άμεσα τη λήψη μέτρων που θα προστατεύσουν τις περιουσίες τους, αλλά και έναν λόφο ιδιαίτερου κάλλους, όπως ο Προφήτης Ηλίας, από ενδεχόμενη καταστροφή.

Ειδικότερα, οι κάτοικοι ζήτησαν:

  • Αποψίλωση ολόκληρου του λόφου.
  • Τοποθέτηση συστήματος πυρασφαλείας και φροντίδα ώστε η δεξαμενή που υπάρχει στον λόφο να έχει νερό (ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιώργος Μουαμελετζής, διέψευσε το γεγονός ότι η δεξαμενή είναι άδεια).
  • Έλεγχος τη περιοχής κατά τους θερινούς μήνες από πυροφύλακες.
  • Τοποθέτηση μπάρας, η οποία να εμποδίζει την πρόσβαση οχημάτων προς τον λόφο κατά τις περιόδους επικινδυνότητας (κατηγορία υψηλού κινδύνου 4 και συναγερμού 5), καθώς και στη διάρκεια των τελετών που πραγματοποιούνται στον ναό που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου. Στην τελευταία περίπτωση ζήτησαν και την ύπαρξη δύο οχημάτων πυρασφάλειας στην περιοχή.
  • Απομάκρυνση της λαϊκής αγοράς.
Τι έδωσε η διοίκηση

Από πλευράς διοίκησης, τόσο ο δήμαρχος, Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, στο μεγαλύτερο μέρος των τοποθετήσεών τους εστίασαν στην ανυπαρξία εθελοντικής στήριξης από πλευράς των κατοίκων της περιοχής στις δράσεις που αναλαμβάνει ο Δήμος και ο ΣΠΑΠ για τον καθαρισμό του χώρου, αλλά και για τη φύλαξή του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μάλιστα, ο δήμαρχος ήταν τόσο έντονος, απευθυνόμενος προς τους κατοίκους, ώστε προκάλεσε τη διαμαρτυρία κάποιων εξ αυτών, θεωρώντας προσβλητικό τον τρόπο που τους απηύθυνε τον λόγο.

Πάντως, στο θέμα του εθελοντισμού δίκιο στον δήμαρχο έδωσε και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Σταυρόπουλος (σ.σ.: επί πάρα πολλά χρόνια εθελοντής σε ό,τι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος στον Δήμο), ο οποίος κι εξέφρασε την πικρία του στην έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς κατοίκων να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Επί του πρακτέου, η εισήγηση του δημάρχου, η οποία και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, περιελάμβανε τα εξής:

  • Τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών και φωλιών περιμετρικά του λόφου (είχε προηγηθεί η πρόταση από πλευράς του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας και προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπλασης Πεντελικού – ΣΠΑΠ, Βλάσση Σιώμου, για προσφορά ενός από τα συγκεκριμένα πυροσβεστικά συστήματα).
  • Ύπαρξη πυροσβεστικού οχήματος κατά την πραγματοποίηση τελετών στον ναό.
  • Συνέχιση μελέτης για την απομάκρυνση της λαϊκής αγοράς από τον οικιστικό ιστό και τη μεταφορά της στο τέρμα της Περικλέους, εκεί που βρίσκονταν παλιά τα καταστήματα της περιοχής (δεκαετία ’50), όπως είπε ο δήμαρχος.
  • Ενημέρωση των πολιτών από τις ιστοσελίδες του Δήμου και του δημάρχου για τις δράσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή (καθαρισμοί, πυρασφάλεια κ.λπ.), προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά σε αυτές.
Οι αιτιάσεις της μειοψηφίας

Από πλευράς μειοψηφίας τέθηκαν αρκετά θέματα, τα σημαντικότερα από τα οποία ήταν:

Ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κώστας Καλλιανιώτης, ζήτησε να μάθει εάν το Τοπικό Συμβούλιο Ν. Πεντέλης είχε λάβει απόφαση για την επιστολή των κατοίκων και ποια ήταν αυτή (σ.σ.: ο πρόεδρος του Τ.Σ., Μανώλη Μιχελακάκης, που ήταν παρών στη συνεδρίαση, δήλωσε ανέτοιμος ν’ απαντήσει και είπε ότι θα το κάνει με πλήρη στοιχεία σε επόμενη συνεδρίαση).

Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Νατάσσα Κοσμοπούλου, ρώτησε τι έχει γίνει με τη μελέτη, ύψους 180.000 ευρώ, που είχε εκπονηθεί παλαιότερα για τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς (σ.σ.: από πλευράς διοίκησης δηλώθηκε άγνοια για το θέμα, αλλά θα το εξέταζαν).

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πεντέλη εν Δράσει, Αντώνης Φειδοπιάστης, σημείωσε ότι η πρόσφατη απόφαση για τη λαϊκή αγορά που έλαβε το Τ.Σ. Ν. Πεντέλης, με εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Γ. Μουαμελετζή, κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τη σημερινή πρόταση του δημάρχου (σ.σ.: η παρέμβαση προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από πλευράς δημάρχου και αρμόδιου αντιδημάρχου, οδήγησε σε ένταση και ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης και -στο διά ταύτα- ο δήμαρχος μίλησε για άκυρη απόφαση που θα ανακληθεί, κάτι που αμφισβήτησε ο κ. Φειδοπιάστης).

Τόσο ο κ. Φειδοπιάστης, όσο και η κα Ν. Κοσμοπούλου ζήτησαν να μάθουν εάν εξακολουθεί να ισχύει προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Πεντέλης για το θέμα, θεωρώντας ότι η σημερινή εισήγηση της διοίκησης ουσιαστικά την ανακαλεί (σ.σ.: κι αυτό το θέμα οδήγησε σε νέο κύκλο αντιπαράθεσης, χωρίς να δοθεί κάποια συγκεκριμένη απάντηση).

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σπύρος Κωνσταντάς, κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι, αντί να ζητεί από την Πολιτεία ενίσχυση σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για την πυρασφάλεια, «τα βάζει» με τους κατοίκους που δεν αναλαμβάνουν εθελοντικά αυτό το έργο.

Τελικώς το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία, με αρνητικούς τους κ.κ. Φειδοπιάστη και Κωνσταντά, αλλά το κλίμα που είχε δημιουργηθεί ήταν τόσο έκρυθμο, ώστε ακόμη και μετά το τέλος της συνεδρίασης, στην είσοδο και έξω από το δημαρχείο απειλήθηκαν επεισόδια μεταξύ συμβούλων, μελών του Τοπικού Συμβουλίου Ν. Πεντέλης και πολιτών, που εάν δεν υπήρχε η επέμβαση των ψυχραιμότερων ουδείς ξέρει πού θα κατέληγαν.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet