Η Αποκεντρωμένη απορρίπτει απόφαση του Δ.Σ. Πεντέλης για τις υπεραγορές
Ποιότητα Ζωής

Η Αποκεντρωμένη απορρίπτει απόφαση του Δ.Σ. Πεντέλης για τις υπεραγορές

Ακυρώνεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής η υπ’ αρ. 175/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης [«Λήψη κανονιστικής απόφασης που αφορά στον καθορισμό περιορισμού τετραγωνικών μέτρων χώρου κύριας δραστηριότητας καταστημάτων τροφίμων που πρόκειται να ιδρυθούν σε περιοχές με χρήση γενικής κατοικίας και πολεοδομικού κέντρου (Κέντρο δήμου κέντρο γειτονιάς και κοινότητας), καθώς και υποχρέωση ύπαρξης συγκεκριμένου αριθμού θέσεων στάθμευσης ανά τετραγωνικά μέτρα χώρου των συγκεκριμένων ΚΥΕ που πρόκειται να ιδρυθούν στις Δ.Κ. του Δήμου Πεντέλης»].

Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για μία απόφαση η οποία αποτέλεσε αφορμή για ανταλλαγή οξύτατων ανακοινώσεων μεταξύ της μείζονος μειοψηφίας (Συμπολιτεία) και της δημοτικής αρχής του δημάρχου Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη. Τελικώς, η Αποκεντρωμένη Διοίκησή της έρχεται να καταρρίψει τα όσα υποστήριζε το γραφείο Τύπου του δημάρχου, ότι δηλαδή «αυτό που έπραξε η διοίκηση Στεργίου ήταν μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που της παρέχει η νομοθεσία» («Παλικαρισμοί Συμπολιτείας, κατόπιν εορτής και εκ του ασφαλούς») και να δικαιώσει πλήρως τη θέση της μείζονος μειοψηφίας, ότι η διοίκηση «με δήθεν συγκρουσιακές συμπεριφορές οδήγησε το Δημοτικό Συμβούλιο σε μια απόφαση που στερείται νομιμότητας» («Οι μεθοδεύσεις Στεργίου θα επιβαρύνουν τα Μελίσσια με υπερκαταστήματα»).

Τι αποφάσισε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής

Ειδικότερα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, με την απόφασή της (Α.Π.: 60841/23459 της 22ας Αυγούστου 2016), η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 5/9/2016, θεωρεί ότι η προαναφερόμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης, με βάση την οποία καθορίζεται «α) περιορισμός μέγιστου εμβαδού κύριου χώρου δραστηριότητας σε νέες επιχειρήσεις τροφίμων επιχειρήσεις λιανικής και χονδρικής διάθεσης τροφίμων… που θα δραστηριοποιηθούν σε περιοχές γενικής κατοικίας και πολεοδομικού κέντρου (Κέντρο Δήμου, Κέντρο γειτονιάς και Κοινότητας) του Δήμου Πεντέλης θέτοντας ως μέγιστο εμβαδό τα διακόσια (200) τ.μ. κύριου χώρου δραστηριότητας εξαιρουμένων των αποθηκών, γραφείων, ψυγείων, wc του Κ.Υ.Ε. β) επιβολή υποχρεωτικής θέσης στάθμευσης 1 ανά 50 τ.μ. συνολικού χώρου επιχείρησης (αφορά χώρους καταστήματος πάνω από 80 τ.μ.μ για την εξυπηρέτηση των πελατών η ύπαρξη της οποίας θα προκύπτει από την οικοδομική άδεια ή από άλλο έγγραφο…», «πάσχει νομιμότητος καθώς έχει ληφθεί καθ΄ υπέρβαση της νομοθετικής εξουσιοδότησης, που παρέχεται από τις διατάξεις των προαναφερόμενων άρθρων […]».

Μετά και την απόφαση αυτή θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν η διοίκηση του δημάρχου Πεντέλης θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα που της παρέχεται να προσφύγει κατά της αποφάσεως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του ν. 3462/2006 (εντός προθεσμίας ενός μηνός από την έκδοση της απόφασης ή την κοινοποίησή της ή αφότου έλαβε γνώση αυτής), αλλά και του τρόπου με τον οποίο θα ενεργήσει η αλυσίδα σούπερ μάρκετ η οποία ενδιαφέρεται για τη δημιουργία καταστήματος στα Μελίσσια.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet