Μέτωπο και κατά της μονάδας αεριοποίησης
Ποιότητα Ζωής

Μέτωπο και κατά της μονάδας αεριοποίησης

Εξελίξεις αναμένονται, ίσως κι εντός της εβδομάδας, σε ό,τι αφορά την κατασκευή από τον Δήμο Πεντέλης μονάδας αεριοποίησης υπολειμμάτων ξύλου στο Πεντελικό, στο λατομείο Μαλτέζου. Σύμφωνα με πληροφορίες, δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας θα επιδιώξουν έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να εξεταστούν όλες οι παράμετροι της υπόθεσης και κυρίως, να επιδιωχθεί η απόσυρση του αιτήματος του Δήμου προς την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείο Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για τη χορήγηση άδειας κατασκευής του εν λόγω εργοστασίου, το οποίο -όπως εκτιμούν- θα επιβαρύνει περαιτέρω τις οικολογικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή.

Το Πεντελικό έχει μετατραπεί τελευταίως σε πόλο έλξης για ενεργειακές επενδύσεις, οι οποίες ωστόσο... σκοντάφτουν στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο ενεργειακό έργο που σχεδιάζεται στο Πεντελικό, καθώς είχε προηγηθεί η προσπάθεια, πριν λίγους μήνες, να εγκατασταθεί στην περιοχή φωτοβολταϊκό πάρκο, σε έκταση που διεκδικείται από την Ι.Μ. Πεντέλης, η οποία -μετά το κύμα αντιδράσεων που ξεσηκώθηκε- τελικώς «ναυάγησε».

Οι ενστάσεις

Ανάμεσα στις ενστάσεις που προβάλλουν εκπρόσωποι των παρατάξεων της μειοψηφίας είναι ότι η εγκατάσταση μονάδας αεριοποίησης στο Πεντελικό θα έχει ελάχιστα οφέλη για την τοπική κοινωνία, σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζει η δημοτική αρχή, ενώ το κόστος για το περιβάλλον θα είναι σημαντικότατο. Σύμφωνα με τους ίδιους, στη σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει υποβληθεί στο ΥΠΕΚΑ υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις ως προς τις παραμέτρους σχεδιασμού, κατασκευής και παραγωγής του συγκεκριμένου εργοστασίου, ενώ τυχόν λειτουργία του θα επιβαρύνει πολλαπλώς την περιοχή (π.χ. θόρυβος, εκπομπή αέριων αποβλήτων, κυκλοφοριακός φόρτος από τη μεταφορά των υπολειμμάτων ξύλου κ.λπ.). Επίσης, θεωρούν η σχεδιαζόμενη επένδυση δεν αφορά σε Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας (ΑΠΕ) και ως εκ τούτου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως αναδασωτέα. Τέλος, γίνεται επίκληση και του Π/Δ 755/88 για τις θεσμοθετημένες χρήσεις γης στο Πεντελικό, που απαγορεύουν την εγκατάσταση βιομηχανίας, χαρακτηρίζοντας το βουνό ως «τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους».

Η θέση του Δήμου

Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή περιμένει την έγκριση από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ για να προχωρήσει στην επένδυση, για την οποία πιστεύει ότι πληροί όλες τις εκ του νόμου προδιαγραφές για την υλοποίησή της, ενώ επιπροσθέτως θα αποφέρει οικονομικό όφελος για τον Δήμο, ο οποίος θα απαλλαγεί από την κοστοβόρα -όπως υποστηρίζει- μεταφορά των υπολειμμάτων ξύλου στη χωματερή των Άνω Λιοσίων. Επίσης, σπεύδει να υποστηρίξει ότι η εγκατάσταση της μονάδας θα συνοδευτεί από έργα αναπλάσεων στην περιοχή κατασκευής της (υπενθυμίζουμε ότι ο χώρος που έχει επιλεγεί από τον Δήμο βρίσκεται στη Ζώνη Ζ, χαρακτηρισμένη ως περιοχή αναχυχής, πολιτιστικών εκδηλώσεων και αθλητισμού).

Τι εκτιμά ο ΟΡΣΑ

Ας σημειωθεί ότι η πρόταση της επένδυσης από τη διοίκηση του δημάρχου Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη έχει λάβει (Ιούνιος 2012) καταρχήν το «πράσινο φως» από τον ΟΡΣΑ (Οργανισμός Ρυμθιστικού Σχεδίου & Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας), αλλά με έναν διφορούμενο τρόπο. Συγκεριμένα, ενώ ο ΟΡΣΑ εκτιμά ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εγκατάσταση της εν λόγω μονάδας στην προτεινόμενη περιοχή, την ίδια στιγμή προχωρά σε παρατηρήσεις (π.χ. για την ακαταλληλότητα του χώρου που προτείνεται, της ανάγκης συνεννόησης με τους όμορους Δήμους κ.λπ.), καταλήγοντας στην πρόταση προς τον Δήμο Πεντέλης να επιλέξει έναν καταλληλότερο χώρο για την εγκατάσταση της μονάδας!

Οι επόμενες εξελίξεις

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις «τρέχουν» και πολύ σύντομα θα φανεί εάν η επιχείρηση κατασκευής μονάδας αεριοποίησης στο Πεντελικό θα έχει την κατάληξη του ανάλογου εγχειρήματος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ή τελικώς θα προχωρήσει, παρά τις εντεινόμενες αντιδράσεις. Αντιδράσεις που θα ενισχυθούν αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, κάτοικοι της περιοχής, μεταξύ των οποίων και εξειδικευμένοι επιστήμονες, ετοιμάζονται να στείλουν έγγραφο προς την υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ που εξετάζει το αίτημα του Δήμου, με σκοπό να πετύχει την απόρριψή του.

Πάντως, είναι σίγουρο ότι απαιτείται μία ανοιχτή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης προκειμένου να ακουστούν όλες οι απόψεις και κυρίως να ενημερωθούν οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι και θα υποστούν όλα τα θετικά και όλα τα αρνητικά της προτεινόμενης επένδυσης, για το τι ακριβώς σημαίνει για το Πεντελικό η λειτουργία της σχεδιαζόμενης μονάδας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet