Η διοίκηση Στεργίου αποδέσμευσε χώρους 75 στρεμμάτων στα Μελίσσια
Ποιότητα Ζωής

Η διοίκηση Στεργίου αποδέσμευσε χώρους 75 στρεμμάτων στα Μελίσσια

Κατά πλειοψηφία «πέρασε» από το Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης η εισήγηση της διοίκησης να αποδεσμεύσει περιουσίες 34 ιδιοκτητών στα Μελίσσια, συνολικής έκτασης 75 στρεμμάτων, τα οποία είχαν δεσμευτεί βάσει της πολεοδομικής μελέτης αναθεώρησης εγκεκριμένου σχεδίου του πρώην Δήμου Μελισσίων. Για «λυπηρή οπισθοχώρηση της πόλης» έκανε λόγο η μείζων μειοψηφία, προσθέτοντας ότι «εξυπηρετήθηκαν συγκεκριμένα συμφέροντα εις βάρος των Μελισσίων».

Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης: «Απελευθερώνουμε από την ομηρία τους κατοίκους»

Δημήτρης Στεργίου-ΚαψάληςΟ δήμαρχος Πεντέλης, στην εισήγησή του, αιτιολόγησε την αποδέσμευση των 34 ιδιοκτησιών ως «ρεαλιστική αντιμετώπιση», που έρχεται να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών, των οποίων δεσμεύτηκε η περιουσία «χωρίς να υπάρχουν τα χρήματα για να αποζημιωθούν». Όπως είπε, με την τροποποίηση της αρχικής μελέτης εξοικονομούνται για τον Δήμο 45.000 ευρώ και βγαίνουν από την «ομηρία» οι ιδιοκτήτες. Όπως εξήγησε, με τα 454.000 ευρώ που υπάρχουν στο ταμείο του Δήμου στο τέλος Σεπτεμβρίου, «ξεπληρώσαμε τα χρέη της προηγούμενης διοίκησης», τα δε υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της στρατηγικής της διοίκησης για τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις υποθέσεις του οικοπέδου μπροστά στο Κολυμβητήριο, της πλατείας Πόγκα και του οικοπέδου Παλατιανού (Ο.Τ. 196).

Σε αντιπαράθεση που είχε με τη δημοτική σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Δήμητρα Κεχαγιά, ο κ. Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης είπε «να λυπάστε όχι για τις ενέργειες της διοίκησης, αλλά γι΄ αυτά που κάνατε εσείς ως διοίκηση», προσθέτοντας ότι «ερχόμαστε σήμερα να δώσουμε λύσεις και να διορθώσουμε τα τραγικά λάθη της διοίκησης Γραφάκου, υλοποιώντας μία προς μία τις δεσμεύσεις μας». Ο ίδιος υποστήριξε ότι τον ενδιαφέρει ο πολίτης, τον οποίο η μείζων μειοψηφία θέλει «να κρατά όμηρο», προσθέτοντας ότι «το επιθυμητό δεν ταυτίζεται πάντα με το εφικτό, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχουν χρήματα».

Ο κ. Δ. Στεργίου-Καψάλης επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Μελισσίων, η οποία -όπως τόνισε- θα έπρεπε να είχε προχωρήσει την τροποποίηση των χρήσεων γης, διαδικασία που πλέον συναντά δυσκολίες στο πλαίσιο της σημερινής δυσμενούς οικονομικής κατάστασης.

Τέλος, ανεφέρθη στη σημαντικότητα της απόφασης της διοίκησης να επαναφέρει τον συντελεστή δόμησης στη Δ.Κ. Μελισσίων στο 0,8, από 0,7 που είναι σήμερα.

Δήμητρα Κεγαχιά: «Λυπάμαι γιατί πάτε την πόλη πίσω»

Δήμητρα ΚεχαγιάΑπό πλευράς της Συμπολιτείας (απώντος τους επικεφαλής Μανώλη Γραφάκου) τον λόγο έλαβε η δημοτική σύμβουλος Δήμητρα Κεχαγιά, η οποία κι έκανε μία συνοπτική αναφορά στις υποχρεώσεις του Δήμου σε ό,τι αφορά τα πολεοδομικού σχεδιασμού. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, κι επειδή «οι μελέτες αναθεώρησης πρέπει να γίνονται με όραμα και σε βάθος χρόνου», δημιουργήθηκε το 2008 μία διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία και κατέληξε στο πώς θα διαμορφώνονταν τα πολεοδομικά πράγματα στην πόλη.

Όπως υποστήριξε, σήμερα έρχεται η διοίκηση για να «εξυπηρετήσει 34 ιδιοκτήτες, να καταδικάσει δεκάδες χιλιάδες πολίτες να μην αποκτήσουν ποτέ τους ελεύθερους χώρους που χρειάζονται». Κατηγόρησε δε τη δημοτική αρχή ότι δεν «έβαλε πλάτη» για να προχωρήσει η προηγούμενη μελέτη και τώρα έρχεται, με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση, «να κάνει ένα βήμα πίσω».

Τέλος, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει υποχρέωση για τη διοίκηση να δεσμεύσει τώρα τους πόρους που χρειάζονται για την απαλλοτρίωση των 34 ιδιοκτησιών, δήλωσε ότι «λυπάμαι που με τις επιλογές σας καταδικάζετε την πόλη να πάει πίσω».

Αντώνης Φειδοπιάστης: «Να εξετάσουμε συνολικά το σχέδιο πόλης»

Αντώνης ΦειδοπιάστηςΟ επικεφαλής της Πεντέλη Εν Δράσει αναγνώρισε ότι όντως είναι σοβαρό ζήτημα το θέμα δεσμεύσεων περιουσιών των δημοτών, αλλά την ίδια στιγμή τόνισε ότι «όταν αποδεσμεύουμε 75 στρέμματα θα πρέπει να έχουμε δει συνολικά το σχέδιο πόλης, για να ξέρουμε τι χώρους χρειαζόμαστε για το μέλλον».

Ο κ. Αντώνης Φειδοπιάστης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι θα έπρεπε να είχε φέρει το θέμα των υποδομών που χρειάζεται η πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητηθεί εκτενώς και όχι να προχωρεί μονομερώς σε αποδεσμεύσεις χώρων. Μάλιστα, αναφερόμενος στη «στενότητα» χρημάτων που επικαλείται η διοίκηση, τόνισε ότι «τα χρήματα μπορούν, με τον καιρό, να βρεθούν».

Όπως τόνισε, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, η παράταξή του θα καταψηφίσει την εισήγηση, καθώς διαφωνεί με τον τρόπου που επέλεξε η διοίκηση να προχωρήσει στις αποδεσμεύσεις χώρων.

Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου: «Οι χώροι δεν είχαν δεσμευτεί»

Δημοσθένης ΠαπακωνσταντίνουΟ αντιδήμαρχος Διοικητικών, Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών διευκρίνησε ότι δεν υπάρχουν δεσμεύσεις χώρων, αλλά μελέτη σχετικά με τη δέσμευσή τους, λέγοντας με έμφαση ότι «τώρα που μιλάμε, καθένας από αυτούς τους ιδιοκτήτες μπορεί να πωλήσει την περιουσία του».

Ο κ. Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η σημερινή εισήγηση δεν αποκλείει στο μέλλον, «αν κριθεί ότι χρειαζόμαστε έναν χώρο να τον αποκτήσουμε», ενώ στη συνέχεια υπερασπίστηκε την αναγκαιότητα αύξησης του συντελεστή δόμησης στα Μελίσσια από το 0,7 στο 0,8.

 

Κώστας Καλλιανιώτης: «Τσιμέντο να γίνει…»

Κώστας Καλλιανιώτης«Σαν από τίτλους προσεχώς… Τσιμέντο να γίνει» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου (δημοτικός σύμβουλος της Συμπολιτείας), Κώστας Καλλιανιώτης, την απόφαση της διοίκησης να αποδεσμεύσει τους 34 δεσμευμένους χώρους, προσθέτοντας ότι «τον δήμαρχο δεν τον ενδιαφέρουν αυτοί οι χώροι, αφού δεν ζει εδώ, ούτε αυτός ούτε τα παιδιά του».

Συνεχίζοντας, ο κ. Κ. Καλλιανιώτης αναρωτήθηκε ποιος θα ασχοληθεί με τα συμφέροντα των χιλιάδων κατοίκων των Μελισσίων, προσθέτοντας με νόημα ότι «φαίνεται ότι τα συμφέροντα των 34 ιδιοκτητών είναι ισχυρότερα…».

 

Νατάσα Κοσμοπούλου: «Μεγάλο το ενδιαφέρον σας για τους 34 ιδιοκτήτες»

Νατάσα ΚοσμοπούλουΤον κύκλο των τοποθετήσεων έκλεισε η δημοτική σύμβουλος της Συμπολιτείας Νατάσα Κοσμοπούλου, η οποία κατηγόρησε τη διοίκηση ότι «απειλεί να πνίξει την πόλη», ενώ υπερασπίστηκε την προηγούμενη δημοτική αρχή του πρώην Δήμου Μελισσίων από τις επιθέσεις του δημάρχου για τα οικονομικά θέματα, λέγοντας: «Σας σώζει το γεγονός ότι η διοίκηση Γραφάκου κατόρθωσε την περίοδο 2007-2010 να μειώσει τα ταμειακά ελλείμματα του Δήμου και τώρα εσείς “πατάτε” πάνω σε αυτό το γεγονός για να υλοποιείτε το έργο σας».

Για το επίμαχο ζήτημα, η κ. Ν. Κοσμοπούλου δήλωσε ότι «η διοίκηση ξεπουλά το μέλλον της πόλης και των παιδιών μας», θυμίζοντας τα λόγια συναδέλφου της από το Δημοτικό Συμβούλιο, ότι «κάποιοι δεν μπορούν να δουν ότι υπάρχει συνέχεια και πέρα από τη δική τους ζωή».

Η σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας είπε προς τη διοίκηση ότι «είστε ανίκανοι, μετά από 4 χρόνια, να προχωρήσετε στην αναθεώρηση του σχεδίου πόλης», ενώ κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι επιλέγει να αποδεσμεύσει πληθώρα στρεμμάτων στα Μελίσσια, δείχνοντας «ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες». Όπως ανέφερε, μάλιστα, ειρωνικά «παρουσιάζετε τους εν λόγω ιδιοκτήτες ως τους “φτωχούληδες του Θεού”», προσθέτοντας ότι ανάμεσα στους τελευταίους δεν υπάρχει κανένας μικροϊδιοκτήτης, που να του έχει δεσμευτεί το μοναδικό ακίνητο που διαθέτει. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι, εάν τυχόν βρεθεί κάποια τέτοια περίπτωση, «ας εξαιρέσουμε το ακίνητο από τις δεσμεύσεις».

Ωστόσο, η κ. Ν. Κοσμοπούλου προέβλεψε ότι η διοίκηση ούτε θέλει, ούτε πρόκειται να πειστεί να μην προχωρήσει στην αποδέσμευση των χώρων, κάτι για το οποίο η μειοψηφία «δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει τίποτε».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet