Η “ατζέντα” των κοινόχρηστων χώρων και πάλι στο Δ.Σ. Πεντέλης
Ποιότητα Ζωής

Η “ατζέντα” των κοινόχρηστων χώρων και πάλι στο Δ.Σ. Πεντέλης

To θέμα των ελεύθερων και κοινόχρηστων χώρων απασχόλησε για άλλη μια φορά το Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 7 Ιανουαρίου 2015. Αυτή τη φορά αφορμή απετέλεσε η εισήγηση της διοίκησης περί υποβολής αιτήματος στο υπουργείο Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για «τη βεβαίωση της αυτοδίκαιης άρσης της κηρυχθείσης ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης στο Ο.Τ. 74 της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Πεντέλης».

Το θέμα πέρασε μόνο με τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, αφού οι δημοτικές παρατάξεις Συμπολιτεία και Πεντέλη Εν Δράσει απείχαν της ψηφοφορίας, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση το κατεψήφισε. Στα θετικά της συνεδρίασης, πάντως, θα μπορούσε να καταγραφεί η καταρχήν -έστω κι έμμεση- αποδοχή, από πλευράς της διοίκησης του δημάρχου Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη, της πρότασης του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλη Γραφάκου, για τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει διεξοδικά τους προς αξιοποίηση ελεύθερους και κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Πεντέλης.

Επί του Ο.Τ. 74

Αναφορικά με το Ο.Τ. 74 (χαρακτηρισμένο ως κοινόχρηστος χώρος από το 1956), ο δήμαρχος Πεντέλης υποστήριξε ότι πρέπει να βεβαιωθεί η πράξη άρσης της απαλλοτρίωσης, αφού παρήλθε άπρακτη η χρονική προθεσμία που προβλέπει ο νόμος για την αναγκαστική απαλλοτρίωσή του.

Απαντώντας στα ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, τόσο ο δήμαρχος όσο και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας και Λειτουργιών Πόλης του Δήμου, Ιωάννης Ξανθάκος, διευκρίνισαν ότι η βεβαίωση που ζητείται αφορά στα 730 τ.μ. της έκτασης (συνολικά 12,3 στρέμματα), αλλά παραδέχθηκαν ότι στη συνέχεια θα ζητηθεί ανάλογη άρση και για το υπόλοιπο του Ο.Τ.

Δήμαρχος: «Ο Δήμος δεν αντέχει οικονομικά την απαλλοτρίωση»

Δημήτρης Στεργίου-ΚαψάληςΟ δήμαρχος Πεντέλης, τοποθετούμενος επί του θέματος, είπε εξαρχής ότι η διοίκησή του επιδιώκει, μέσα απο το τέλος 0,50 (Πράσινο Ταμείο), να αποχτήσει συγκεκριμένους χώρους που έχει ανάγκη η πόλη, όπως αυτοί μπροστά από το Δημοτικό Κολυμβητήριο, στο 1ο-6ο Δημοτικό και την πλατεία Πόγκα.

Για την απαλλοτρίωση του Ο.Τ. 74 τόνισε ότι «δεν εμπίπτει στις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου», προσθέτοντας ότι, εκτός των άλλων, «θα έθετε σε πολεοδομικές περιπέτειες ολόκληρη την περιοχή», ενώ χαρακτήρισε ως «αυτονόητη» την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής.

Ωστόσο, ο κ. Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης αναγκάστηκε να παραδεχθεί (σ.σ. μετά από επίμονη αναφορά του κ. Μανώλη Γραφάκου ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αναρμόδιο να λάβει την απόφαση που ζητεί η διοίκηση) ότι όντως η διοίκηση θα μπορούσε να προχωρήσει μόνη της το αίτημα, αλλά προτίμησε να έχει και τη «δυναμική» του Σώματος για τη στήριξή της.

Μανώλης Γραφάκος: «Δεν έχετε το αλάθητο – Συνεργαστείτε για τους ελεύθερους χώρους»

Μανώλης ΓραφάκοςΟ επικεφαλής της Συμπολιτείας, αφού επανέλαβε ότι το Σώμα είναι αναρμόδιο να λάβει την απόφαση που ζητεί η διοίκηση, εξέφρασε την αρνητική θέση της παράταξής του επί της άρσης απαλλοτρίωσης του Ο.Τ. 74. Μάλιστα, απέρριψε την άποψη του δημάρχου ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την απαλλοτρίωση, αντιτείνοντας ότι το Πράσινο Ταμείο δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης ολοκληρωμένων αστικών παρεμβάσεων, όπως αυτή που θα μπορούσε να προωθηθεί στον εν λόγω χώρο.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Μ. Γραφάκος πρότεινε τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν και τεχνικοί, ειδικοί για πολεοδομικά θέματα, που θα ιεραρχήσει τις ανάγκες του Δήμου και θα δρομολογήσει τις απαιτούμενες αποκτήσεις ελεύθερων και κοινόχρηστων χώρων. Στην απάντηση δε του δημάρχου, ότι η πρόταση είναι θετική, αλλά η διοίκηση θα ακολουθήσει πιστά τη δική της «ατζέντα» σε ό,τι αφορά την απόκτηση ελεύθερων και κοινόχρηστων χώρων, ο επικεφαλής της μείζονος είπε ότι δεν διαφωνεί στην ιεραρχία που βάζει η δημοτική αρχή, αλλά έχει χρήσιμες γνώσεις για τον τρόπο που πρέπει να αποκτηθούν οι προτεινόμενοι χώροι. Μάλιστα, πρόσθεσε με έμφαση ότι «έστω κι αν η διοίκηση έχει νωπή λαϊκή εντολή, δεν διαθέτει το αλάθητο και θα πρέπει να συνεργαστεί άμεσα με τις άλλες παρατάξεις στο συγκεκριμένο θέμα».

Αντώνης Φειδοπιάστης: «Μην παίρνετε το θέμα πάνω σας»

Αντώνης ΦειδοπιάστηςΟ επικεφαλής της παράταξης Πεντέλη Εν Δράσει σημείωσε ότι το θέμα απόκτησης κοινόχρηστων κι ελεύθερων χώρων είναι μείζον για την πόλη, δηλώνοντας θετικός στην πρόταση της Συμπολιτείας.

Ωστόσο, ο κ. Αντώνης Φειδοπιάστης επεσήμανε στη δημοτική αρχή ότι ήδη τρεις από τους σημερινούς δημοτικούς συμβούλους που βρίσκονται στην αίθουσα αντιμετωπίζουν δικαστικές περιπέτειες «γιατί ακριβώς επιχειρήσαμε στο παρελθόν να πράξουμε το αυτονόητο, όπως λέτε κ. δήμαρχε».

Πρόσθεσε δε, ότι ο νόμος προβλέπει ότι το αίτημα για τη διαπιστωτική πράξη της άρσης απαλλοτρίωσης θα πρέπει να το υποβάλλει ο ιδιώτης και στο πλαίσιο αυτό παρότρυνε τη δημοτική αρχή να αποφύγει να «πάρει το θέμα πάνω της».

Σπύρος Κωνσταντάς: «Λάθος ο αποχαρακτηρισμός κοινόχρηστων χώρων»

Σπύρος Κωνσταντάς«Είναι λάθος να αποχαρακτηρίζονται ελεύθεροι και κοινόχρηστοι χώροι» σημείωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κατηγορώντας για ολιγωρία στο θέμα τόσο τη σημερινή, όσο και τις προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Όπως είπε ο κ. Σπύρος Κωνσταντάς, η διοίκηση θα μπορούσε ήδη να έχει αξιοποιήσει τον χώρο στο Ο.Τ. 74, αντί να προσθέτει άλλον έναν «χαμένο χώρο για την πόλη» στους 34 που πρόσφατα αποφάσισε την άρση της απαλλοτρίωσής τους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet