Video

Συγκέντρωση-ενημέρωση για τον «πόλεμο» κατά των κεραιών – VIDEO

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014 η συγκέντρωση διαμαρτυρίας-ενημέρωσης που διοργάνωσε η «Κίνημα Πολιτών Κατά της Εγκατάσταση Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας Εντός του Οικιστικού Ιστού». Και μπορεί οι κάτοικοι που ανταποκρίθηκαν στο σχετικό κάλεσμα και βρέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στα Μελίσσια, να μην ήταν τόσοι όσοι θα περίμεναν ή σωστότερα θα προσδοκούσαν οι διοργανωτές, ωστόσο ως μία πρώτη συλλογική αντίδραση καταγράφεται σίγουρα με θετικό πρόσημο. Σε τούτο συνέτεινε και το γεγονός ότι, αυτή τη φορά, ήταν έντονη και η παρουσία των δημοτικών συμβούλων της πόλης, με επικεφαλής τον δήμαρχο Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη, δείχνοντας ότι το όλο θέμα δεν μπορεί παρά να αποχτήσει και πολιτική διάσταση σε τοπικό επίπεδο. Μεταξύ των πολιτικών παραγόντων της Πεντέλης εντοπίσαμε τους αντιδημάρχους Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου, Άντα Μπούσουλα Χάνου, Ιωάννη Ζώη, Λευτέρη Κοντουλάκο, και Ηλία Τσουχνικά και τους δημοτικούς συμβούλους Βασίλη Μπούρα, Απόστολο Φραντζή, Σεβαστό Βορέα, Άγγελο Παλαιοδήμο, Ελευθέριο Κιτσούλη, Εμμανουήλ Μιχελακάκη, Γεώργιο Μαγιάτη, Σταυρούλα Μιχαλοπούλου, Νατάσσα Κοσμοπούλου, Δήμητρα Κεχαγιά, Γεωργία Μητροπούλου, Αντώνη Φειδοπιάστη, Κώστα Τζουμάκα, καθώς και τον περιφερειακό σύμβουλο του Βόρειου Τομέα Αθηνών Φώτη Χρυσικό.

Πρώτιστος στόχος η ενημέρωση

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα σύντομο καλωσόρισμα από τον εκπρόσωπο της πρωτοβουλίας Άγγελο Πραγιάτη, ο οποίος προχώρησε σε μία ανασκόπηση του προβλήματος με την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην πόλη και τόνισε ότι πρώτιστος στόχος της συγκεκριμένης κινητοποίησης είναι η ενημέρωση και αφύπνιση των κατοίκων, καθώς –όπως είπε χαρακτηριστικά- έχει διαπιστώσει και ο ίδιος ότι, παρά τη σημαντικότητα του όλου θέματος, οι ουσιαστικά ενημερωμένοι δημότες είναι ελάχιστοι. Παράλληλα, χαιρέτισε την παρουσία των εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, σπεύδοντας ωστόσο να ξεκαθαρίσει ότι η Πρωτοβουλία προέρχεται από κατοίκους και αποσκοπεί στην προστασία των κατοίκων, μακριά από οποιαδήποτε παραταξιακή ή άλλη εξάρτηση.

Δ. Στεργίου-Καψάλης: «Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας δεν έχουν θέση στην Πεντέλη»

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο κ. Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, ο οποίος αφού δήλωσε ενθουσιασμένος με την πρωτοβουλία των κατοίκων, «κατακεραύνωσε» την κεντρική διοίκηση που επιτρέπει την αλόγιστη εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας εις βάρος της υγείας των πολιτών. Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε ότι εάν είχε να επιλέξει μεταξύ της δυνατότητας επικοινωνίας με τον κινητό του τηλέφωνο και του καρκίνου που προκαλεί η ακτινοβολία των κεραιών, δεν θα δίσταζε να πετάξει τη συσκευή του…

Ο δήμαρχος Πεντέλης, ωστόσο, εξέφρασε και το παράπονο ότι ο Δήμος υπήρξε αρκετά μόνος σε πολλές δικαστικές μάχες που έδωσε με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σχετικά με το θέμα της εγκατάστασης κεραιών, εκφράζοντας την ευχή να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή στο άμεσο μέλλον. Ο ίδιος πάντως δήλωσε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει χώρος στην Πεντέλη για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας».

Τέλος, προκάλεσε-προσκάλεσε τη νέα περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου να λάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες ώστε «να δικαιολογήσει» και την ευαισθησία που έχει δηλώσει ότι τη διακρίνει για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο κόσμος στην πλατεία Αγίου ΓεωργίουΗ διαμαρτυρία κατά των κεραιών συνεχίζεται...Πολύπλοκο νομικό πλαίσιο

Εν συνεχεία στο βήμα προσήλθε η δικηγόρος του Κινήματος Πωλίνα Βαρσαμίδου, η οποία περιέγραψε το νομικό πλαίσιο που ισχύει σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, το οποίο χαρακτήρισε πολύπλοκο και ασαφές.

Το γεγονός αυτό, όπως επεσήμανε, εκτός του ότι οδηγεί πολλές φορές σε πολύχρονους δικαστικούς αγώνες, αφήνει ουσιαστικά στην κρίση των δικαστηρίων την τελική απόφαση για τη νομιμότητα ή μη της εγκατάστασης μίας κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε κάποια περιοχή.

«Δεν υπάρχουν ασφαλή όρια έκθεσης στην ακτινοβολία»

Λίγο μετά τον λόγο έλαβε εκ νέου ο κ. Άγγ. Πραγιάτης για να καταθέσει ενδιαφέροντα στοιχεία για τις πιθανές βλάβες από την έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, με βάση τις έρευνες του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Λουκά Μαργαρίτη (Τμήμα Βιολογίας Κυττάρου & Βιοφυσικής), ο οποίος ήταν να παραστεί στη συγκέντρωση, αλλά τελικώς ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν του το επέτρεψαν.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα ειπώθηκαν, δεν υπάρχουν όρια ασφαλούς έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και τα ισχύοντα έχουν θεσπιστεί αυθαίρετα, αφού ουσιαστικά δεν υπάρχουν μελέτες που να βεβαιώνουν πώς επηρεάζει μακροπρόθεσμα ακόμη κι αυτή η «περιορισμένη» ακτινοβολία την ανθρώπινη υγεία.

Επίσης, όπως τονίστηκε, τα όρια που ισχύουν στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα σε σχέση με πολλές άλλες χώρες, κάποιες από τις οποίες μάλιστα κινούνται στην αντίθετη από τη χώρα μας κατεύθυνση, επιχειρώντας να μειώσουν κι άλλο την επιτρεπόμενη εκπεμπόμενη ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας…

Νίκος Μούτσελος«Χρειάζεται και ακτιβιστική δράση»

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Μούτσελος, εκπροσωπώντας αντίστοιχη πρωτοβουλία κατοίκων κατά της κεραίας στην οδό Λευκάδος (1η γειτονιά Μελισσίων) τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να θεωρήσουν την αποψινή συγκέντρωση όχι ως το τέλος, αλλά την αρχή ενός σκληρού αγώνα για να φύγουν οι κεραίες από την πόλη. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι εκτός από τους δικαστικούς αγώνες , θα πρέπει να γίνουν και ακτιβιστικές δράσεις προκειμένου να σταλεί ισχυρό μήνυμα προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, περιλαμβάνοντας σε αυτές ακόμη και τη διακοπή συμβολαίων με τις εν λόγω επιχειρήσεις.

Φώτης Χρυσικός: «Ο Δήμος να σταθεί αρωγός στους κατοίκους»

Παρέμβαση έκανε στη συγκέντρωση και ο περιφερειακός σύμβουλος του Βόρειου Τομέα Αθηνών Φώτης Χρυσικός (ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ), ο οποίος «σήκωσε το γάντι» που είχε πετάξει ο δήμαρχος για τη νέα περιφερειάρχη, λέγοντας ότι οι κεραίες είχαν εγκατασταθεί με άδεια του τέως περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού.

Επί της ουσίας, ο κ. Φ. Χρυσικός ανέφερε ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν από πλευράς Περιφέρειας Αττικής, τουλάχιστον στο κομμάτι που επιτρέπουν οι αρμοδιότητές της στο θέμα των κεραιών, τόνισε κι αυτός το περίπλοκο νομικό πλαίσιο που διέπει την εγκατάσταση των συγκεκριμένων συστημάτων και ζήτησε από τον Δήμο Πεντέλης να σταθεί αρωγός στην πρωτοβουλία των πολιτών, κυρίως σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυσβάσταχτο.

Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου: «Ο Δήμος συν-αρωγός των κατοίκων»

Το κύκλο των παρεμβάσεων έκλεισε ο αντιδήμαρχος Πεντέλης Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος χαιρέτισε την πρωτοβουλία των πολιτών, την οποία χαρακτήρισε ως ερέθισμα-κίνητρο για την παρέμβαση του Δήμου. Επίσης, υπενθύμισε ότι ειδικά στα Μελίσσια, διαχρονικά και διαπαραταξιακά οι διοικήσεις στάθηκαν ενάντια στην τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ενώ αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας με τη δημοτική αρχή, όπου και δρομολογήθηκαν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του ζητήματος που έχει προκύψει.

Τέλος, ο κ. Δ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ο Δήμος θα λειτουργήσει ως συν-αρωγός σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία κατοίκων για την προστασία της υγείας τους από την ακτινοβολία των κεραιών.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με σύντομες τοποθετήσεις από πλευράς ορισμένων πολιτών, η κοινή συνισταμένη των οποίων ήταν η ανάληψη δυναμικότερων δράσεων, αλλά και η κριτική κυρίως προς την κεντρική διοίκηση για την ακολουθούμενη πολιτική στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Τέλος, από τους διοργανωτές ζητήθηκε να μην ατονήσει η εγρήγορση των πολιτών, αλλά αντιθέτως να γίνουν ακόμη περισσότεροι αυτοί που θα ενισχύουν το «Κίνημα Πολιτών Κατά της Εγκατάσταση Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας Εντός του Οικιστικού Ιστού».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet