Δήμαρχος Πεντέλης: Είμαστε πολύ καλά οργανωμένοι και προετοιμασμένοι για τη φετινή αντιπυρική περίοδο
Κοινωνία

Δήμαρχος Πεντέλης: Είμαστε πολύ καλά οργανωμένοι και προετοιμασμένοι για τη φετινή αντιπυρική περίοδο

«Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι ότι φέτος είμαστε πολύ καλά οργανωμένοι, πολύ καλά προετοιμασμένοι και είμαστε σε εγρήγορση γιατί θεωρούμε και εμείς ότι αυτή η χρονιά θα είναι εξίσου δύσκολη με την περσινή».

Με αυτή τη δήλωσε ολοκλήρωσε την εισήγησή της η δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων, όπου και παρουσίασε το σχέδιο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου για το φετινό Καλοκαίρι.

Ένα σχέδιο του οποίου την ευθύνη για την επιτυχή εφαρμογή θα αναλάβει εξ ολοκλήρου η ίδια, αφού επέλεξε -για τρίτη συνεχόμενη χρονιά- να μην ορίσει αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας. Μάλιστα, σε ερώτηση του «Ε» εάν κρίνει αναγκαία την ύπαρξη αρμόδιου αντιδημάρχου, μιας και ο Δήμος Πεντέλης διαθέτει και δασικές εκτάσεις και περιαστικά δάση, η απάντησή της ήταν χαρακτηριστική: «Δεν υπάρχει καλοκαίρι στη θητεία μου στο οποίο να υπήρχε αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας. Ήμουν πάντα εγώ».

Από εκεί και πέρα, η δήμαρχος παρουσίασε το πλήρες σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας που θα ακολουθηθεί κατά τους μήνες της αντιπυρικής περιόδου, αναλύοντας τη δύναμη του στελεχιακού δυναμικού, των οχημάτων και του εξοπλισμού τους, καθώς και τις θέσεις στις οποίες θα λειτουργήσουν επί του πεδίου.

Το σχέδιο εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, την Περιφέρεια Αττικής, το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πεντέλης και τον ΣΠΑΠ. 

Με βάση το σχέδιο, στις περιοχές υψηλού κινδύνου ο Δήμος θα διαθέτει σε συγκεκριμένα σημεία: 

  • Ένα βυτιοφόρο στο ΝΙΕΘ (και βράδυ).
  • Ένα όχημα υδροφόρο στο κοιμητήριο Μελισσίων.
  • Ένα όχημα 4Χ4 στα Μελίσσια.
  • Ένα όχημα 4Χ4 στη Νέα Πεντέλη (και βράδυ).
  • Ένα όχημα Unimog στην Πεντέλη.

Επιπλέον ένα όχημα θα διατεθεί από την Περιφέρεια Αττικής στη Νέα Πεντέλη, ένα όχημα του Πυροσβεστικού Κλιμακίου στην Πεντέλη και ένα βυτιοφόρο από τον ΣΠΑΠ.

Στις περιοχές πολύ υψηλού κινδύνου θα διαθέτει επιπλέον: 

  • Δύο οχήματα 4Χ4 στα Μελίσσια.
  • Ένα όχημα 4Χ4 σε Πεντέλη, Νταού.
  • Ένα όχημα από την Πυροσβεστική υπηρεσία στον Μπάκα. 

Συνολικά θα επιχειρούν 12 οχήματα (9 του Δήμου, τρία λοιπών φορέων), ενώ σε εφεδρεία στον χώρο των εθελοντών θα υπάρχουν τουλάχιστον άλλα τρία οχήματα του Δήμου. 

Παράλληλα, ο Δήμος Πεντέλης, προχωρά με ταχείς ρυθμούς στον καθαρισμό των δημοτικών χώρων και στην επίβλεψη του καθαρισμού των ιδιωτικών οικοπέδων. 

Η γενικότερη φιλοσοφία του σχεδίου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, σύμφωνα με τη δήμαρχο, είναι να αξιοποιήσει στο μέγιστο το προσωπικό -μόνιμο και εθελοντικό- που διαθέτει, σε συνδυασμό με τα μέσα του Δήμου, ώστε να ενεργεί σε κάθε συμβάν μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά, προκειμένου να αποτρέψει την επέκταση κάποιας εστίας φωτιάς, μέχρι να επέμβει η Πυροσβεστική. Τόνισε δε ότι «ο Δήμος Πεντέλης εφέτος έχει αυξημένη ετοιμότητα και βρίσκεται σε επιφυλακή για την αντιπυρική περίοδο, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο επιχειρησιακής λειτουργίας».

Η κ. Κεχαγιά εξήρε την πολύτιμη συνδρομή του 12ου Πυροσβεστικού Κλιμακίου, καθώς και του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), που έχουν την έδρα τους στον Δήμο, ενώ, έχοντας δίπλα της και τον υπεύθυνο του Εθελοντικού Κλιμακίου του Δήμου Πεντέλης Χάρη Νικολέτο, έδωσε μεγάλη συμμαχία στη συνεισφορά των εθελοντών στη μάχη που θα δοθεί για την πυροπροστασία.

Τη Δήμητρα Κεχαγιά πλαισίωσαν στη συνέντευξη Τύπου, πλην του κ. Νικολέτου, ο διοικητής του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νίκος Λιάκος και ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αντώνης Τσισκάκης.

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν, επίσης, ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ και αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Πεντέλης Βλάσσης Σιώμος, η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Τεχνικών Υπηρεσιών Άντα Μπούσουλα, ο αντιδήμαρχος Προσχολικής Αγωγής και Λειτουργίας ΚΔΑΠ Ηλίας Τσουχνικάς και η τοπική σύμβουλος Μελισσίων Ελένη Σκιαδά.

Παρακολουθήστε τα όσα είπε η δήμαρχος στη συνέντευξη και τι απάντησε στα ερωτήματα των δημοσιογράφων:

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet