Σύσκεψη με Περιφέρεια & ΔΕΗ για απομάκρυνση πυλώνων από Ν. Πεντέλη
Ποιότητα Ζωής

Σύσκεψη με Περιφέρεια & ΔΕΗ για απομάκρυνση πυλώνων από Ν. Πεντέλη

Όπως ενημερώνει ο Δήμος Πεντέλης, πραγματοποιήθηκε στις 23 Απριλίου 2015 σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, με αντικείμενο τη μεταφορά γραμμών υψηλής τάσεως, εκτός του Οικιστικού Ιστού της Δημοτικής Κοινότητας της Νέας Πεντέλης, του Δήμου Πεντέλης.

Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη, συμμετείχαν από πλευράς Δήμου, πλην του δημάρχου, ο αντιδήμαρχος Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, 0 δημοτικός σύμβουλος Γεώργιος Μουαμελετζής και ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Αναστάσιος Χριστίδης.

Τη ΔΕΗ εκπροσώπησαν ο κ. Βασίλειος Χατζηβασιλείου, τομεάρχης Κατασκευών της Γ.Δ. Μεταφορών, ο κ. Κων/νος Μακρυκώστας, τομεάρχης Μελετών της Γ.Δ. Μεταφορών και ο κ. Χρήστος Μάγειρας, από τη Δ/νση Νέων Έργων Μεταφοράς.

Τέλος, εκ μέρους της Περιφέρειας παρέστησε ο δ/ντής Τεχνικών Έργων της Γενικής Δ/νσης Αναπτυξιακού, Κων/νος Φλώρος και εκ μέρους των κατοίκων ο κ.  Κων/νος Ρέινινγκ.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ενημέρωση του Δήμου, στον Οικισμό της Νέας Πεντέλης, ο οποίος ρυμοτομήθηκε το 1956 (ΦΕΚ 36/27-1-56), πέρασαν δύο γραμμές υπερύψηλης τάσης 400.000volt, η κάθε μια με βάση τον Αναγκαστικό Νόμο (ΦΕΚ 251/31-12-68) που εκδόθηκε 12 χρόνια μετά τη ρυμοτόμηση του οικισμού. Η 1η και η 2η γραμμή πέρασαν με απόφαση (ΦΕΚ 38/7-2-83 και 386/24-6-84), δηλαδή 27 και 28 χρόνια μετά τη ρυμοτόμηση του οικισμού.

Κατά τη σύσκεψη επισημάνθηκε και έγινε αποδεκτό ότι ο Δήμος, σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ Α.Ε., είχε ζητήσει την απομάκρυνση των γραμμών και τη μεταφορά τους εκτός του Οικιστικού Ιστού της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Πεντέλης.

Ο ΑΔΜΗΕ Α.Ε. είχε προβεί στην σύνταξη μελέτης και τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων και από τις δασικές υπηρεσίες, προϋπολογίζοντας ότι η συνολική δαπάνη για την υλοποίηση του σχετικού έργου ανέρχεται στο ποσό του 1.860.000,00 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

Για την δαπάνη υλοποίησης του έργου:

  • Το ποσό των 1.000.000,00 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, είχε δεσμευτεί να διαθέσει η Περιφέρεια Αττικής, στη σύσκεψη της 7ης Απριλίου του 2014, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα του έργου.
  • Το ποσό των 500.000,00 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, είχε δεσμευτεί να διαθέσει η ΔΕΗ.
  • Το ποσό των 360.000,00 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, είχε δεσμευτεί να διαθέσει ο Δήμος Πεντέλης.

Κατά τη διάρκεια της προαναφερόμενης σύσκεψης συμφωνήθηκαν – αποφασίστηκαν τα εξής:

  1. Η αναγκαιότητα απομάκρυνσης των πυλώνων εκτός του Οικιστικού Ιστού της πόλης, της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Πεντέλης του Δήμου Πεντέλης.
  2. Η παλαιότητα των υλικών των υφισταμένων πυλώνων με χρόνο ζωής μέχρι σήμερα 47 ετών.
  3. Η υλοποίηση της υφιστάμενης μελέτης της ΔΕΗ επικαιροποιημένης από τον ΑΔΜΗΕ.
  4. Η συνέχιση των διερευνητικών συσκέψεων των εμπλεκομένων φορέων με στόχο την προώθηση υλοποίησης του έργου που εκρίθη ως απόλυτα αναγκαίο.

Σε συνέχεια των παραπάνω οι εμπλεκόμενοι φορείς (Περιφέρεια Αττικής – ΑΔΜΗΕ- Δήμος Πεντέλης) θα δρομολογήσουν τις αναγκαίες ενέργειες για την έγκριση – προώθηση των χρηματοδοτήσεων, την επικαιροποίηση της υφισταμένης μελέτης και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

 Ο Δήμος Πεντέλης, σε συνεργασία με τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς, θα ορίσει την επόμενη σύσκεψη για το θέμα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet