Αγγ. Παλαιοδήμος: Πολιτισμός χωρίς πολιτιστικούς συλλόγους δεν γίνεται
Κοινωνία

Αγγ. Παλαιοδήμος: Πολιτισμός χωρίς πολιτιστικούς συλλόγους δεν γίνεται

Ότι «οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Δήμου Πεντέλης δεν μπορούν να παραμελούνται και να αντιμετωπίζονται ως φτωχοί συγγενείς και επαίτες από έναν Δήμο που δεν φείδεται χρημάτων για απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες διοργάνωσης εκδηλώσεων» τονίζει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πεντέλη 2020 Άγγελος Παλαιοδήμος.

Ειδικότερα, ο κ. Παλαιοδήμος αναφέρει:

«Το φετινό καλοκαίρι, δυόμιση χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και αξιοποιώντας την ύφεσή της, γίναμε κοινωνοί μίας σειράς εκδηλώσεων των αυτοδιοικητικών αρχών και των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης μας, που διοργανώθηκαν όμως με τελείως διαφορετική προσέγγιση.

Τόσο ο πρώτος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμος Πεντέλης) όσο και ο δεύτερος (Περιφέρεια Αττικής) ακολούθησαν στον τομέα του πολιτισμού μία πολιτική που θέλει τους δημότες απλούς ακροατές – θεατές, καθιστώντας τους απλούς καταναλωτές – χειροκροτητές ενός ακριβού πολιτιστικού προϊόντος. Και πράγματι, υπέρογκα χρηματικά ποσά δόθηκαν σε εταιρείες για τη διοργάνωση εκδηλώσεων που διαφημίστηκαν ως δωρεάν για τους δημότες. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, τα λεφτά δεν έπιασαν τόπο, καθώς η συμμετοχή ήταν πολύ μικρή.

Από την άλλη πλευρά, οι πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης μας, παρά την οικονομική αιμορραγία που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια αφού είχαν αναστείλει σχεδόν το σύνολο των δράσεών τους (ενώ τα πάγια έξοδά τους συνέχισαν να τρέχουν), διοργάνωσαν πολύ επιτυχημένες εκδηλώσεις με σχεδόν μηδαμινή στήριξη της δημοτικής αρχής.

Με την αξιοποίηση των εθελοντών-μελών τους και την συνδρομή των χορηγών μπόρεσαν να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τις σχετικές δαπάνες και εξοικονόμησαν χρήματα που θα συμβάλλουν στην ετήσια λειτουργία τους. Σε αυτές τις εκδηλώσεις όμως, τα μέλη, οι φίλοι και οι εθελοντές ήταν οι δημιουργοί του πολιτιστικού προϊόντος και αυτή ακριβώς είναι η ειδοποιός διαφορά. Μία διαφορά που κάνει τον κόσμο να αγκαλιάζει αυτές τις εκδηλώσεις και να τις αναμένει με προσμονή κάθε χρόνο, αφού η συμμετοχή, η συγκίνηση, η χαρά και η ανθρώπινη επαφή έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι αποτελούν μέρος του πολιτιστικού κεφαλαίου της πόλης μας και ζωντανά κύτταρα της ζωής του τόπου μας. Στοχεύουν στην ατομική και συλλογική έκφραση, στην ψυχαγωγία, στη χαρά, στην επιμόρφωση κι ανάπτυξη της ευρύτερης πολιτιστικής δραστηριότητας. Διαδίδουν τις παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα του λαϊκού πολιτισμού και καλλιεργούν το πνεύμα της συλλογικότητας, σε μια κοινωνία που θεοποιεί τον ατομικισμό, ενώ αποτελούν εστία αντίστασης απέναντι στην ξένη και ντόπια υποκουλτούρα. Πόντιοι, Γκιουλμπαξιώτες – Μικρασιάτες, Ηπειρώτες, Κρήτες και Κυκλαδίτες αποτελούν ζωντανές πολιτιστικές συλλογικότητες των Μελισσίων, της Νέας Πεντέλης και της Πεντέλης και δεν μπορούν να παραμελούνται και να αντιμετωπίζονται ως φτωχοί συγγενείς και επαίτες από έναν Δήμο που δεν φείδεται χρημάτων για απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες διοργάνωσης εκδηλώσεων.

Πολιτισμός χωρίς πολιτιστικούς συλλόγους δεν γίνεται. Για εμάς, οι πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης πρέπει να είναι πρωταγωνιστές και συνδιαμορφωτές των τοπικών πολιτιστικών δρώμενων, με την αμέριστη ηθική, υλικοτεχνική και οικονομική στήριξη της δημοτικής αρχής. Και αυτό αποτελεί προγραμματική μας δέσμευση για την προσεχή πενταετή δημοτική περίοδο».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet