Έκπληξη προκαλεί στον δημότη Πεντέλης, με 100% τυφλότητα, Βασίλειο Κουλούρη η ανακοίνωση του Δήμου για τα ΑμεΑ
Κοινωνία

Έκπληξη προκαλεί στον δημότη Πεντέλης, με 100% τυφλότητα, Βασίλειο Κουλούρη η ανακοίνωση του Δήμου για τα ΑμεΑ

Με αφορμή την ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Δήμου Πεντέλης, την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020, στην οποία η δημοτική αρχή ανέφερε ότι «η πλήρης ενσωμάτωση των ΑμεΑ αποτελεί κριτήριο προόδου και ανθρωπισμού κάθε σύγχρονης κοινωνίας», ο Βασίλειος Κουλούρης, δημότης Πεντέλης, ΑμεΑ με τυφλότητα 100%, σημειώνει πως «η χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου προκαλεί έκπληξη».

Ειδικότερα, ο κ. Κουλούρης αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση

Με έκπληξή μου διάβασα εχθές 3/12/2020 την ανακοίνωση του Δήμου Πεντέλης σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Μεταξύ άλλων αναφέρει χαρακτηριστικά:

«…η σημερινή ημέρα αποτελεί για όλους μια υπενθύμιση κοινωνικής ευαισθησίας, ισότητας και ευκαιριών…», «…ως δημοτική αρχή εστιάζουμε την προσοχή μας στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ΑμεΑ δίνοντας έμφαση στην ισότιμη συμμετοχή τους στα κοινωνικά αγαθά με τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών και υποδομών…».

Με λύπη μου λοιπόν και απευθυνόμενος στην κ. Κεχαγιά, δήμαρχο του Δήμου Πεντέλης, έχω να παρατηρήσω πως μια τόσο σημαντική ημέρα -αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για 1.000.000,00 ανθρώπους στην Ελλάδα που αναλογικά στον Δήμο μας μπορεί να αντιστοιχεί σε πάνω από 3.000 δημότες- αρκέστηκε, διεκπεραιωτικά, σε μια ανακοίνωση που περισσότερο θυμίζει τυπική εκτέλεση καθήκοντος, λόγω της ημέρας, παρά πραγματικό ενδιαφέρον, καθώς αυτοδιαψεύδεται με τις ανύπαρκτες προτάσεις της παρούσας διοίκησης για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των ΑμεΑ.

Να θυμίσω στη δήμαρχο κ. Κεχαγιά και τους συμβούλους της ότι μετά από πρόσκληση του προέδρου της Κοινότητας Μελισσίων κ. Νίκου Δροσάτου, στις 24/9/2019,  λίγο μετά τις δημοτικές εκλογές, βρέθηκα στο δημαρχείο Πεντέλης με χαρά και ελπίδα, νομίζοντας πως θα βρεθούν λύσεις και πολύ περισσότερο θα δημιουργηθούν υποδομές για την ισότιμη συμμετοχή των ΑμεΑ στα κοινωνικά αγαθά, όπως η ίδια υποστηρίζει στην χθεσινή της ανακοίνωση. 

Μάλιστα, αφού ο κ. Δροσάτος κατέγραψε όπως μου είπε τα προβλήματα τα οποία και θα μετέφερε στο Κοινοτικό Συμβούλιο ώστε να προωθηθούν στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνέχεια συναντήθηκα με τη δήμαρχο κ. Κεχαγιά, η οποία μου τόνισε την πρόθεσή της για εξασφάλιση εύκολης προσβασιμότητας στην πόλη για τα ΑμεΑ.  Προς επισφράγιση όλων αυτών έσπευσε να δημοσιεύσει σχετικό άρθρο που περιείχε φωτογραφία από τη συνάντηση αυτή, την οποία και παραθέτω.

Στη συνέχεια και εφόσον τίποτα από όλα αυτά που συζητήθηκαν δεν προωθήθηκε όπως με είχε διαβεβαιώσει ο κ. Δροσάτος και η δήμαρχος κ. Κεχαγιά, στις 16/1/2020 κατέθεσα αιτήσεις προς τον Δήμο Πεντέλης με κοινοποίηση στη δήμαρχο, στον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου και την τεχνική υπηρεσία που αφορούσαν κυρίως τα εξής:

  • Τοποθέτηση όδευσης τυφλών κατά το μήκος της οδού Δημοκρατίας, καθώς και σε όλες τις κεντρικές αρτηρίες του Δήμου μας.
  • Κατασκευή των πεζοδρομίων για την ασφαλή μετακίνηση των ατόμων με προβλήματα όρασης αλλά και με κινητικά προβλήματα.
  • Κοπή δένδρων σε πεζοδρόμια κεντρικών οδών καθώς καθιστούν αδύνατη τη μετακίνηση των ΑμεΑ δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες για σοβαρούς τραυματισμούς αναγκάζοντας τα άτομα αυτά να κυκλοφορούν επί των οδών ανάμεσα στα διερχόμενα αυτοκίνητα, καταργώντας τους όρους και τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μέριμνα ως προς την ασφαλή μετακίνηση των ΑμεΑ.

Σε αυτό το σημείο να τονίσω πως την ημέρα συνάντησής μου με τον κ. Δροσάτο και την δήμαρχο κ. Κεχαγιά, είχα ζητήσει να τοποθετηθούν βομβητές στους φωτεινούς σηματοδότες ρύθμισης κυκλοφορίας του Δήμου Πεντέλης, ώστε να είναι ασφαλής η μετακίνηση των ατόμων με προβλήματα όρασης, οι οποίοι με διαβεβαίωσαν πως είναι εφικτό, καθώς το κόστος για την τοποθέτηση δεν είναι μεγάλο.

Φυσικά τίποτε από όλα αυτά δεν πραγματοποιήθηκε και ουδέποτε έλαβα απάντηση στις αιτήσεις που κατέθεσα.

Ερχόμενος στο σήμερα και προσπαθώντας να διακρίνω την κοινωνική ευαισθησία στην οποία αναφέρεται η παρούσα διοίκηση του Δήμου Πεντέλης στη χθεσινή ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, θα αναφερθώ στην πρότασή τους για τον καθορισμό των δημοτικών τελών, στην οποία δεν περιλαμβάνεται ουδεμία πρόνοια για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τα ΑμεΑ του Δήμου μας, πράξη απαξιωτική, καθώς έρχεται σε στιγμή που τα έσοδα του Δήμου έχουν ανοδική πορεία λόγω της αύξησης των τετραγωνικών μέτρων των ιδιοκτητών, στο πλαίσιο της τακτοποίησης αδήλωτων χώρων σύμφωνα με δελτίο Τύπου της αντιπολίτευσης, κατά το οποίο τα έσοδα του Δήμου αυξήθηκαν κατά 600.000 ευρώ ετησίως!

Εδώ αξίζει να αναφέρω το φωτεινό παράδειγμα του δημάρχου Ηρακλείου Αττικής, κ. Μπάμπαλου, ο οποίος δείχνοντας πραγματικά το ενδιαφέρον και την ευαισθησία του προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τα ΑμεΑ, για 5η συνεχή χρονιά, πέρα από πληθώρα μειώσεων σε πολλές κατηγορίες πολιτών, διατηρεί τις ειδικές απαλλαγές σε δημοτικά τέλη που φτάνουν και το 100% έκπτωσης σε ανέργους, τρίτεκνους, πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και ΑμεΑ, μέριμνα που στον Δήμο Πεντέλης έχει καταργηθεί από προηγούμενη διοίκηση και δεν επανήλθε ποτέ.

Ερωτώ λοιπόν την παρούσα διοίκηση του Δήμου Πεντέλης, πόσο κοστίζει άραγε η ανάπλαση των κεντρικών πεζοδρομίων του Δήμου μας και οι βομβητές στους φωτεινούς σηματοδότες έτσι ώστε να έχουν τα Άτομα με Αναπηρία πραγματικά ισότιμη συμμετοχή στα κοινωνικά αγαθά και να μην βιώνουν καθημερινά κοινωνικό αποκλεισμό και απαξίωση;  Το κόστος είναι περισσότερο ή λιγότερο από αυτό της ανθρώπινης ζωής; Μέσα από ποιες διαδικασίες προσπαθείτε να δημιουργήσετε τις κατάλληλες συνθήκες και υποδομές για τα ΑμεΑ κ. Κεχαγιά, δήμαρχε του Δήμου Πεντέλης, έτσι ώστε να έχουν ίσα δικαιώματα και να αυτοεξυπηρετούνται για τις καθημερινές τους ανάγκες;

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet