Ανοιχτή επιστολή προς τη δήμαρχο Πεντέλης για τις απ’ ευθείας αναθέσεις μελετών
Κοινωνία

Ανοιχτή επιστολή προς τη δήμαρχο Πεντέλης για τις απ’ ευθείας αναθέσεις μελετών

Κριτική για τον τρόπο που επέλεξε η διοίκηση του Δήμου Πεντέλης για την απ’ ευθείας ανάθεση μελετών για σοβαρά έργα του Δήμου ασκεί η δρ. Αριχτέκτων Πολεοδόμος Έφη Καραθανάση.

Μέσω ανοιχτής επιστολής που απευθύνει στη δήμαρχο Δήμητρα Κεχαγιά, η κ. Καραθανάση αναφέρει:

Κυρία Δήμαρχε,

Ο Δήμος Πεντέλης στις 11.08.2020 προκήρυξε πρόσκληση για την κατάρτιση καταλόγων για το έτος 2020 ενδιαφερομένων μελετητών ανά κατηγορίες Έργων, σύμφωνα με το άρθρο 118 παρ. 5 του Ν. 4412/2016 και την ΥΑ ΔΝΣγ/οικ.15299/ΦΝ 466, δηλαδή με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης μέσω της διενέργειας δημόσιας ηλεκτρονικής κλήρωσης.

Κάλεσε τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να εγγραφούν στους καταλόγους του Δήμου Πεντέλης σε μία ή περισσότερες από τις αναφερόμενες στην προκήρυξη κατηγορίες Μελετών. Μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται οι κατηγορίες:

  • Χωροταξικές και Ρυθμιστικές Μελέτες (κατ.1).
  • Πολεοδομικές και Ρυμοτομικές Μελέτες (κατ. 2).
  • Δασικές Μελέτες (κατ 24).

Σύμφωνα με το προαναφερθέν άρθρο 118 του 4412/16, δεν είναι απαραίτητη η συγκρότηση συλλογικού οργάνου για τη διαδικασία της δημόσιας ηλεκτρονικής κλήρωσης και καθορίζεται:

  • ο χαρακτήρας της προκήρυξης, δηλαδή απ’ ευθείας ανάθεση,
  • η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης, χωρίς ΦΠΑ, ίση ή κατώτερη από το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ,
  • η περιγραφή του αντικειμένου της σύμβασης και της αξίας της.

Στην προκήρυξη όμως δεν περιγράφεται το αντικείμενο της σύμβασης και όπως αναφέρεται, αν παραβιασθεί η υποχρέωση της προαναφερθείσας παρ. 3, η σύμβαση είναι αυτοδίκαια άκυρη.

Κυρία Δήμαρχε,

η προκήρυξη που υπογράψατε είναι επομένως τρωτή μιας και δεν περιγράφεται το αντικείμενο της σύμβασης. Από τις κατηγορίες μελετών που αναφέρονται -1,2και 24 – διαφαίνεται το αντικείμενο, αλλά δεν κατονομάζεται ρητά(;). Διαφαίνεται ότι επιδιώκονται κάποιοι αποχαρακτηρισμοί με τις δασικές μελέτες (κατ. 24).

Μοιραία λοιπόν γεννώνται τα ερωτήματα:

Με ποια κριτήρια; την προστασία του περιβάλλοντος;

Με ποιον σκοπό; την αποκατάσταση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος ή την αγνόησή του; Την αστική αειφόρο ανάπτυξη με ισότιμους και ομόλογους τους τρεις πυλώνες της -την οικονομική ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, την εδαφική και κοινωνική συνοχή- ή την (προ)«μελετημένη» εγκατάλειψη του περιβάλλοντος με μια ακόμα «πληγή» αποχαρακτηρισμού στο Πεντελικό;

Κι αν για το Δήμο, κ. Δήμαρχε, αυτή είναι μια σοβαρή υπόθεση, θα ήθελα μια εξήγηση:

Γιατί καταφεύγετε στο προαναφερθέν άρθρο 118 με απευθείας αναθέσεις και όχι με κανονικές διαδικασίες διαγωνισμών, όπου κρίνεται η επάρκεια των αναδόχων και επιλέγονται οι καλύτεροι, όπου κρίνεται η τεχνική και η οικονομική τους προσφορά, με σωστούς υπολογισμούς αμοιβών;

Γιατί καταφεύγετε σε δημόσιες ηλεκτρονικές κληρώσεις και όχι σε αξιολόγηση;

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet