Σεμινάριο για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων υλοποιήθηκε στον Δήμο Πεντέλης
Ποιότητα Ζωής

Σεμινάριο για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων υλοποιήθηκε στον Δήμο Πεντέλης

Σεμινάριο για την παρουσίαση του Οδηγού Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων σε στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Πεντέλης την Τρίτη 10 Μαΐου 2016.

Ο Οδηγός Πρόληψης αποτελεί μέρος του έργου «Εκπαίδευση στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων» που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με δικαιούχο την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και τη συμμετοχή εταίρων από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Σλοβενία και το Βέλγιο.

Στο σεμινάριο, με εισηγητή τον περιβαλλοντολόγο Φ. Κυρίτση, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων ως το πιο σημαντικό μέσο για την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων που προορίζονται για τελική διάθεση στους ΧΥΤΑ. Με την πρόληψη, τα απόβλητα που προορίζονται για διάθεση μπορούν να μειωθούν έως και 35%, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο σεμινάριο.

Μετά την πρόληψη με την επαναχρησιμοποίηση άλλο 20%, με την ανακύκλωση άλλο 25%, με την ενεργειακή αξιοποίηση άλλο 20% και απομένει περίπου 1-5% υπόλειμμα για ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων).

Στον οδηγό, εκτός από τις βασικές πληροφορίες για 13 είδη αποβλήτων (απόβλητα τροφίμων και κουζίνας, χαρτί, συσκευασίες, πλαστικές φυάλες, πράσινα απόβλητα, ενδύματα, τρόφιμα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, έπιπλα κ.λπ.), αλλά και για χώρους όπου υπάρχει μεγάλη δημιουργία αποβλήτων (δημόσιοι χώροι συνάθροισης πολιτών, σχολεία, γραφεία, ξενοδοχεία, χώροι εστίασης κ.ά.) παρουσιάζονται πολλά καλά παραδείγματα που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε χώρες της Ευρώπης ή αλλού και έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των αποβλήτων. Επίσης, παρουσιάζονται διάφορες πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν από τους δήμους για την αύξηση της πρόληψης, όπως οι βιώσιμες δημόσιες προμήθειες, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η πρωτοβουλία «πληρώνω όσο πετάω», οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κ.ά. Μεγάλη έμφαση δίνεται επίσης σε θέματα κόστους καθώς η εφαρμογή δράσεων πρόληψης οδηγεί τις περισσότερες φορές σε μείωση του κόστους διάθεσης των αποβλήτων αλλά και στην αύξηση θέσεων εργασίας για τους Δήμους.

Το δεύτερο μέρος του Οδηγού διαρθρώνεται σε τέσσερις ενότητες: Μαθαίνω-Σχεδιάζω-Επιλέγω-Υλοποιώ/αξιολογώ/διορθώνω δίνοντας έτσι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ένας Δήμος για την επιτυχή υλοποίηση δράσεων πρόληψης.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο αντιδήμαρχος Πεντέλης Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι η πολιτική του Δήμου και του δημάρχου Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη, είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων και ότι ο Δήμος είναι σύμφωνος με το σημερινό πλαίσιο που προωθείται από την Περιφέρεια Αττικής για μείωση του όγκου στην πηγή, πριν δηλαδή δημιουργηθεί το απόβλητο.

«Γι΄ αυτό ήδη μετά την επιτυχημένη καμπάνια με την ΕΕΑ (Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης) προχωρούμε σε νέες δράσεις πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης έως και αξιοποίησης πρώτων υλών. Στις άμεσες προτεραιότητες μας είναι και η δημιουργία του Πράσινου Σημείου που θα βοηθήσει τον Δήμο στην ολοκλήρωση των ενεργειών του στην κατεύθυνση που και η Περιφέρεια σχεδιάζει», τόνισε ο αντιδήμαρχος.

Παρόντες στην εκδήλωση, εκτός των εργαζομένων απ΄ όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Πεντέλης (καθώς, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η μείωση των απορριμμάτων αφορά διαδιευθυνσιακά τον Δήμο), ήταν οι τοπικοί αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Μελισσίων, Ν. Πεντέλης και ο αντιδήμαρχος Αμαρουσίου Ν. Κάβαλος με εργαζόμενους του Δήμου, και οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Βριλησσίων Αλ. Μαυραγάννης και Π. Φικίρης.

Δείτε τον Οδηγό Πρόληψης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet