Αρνήθηκαν συμμετοχή στις Διαπαραταξιακές Επιτροπές οι λοιπές παρατάξεις του Δήμου Πεντέλης
Κοινωνία

Αρνήθηκαν συμμετοχή στις Διαπαραταξιακές Επιτροπές οι λοιπές παρατάξεις του Δήμου Πεντέλης

Άδοξο ξεκίνημα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη σύνθεσή τους, είχαν οι Διαπαραταξιακές Επιτροπές που φιλοδοξεί να λειτουργήσουν στον Δήμο Πεντέλης η διοίκησης της νέας δημάρχου, Δήμητρας Κεχαγιά. Η πρόταση, που κατατέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019, απορρίφθηκε από όλες τις λοιπές παρατάξεις, οι οποίες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη στελέχωση των προτεινόμενων Επιτροπών.

Στην εισήγησή της, η δήμαρχος μίλησε για ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση του «νέου μοντέλου διοίκησης» που η δημοτική αρχή επιθυμεί να υιοθετήσει στον Δήμο, διευκρινίζοντας ότι στόχος των Επιτροπών αυτών θα είναι να κινητοποιήσουν τους πολίτες που επιθυμούν, να συνεισφέρουν με τις γνώσεις τους σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων. Ο χαρακτήρας των Επιτροπών θα είναι γνωμοδοτικός και συμβουλευτικός, διευκρίνισε η δήμαρχος, αφού τις τελικές αποφάσεις θα τις λαμβάνει πάντα των ανώτατο θεσμικό όργανο του Δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι 10 Διαπαραταξιακές Επιτροπές που πρότεινε η κ. Κεχαγιά, με τις αντίστοιχες προτάσεις για τους προεδρεύοντες αυτών, είναι: Στρατηγικού Σχεδιασμού Ελεύθερων Χώρων και Υποδομών (Δήμητρα Κεχαγιά), Διοικητικών και Οικονομικών Θεμάτων (Γεωργία Μητροπούλου), Κοινωνικής Πολιτικής, Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και Ψυχικής Υγείας (Ελένη Πολίτη), Περιβάλλοντος (Άντα Μπούσουλα), Νεολαίας (Παναγιώτης Ηλιόπουλος),  Πεντελικού (Κωνσταντίνα Λαζή), Νέων Τεχνολογιών (Νατάσσα Κοσμοπούλου), Τοπικής Αγοράς και Επιχειρηματικότητας (Λουκάς Μακρής), Πολιτισμού (Φωτεινή Μαρκαντώνη) και Αθλητισμού (Δημήτρης Αποστολάκος).

«Κόκκινο» από τις λοιπές παρατάξεις

Όπως προαναφέραμε, η πρόταση της διοίκησης δεν βρήκε εύφορο έδαφος στην πλευρά της μειοψηφίας, αφού ουδείς συμφώνησε με τις προθέσεις της. Αντιθέτως, οι εκπρόσωποι των λοιπών παρατάξεων έκαναν λόγο για κίνηση αποδυνάμωσης των ήδη υποβαθμισμένων Τοπικών Συμβουλίων (Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής Δημοτικής Συμμαχίας, Κώστας Καλλιανιώτης,  Νέοι Άνθρωποι Νέα Αρχή), για «ψηφοθηρική πολιτική της διοίκησης» (Λευτέρης Κοντουλάκος, επικεφαλής Μπροστά Μαζί), για «διακοσμητική» λειτουργία τους (Σπύρος Κωνσταντάς, επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης), αλλά και για θεσμικά εμπόδια στη σύστασή τους, αφού βάσει νόμου δεν μπορεί τέτοιου είδους επιτροπές να είναι διαρκείς (Αντώνης Φειδοπιάστης, επικεφαλής Νέοι Άνθρωποι Νέα Αρχή).

Βέβαια, και από πλευράς πλειοψηφίας διατυπώθηκαν επιφυλάξεις για το πόσο αποτελεσματικά θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι εν λόγω Επιτροπής. Συγκεκριμένα, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Άγγελος Παλαιοδήμος, αναφέρθηκε στη δυσκολία βρεθούν τόσοι πολίτες που να έχουν τη γνώση και τη διάθεση να τις πλαισιώσουν (σ.σ.: η πρόταση είναι κάθε μία από τις 10 Επιτροπές να αποτελείται από 9-15 μέλη, δηλαδή συνολικά χρειάζονται από 90 έως 150 συμμετοχές).

Από τη πλευρά της, η αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών και Εξυπηρέτησης Πολιτών, Νατάσσα Κοσμοπούλου, ενημέρωσε ότι παρόμοιες Επιτροπές υπήρχαν στον Δήμο μέχρι το 2010, παραδεχόμενη ότι κάποιες από αυτές δεν λειτούργησαν όπως έπρεπε, πρόσθεσε όμως, ότι κάποιες άλλες «πρόσφεραν εξαιρετικό έργο».

Τελικώς, η εισήγηση της διοίκησης πέρασε με ψήφους 16 υπέρ και 15 κατά, κι έτσι, ακόμη κι αν προχωρήσει η σύσταση των Επιτροπών αυτών, ο χαρακτήρας τους δεν θα είναι πλουραλιστικός, αν και η δήμαρχος είπε ότι και οι προτάσεις της διοίκησης δεν θα αφορούν φιλικά προσκείμενους στην παράταξη Συμπολιτεία, αλλά ανθρώπους που θα μπορούν να προσφέρουν στους τομείς που θα αναλάβουν.

Για το θέμα, το γραφείο Τύπου του Δήμου Πεντέλης εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Οκτωβρίου το ακόλουθο δελτίο Τύπου:

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet