Εμμένει η διοίκηση Στεργίου στην ανέγερση Α.Τ. στην Πεντέλη
Κοινωνία

Εμμένει η διοίκηση Στεργίου στην ανέγερση Α.Τ. στην Πεντέλη

Το Αστυνομικό Τμήμα Πεντέλης και συγκεκριμένα “η έγκριση Πινακίου Συμβατικής Αμοιβής της μελέτης του έργου ανέγερσης κτηριακών εγκαταστάσεων για τη στέγαση αυτού”, όπως αναφερόταν στο 8ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, ήταν το σημαντικότερο ζήτημα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης που διεξήχθη την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014 και τελικώς ψηφίστηκε από την πλειοψηφία.

Αμέσως μετά την ανάγνωση του θέματος από την πρόεδρο του Σώματος, ο δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης έλαβε τον λόγο και εξήγησε ότι πρόκειται για την έγκριση του τελευταίου λογαριασμού αποπληρωμής της μελέτης για την ανέγερση κτηρίου που θα στεγάσει το Αστυνομικό Τμήμα της Πεντέλης, κόστους 32.111,30 ευρώ. Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους εκπροσώπους της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίοι έθεσαν θέματα σχετικά με την τοποθεσία στην οποία θα ανεγερθεί το Αστυνομικό Τμήμα, την ιδιοκτησία του χώρου και το ποιος θα πληρώσει για το έργο (Σπύρος Κωνστάντος – ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΡΩΣΗ), με τον χρόνο ανάθεσης της μελέτης, το συνολικό κόστος αυτής και το ποσό που έχει ήδη καταβληθεί (Νατάσα Κοσμοπούλου – ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ).

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΠΕΝΤΕΛΗ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ Αντώνης Φειδοπιάστης αναφέρθηκε σε παλαιότερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου είχε συζητηθεί η προοπτική δανείου από τον Δήμο για να πληρωθεί η συγκεκριμένη δαπάνη και έθεσε το ερώτημα εάν είναι στην πρόθεση της διοίκησης να φτιάξει το Αστυνομικό Τμήμα «ακολουθώντας την ίδια διαδικασία» και πώς αυτό το κτήριο θα μπορέσει να βγάλει τα χρήματά του για να αποπληρωθεί η δαπάνη.

Απαντώντας στο ερώτημα για το ιδιοκτησιακό, ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι το οικόπεδο, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, ανήκει στον Δήμο Πεντέλης και έχει χαρακτηριστεί ως χώρος για την ανέγερση Α.Τ. Πεντέλης, ενώ το κόστος θα καλυφθεί μέσω της ενοικίασης του κτηρίου από το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως.

Σχετικά με τα ερωτήματα που έθεσε η κ. Ν. Κοσμοπούλου ο κ. Δ. Στεργίου-Καψάλης δήλωσε ότι το αρχικό κόστος της μελέτης ήταν 123.735 ευρώ, ενώ προέκυψε επιπλέον κόστος, 32.111,30 ευρώ. Το κόστος πληρώθηκε έως εδώ από τη Δημοτική Κοινότητα Πεντέλης, ενώ θεώρησε καλό το τελευταίο τμήμα του να πληρωθεί από τον Δήμο Πεντέλης, καθώς «θα απολαύσει Αστυνομικό Τμήμα και κτήριο». Αναφορικά με τη χρονολογία ανάθεσης της μελέτης ο δήμαρχος απήντησε ότι αυτή έγινε «γύρω στο 2004 με 2006», ενώ σύμφωνα με τον ίδιο έχουν καταβληθεί 123.723 ευρώ από τον τέως Δήμο Πεντέλης.

Απαντώντας στο ένα σκέλος του ερωτήματος του κ. Αντ. Φειδοπιάστη, ο δήμαρχος απήντησε ότι όταν φέρει την τελική εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο θα φροντίσει να έχει εξασφαλίσει το συμφέρον του Δήμου ώστε να μην επιβαρυνθεί και η κατασκευή να λειτουργήσει ανταποδοτικά.

Τέλος, στο ερώτημα του αντιπροέδρου του Σώματος Κώστα Καλλιανιώτη προς τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου, σχετικά με «τι έχει αλλάξει» αναφορικά με το ζήτημα του Α.Τ. Πεντέλης, το οποίο ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε καταψηφίσει το 2012, ο αντιδήμαρχος περιορίστηκε να απαντήσει ότι εφ΄όσον υπογράφει την εισήγηση, επομένως την εγκρίνει.

Αρνητική κι επικριτική η μειοψηφία

Με τη χαρακτηριστική φράση «λεφτά για Α.Τ. που μπορεί αύριο μεθαύριο να χώσουν μέσα εργαζόμενους υπάρχουν, ενώ λεφτά για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των εργαζομένων δεν υπάρχουν», ο κ. Σπ. Κωνσταντάς δήλωσε ότι πρόκειται να καταψηφίσει την πρόταση. Παράλληλα, έκανε αιχμή προς τη δημοτική αρχή λέγοντας «αντί να φτιάξουμε παιδικούς σταθμούς φτιάχνουμε αστυνομικά τμήματα», για να εισπράξει την απάντηση του δημάρχου ότι στον Δήμο φτιάχνεται ένας παιδικός σταθμός, ένα νηπιαγωγείο και ένα δημοτικό σχολείο.

Αρνητική δήλωσε ότι θα είναι η ψήφος των εκπροσώπων και της δικής του παράταξης ο κ. Αντ. Φειδοπιάστης, καθώς θεωρεί την επένδυση αυτή «επικίνδυνη, δυσθεώρητη και δύσκολη», προσθέτοντας ότι «θα αυξήσει το έλλειμμα του Δήμου». Σημείωσε δε ότι το έργο δεν αυτοχρηματοδοτείται και άρα πρόκειται για μία διαδικασία που οδηγεί τον Δήμο σε δανεισμό, σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, ύψους 2 εκατ. ευρώ και ότι υπάρχει κίνδυνος να ανεγερθεί ένα κτήριο το οποίο μπορεί να μη γίνει ποτέ Αστυνομικό Τμήμα ή να γίνει και να αποσυρθεί, καθώς η Ελληνική Αστυνομία προχωρεί σε αναδιάρθρωση των τμημάτων της. Επεσήμανε δε στη διοίκηση ότι «αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει εδώ».

Εκ μέρους της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ η κ. Ν. Κοσμοπούλου έκρινε το έργο «παράνομο», καθώς -όπως ανέφερε- με βάση τον νόμο 3463/2006 και το Π.Δ. 270/181 περί δημοπρασιών δεν προβλέπεται η δυνατότητα εκμίσθωσης από Δήμο υπό ανέγερση ακινήτου. Επεσήμανε δε ότι η διοίκηση δεν μπορεί να προβεί σε σύμβαση εκμίσθωσης, καθώς είναι έκνομο το υπόβαθρο στο οποίο στηρίχθηκε, αφού η αρχική εισήγηση δεν βασίζεται στις ανωτέρω διατάξεις. Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχει απόφαση που ακυρώνει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το έργο και εάν αυτό προχωρήσει θα ελεγχθούν οι υπεύθυνοι και όπως χαρακτηριστικά είπε «ας πληρώσει αυτός ο οποίος βασίσθηκε σε παράνομες διαδικασίες». Κάλεσε δε τη διοίκηση «να πάρει πίσω το θέμα».

Επέμεινε μέχρι τέλους ο δήμαρχος

«Η Πεντέλη εγκυμονεί έναν τεράστιο κίνδυνο» επεσήμανε ο δήμαρχος Πεντέλης, εκείνον του να φύγει το Α.Τ. από την περιοχή, θέτοντας ως δεδομένο τις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας να «μαζέψει» τα αστυνομικά τμήματα. Αφού ανέφερε τη δέσμευση του υπουργού Δημοσίας Τάξης στον ίδιο, ότι «επί του παρόντος το Αστυνομικό Τμήμα Πεντέλης δεν θα φύγει», κάλεσε το Σώμα να λάβει υπόψη του ότι εάν δεν υπάρχει αστυνομικό τμήμα στην Πεντέλη, η οποία κατέχει τα 52.000 στρέμματα του Δήμου, «δεν θα κοιμάται κανείς ήσυχος».

Κλείνοντας ξεκαθάρισε ότι, για τον ίδιο, θα είναι ένας από τους βασικούς στόχους του η κατασκευή Α.Τ. στην Πεντέλη «και αυτή και την επόμενη πενταετία του».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet