Δήμος Πεντέλης: Με αυξημένο κοινωνικό ενδιαφέρον η… εκκίνηση για την κλιματική ουδετερότητα
Κοινωνία

Δήμος Πεντέλης: Με αυξημένο κοινωνικό ενδιαφέρον η… εκκίνηση για την κλιματική ουδετερότητα

Τη φιλόδοξη και αισιόδοξη πρόθεσή της να μετατραπεί ο Δήμος Πεντέλης σε κλιματικά ουδέτερη πόλη το 2030, με βάση τις απαιτούμενες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκδήλωσε και δημόσια η δημοτική αρχή της δημάρχου Δήμητρας Κεχαγιά στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης, την οποία πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης 15 Μαρτίου 2023, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων «Μίκης Θεοδωράκης».

Μια εκδήλωση που, εκτός της αθρόας συμμετοχής πολιτών, χαρακτηρίστηκε από δυναμική παρουσία παραγόντων του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, δημοσίων οργανισμών, ενώ το «παρών» έδωσαν και στελέχη μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής. Μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Αμυράς,  οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου και συγκεκριμένα οι γ.γ. Χωροταξίας Ευθύμιος Μπακογιάννης, Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης και Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο πολεοδόμος μηχανικός και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΝ για τις Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις Παναγιώτης Βουλέλης κ.ά.

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του μέλους του Συμβουλίου της Αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις Χρύση Νικολαΐδη.

Την εκδήλωση συντόνισε η αντιδήμαρχος  Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας & Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών και υπεύθυνη Δημοτικής Κοινότητας Πεντέλης Άντα Μπούσουλα, η οποία, στο καλωσόρισμά της, αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο Δήμος Πεντέλης και τα οποία του επιτρέπουν να φιλοδοξεί ότι μπορεί να μετατραπεί σε κλιματικά ουδέτερη πόλη, αλλά και στις μελέτες που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί ή δρομολογούνται προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Δ. Κεχαγιά: Έχουμε κάνει πολλά αυτά τα 3,5 χρόνια

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η δήμαρχος της πόλης, η οποία αναφέρθηκε σε όλα όσα έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 3,5 χρόνια σε επίπεδο πολεοδομικού σχεδιασμού, υποδομών, αλλά και παρεμβάσεων, καθώς και σε όσα προγραμματίζονται για τη συνέχεια και τα οποία -όπως είπε- δικαιολογούν το φιλόδοξο εγχείρημα που αναλαμβάνει ο Δήμος.

Η κ. Δ. Κεχαγιά αναφέρθηκε σε όλες τις θεματικές που έχει αναπτύξει ο Δήμος και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ώστε μπορούμε να είμαστε αρκετά αισιόδοξοι, όχι φιλόδοξοι, ότι θα μπορέσουμε να συντάξουμε έναν φάκελο τον οποίο και θα υποβάλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όταν θα έρθει η ώρα, και να αποτελέσουμε μία πόλη πιλότο για όλη τη χώρα».

Γ. Αμυράς: Σε 15 χρόνια θα είναι ακριβό να κατοικείς σε μη κλιματικά ουδέτερη πόλη

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος ξεκίνησε λέγοντας ότι «μοιάζει σαν ψέμα» που αυτή η προσπάθεια ξεκινά με τόσο έκδηλο το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας, ενώ τόνισε ότι η πολυπρόσωπη παρουσία του αρμόδιου υπουργείου στην εκδήλωση υποδηλώνει τη σημασία που αποδίδεται στο συγκεκριμένο εγχείρημα.

Ο κ. Γ. Αμυράς σημείωσε ότι η πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα είναι μονόδρομος, αφού σε 15 χρόνια από σήμερα θα είναι πολύ ακριβό για τους πολίτες να κατοικούν σε πόλεις που δεν θα έχουν υιοθετήσει αντίστοιχα μοντέλα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί στην κατεύθυνση αλλαγής του μοντέλου λειτουργίας σε ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα, ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσουν -παρά τις όποιες αντιδράσεις- οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη χώρα μας, τόνισε τη σημασία της ολοκλήρωσης, σχεδόν στο σύνολό τους, των δασικών χαρτών, ενώ πρόσθεσε ότι ο όρος «κλιματική αλλαγή» θα αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε ως πολίτες, αλλά και ως πολιτικοί. Έκλεισε δε την ομιλία του με αναφορά σε κάτι που του έλεγε πάντα η γιαγιά του, στα Ιωάννινα, ότι δηλαδή τίποτα δεν πάει χαμένο, τονίζοντας την αναγκαιότητα υιοθέτησης ενός μοντέλου κυκλικής οικονομίας.

Αλ. Σδούκου: Ξέρουμε τι να κάνουμε, έχουμε τα εργαλεία, ας σηκώσουμε μανίκια…

«Βλέποντας το πραγματικό ενδιαφέρον των πολιτών, βάζω στοίχημα ότι ο Δήμος Πεντέλης το 2030 θα είναι κλιματικά ουδέτερη πόλη» είπε στο ξεκίνημα της παρέμβασής της η γ.γ. Ενέργειας, προσθέτοντας ότι «όλοι θα βάλουμε τα δυνατά μας για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».

Στη συνέχεια η κ. Αλ. Σδούκου αναφέρθηκε στα όχι και πολύ αισιόδοξα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας για την εξέλιξη των εκπομπών αερίων του «θερμοκηπίου», που δείχνουν κλιμάκωση μέχρι το 2025 κι αυτό παρά την αντιστάθμιση που υπάρχει από την αύξηση των ΑΠΕ, την ηλεκτροκίνηση των οχημάτων και την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Επίσης,  αναφέρθηκε στο αστρονομικό ποσό των 4 τρισ. δολαρίων που θα απαιτηθούν για επενδύσεις σε πράσινες δράσεις, προκειμένου να καταφέρουμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση.

Έκλεισε πάντως την παρέμβασή της με αισιόδοξο τρόπο, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την ελληνική πραγματικότητα, λέγοντας ότι πλέον έχουμε συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα να αλλάξουμε το μοντέλο στο οποίο μάθαμε να λειτουργούμε, ξέρουμε τι να κάνουμε και, επιπλέον, διαθέτουμε τα εργαλεία και τις χρηματοδοτήσεις για να το κάνουμε. «Το μόνο που μένει είναι να σηκώσουμε μανίκια» είπε χαρακτηριστικά.

Κ. Αραβώσης: Χρειαζόμαστε «έξυπνα» και αειφόρα δάση

Ο γ.γ. Δασών τόνισε ότι μόνο θεωρητική δεν είναι η θεωρία της κλιματικής κρίσης, η οποία μάλιστα, όπως πρόσθεσε, διαρκώς επιδεινώνεται. Ακολούθως, ανέδειξε την αξία που έχει το δάσος στην προσπάθεια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης στη χώρα μας, ύψους 200 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας, προκειμένου να αποκατασταθούν οι απώλειες που είχαμε από τις πυρκαγιές, ενώ έκανε λόγο για την εξέλιξη στο κομμάτι των δασικών χαρτών, οι οποίοι πλέον έχουν «κλείσει» στο 95% των περιπτώσεων.

Ο κ. Κ. Αραβώσης μίλησε, επίσης, και για την αναγκαιότητα δημιουργίας «έξυπνων» και αειφόρων δασών, που θα επιτηρούνται με τεχνικά μέσα, αλλά και θα αξιοποιούνται κατάλληλα, ώστε να αποφέρουν και οικονομικά οφέλη.

Μ. Γραφάκος: Κλειδί της επιτυχίας είναι η συμμετοχή των πολιτών στο εγχείρημα

Στη μαζικότητα, αλλά και τη σύνθεση του κοινού που παρακολουθούσε την εκδήλωση αναφέρθηκε ο γ.γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, καθώς θεωρεί κρίσιμη τη συμβολή όλων, υπουργείου, επιχειρήσεων και πολιτών, προκειμένου να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος που έχει τεθεί. Ένας στόχος, που όπως είπε, περνά μέσα από τη ριζική αλλαγή της καθημερινότητάς μας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση αποβλήτων και τη μείωση των ενεργειακών αναγκών μας.

Ο κ. Μ. Γραφάκος (σ.σ. πρώην δήμαρχος Μελισσίων) εξήρε το έργο που έχει επιτελέσει μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή στη διαχείριση αποβλήτων, το οποίο και της επιτρέπει να προχωρήσει πλέον στο επόμενο βήμα, που είναι η μετατροπή του Δήμου σε κλιματικά ουδέτερη πόλη. Εγχείρημα που ο ίδιος, όπως πρόσθεσε, πιστεύει απολύτως.

Πάντως το κλειδί της επιτυχίας σύμφωνα με τον ίδιο είναι να αντιληφθούν οι πολίτες πώς θα ωφεληθούν από τη συγκεκριμένη αλλαγή, αλλά και πώς θα συμμετάσχουν σε αυτήν.

Ευθ. Μπακογιάννης: Οι μελέτες είναι εύκολες, στην εφαρμογή σκοντάφτουμε…

Τον παράγοντα της ηγεσίας και το πόσο αυτή μπορεί να εμπνεύσει προς την κατεύθυνση επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας έθεσε ο γ.γ. Χωροταξίας, ξεκινώντας από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό της χώρας και φθάνοντας μέχρι και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στο σημείο αυτό ο κ. Ευθ. Μπακογιάννης τόνισε ότι κάποιοι δήμαρχοι σπεύδουν να δοκιμαστούν στο πεδίο της κλιματικής ουδετερότητας «βλέποντας μπροστά τους» μόνο τις χρηματοδοτήσεις, κάτι που ωστόσο δεν αρκεί, όπως υποστήριξε ο ίδιος. Αντιθέτως, η επιτυχία μπορεί να έρθει μόνο εάν κάποιος δήμαρχος «κάνει σημαία του» την προσπάθεια αυτή, την εντάξει στο πρόγραμμά του και στην καθημερινότητα. «Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης, αφού η επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας απαιτεί εκ μέρους των πολιτών παραχωρήσεις στην καθημερινότητά τους, που… ξεβολεύουν και δημιουργούν αντιδράσεις.

«Το θέμα δεν είναι να πάρεις τις χρηματοδοτήσεις, αλλά να τις απορροφήσεις» είπε σε άλλη αποστροφή του λόγου του ο γ.γ. Χωροταξίας, πρόσθεσε ότι η κλιματική ουδετερότητα ξεκινά από την ατομική ευθύνη, επισήμανε ότι μεγάλο «στοίχημα» είναι η εμπλοκή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο όλο εγχείρημα και κατέληξε με το παράδειγμα ενός δημάρχου σε ένα μικρό γαλλικό χωριό, ο οποίος το μόνο πράγμα που δεν κάνει είναι να ασχολείται με τα σκουπίδια…

Χρ. Νικολαΐδης: Δεν μπορεί να υπάρξει κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη, χωρίς κλιματικά ουδέτερες πόλεις

Ως μία από τις καλύτερες εκδηλώσεις στις οποίες έχει παραβρεθεί χαρακτήρισε αυτήν στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων το μέλος του Συμβουλίου της Αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις Χρύσης Νικολαΐδης. «Η φιλοδοξία της δημάρχου, η στήριξη της κυβέρνησης, η παρουσία φορέων και πολιτών δείχνει ότι η πόλη είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη δύσκολη πορείας της» τόνισε ο κ. Νικολαΐδης.

Στη συνέχεια… ξεδίπλωσε τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα μεταβατικά στάδια που θα πρέπει να διανύσει η Ευρώπη προκειμένου να φθάσει στον μεγάλο προορισμό της το 2050, που θα είναι η μετατροπή της σε μια κλιματικά ουδέτερη ήπειρο. Πρόσθεσε, όμως, με νόημα ότι «δεν μπορεί να υπάρξει κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη, χωρίς κλιματικά ουδέτερες πόλεις». Έτσι, προχώρησε στη διασύνδεση του μεγάλου στόχου με τον στόχο που έχει θέσει ο Δήμος Πεντέλης, αναλύοντας τις ευκαιρίες, τα ωφελήματα, αλλά και τις δυσκολίες που κρύβει το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που παρέθεσε ο κ. Νικολαΐδης ήταν αυτό του κόστους μετατροπής μιας πόλης σε κλιματικά ουδέτερη, το οποίο υπολογίζεται σε 10.000 ευρώ ανά κάτοικο, κάτι που «μεταφράζεται» σε αρκετά εκατ. ευρώ για τον Δήμο Πεντέλης για τα επόμενα επτά χρόνια, μέχρι το χρονικό ορόσημο του 2030.

Τα χρήματα αυτά, όπως είπε, δεν θα προέλθουν μόνο από χρηματοδοτήσεις και άλλου τύπου ενισχύσεις, αλλά και από ιδιωτική συμμετοχή. Όσο για το πού θα βρει ένα νοικοκυριό το ποσό που θα απαιτηθεί, για παράδειγμα, για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού του, η απάντηση ήταν ότι αυτό θα προέλθει από την εξοικονόμηση που θα επιφέρει η μείωση των ενεργειακών αναγκών του.

Ακριβώς αυτά τα οφέλη, αλλά και το όραμα της δημάρχου για μία κλιματικά ουδέτερη πόλη, είναι αυτά που θα πρέπει να μεταδοθούν σε όλους τους πολίτες, στο πλαίσιο των επόμενων συναντήσεων που θα διοργανωθούν, όπως επισήμανε ο κ. Νικολαΐδης.

Π. Βουλέλης: Μόνο ουτοπία δεν είναι η επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας

Τελευταίος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΝ για τις Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις Π. Βουλέλης, ο οποίος σημείωσε ότι «μόνο ουτοπία δεν είναι» ο στόχος του Δήμου Πεντέλης για την κλιματική ουδετερότητά του. Εξάλλου, όπως είπε, όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις οφείλουν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων κατά 55% έως το 2030 και ο Δήμος Πεντέλης πάει ένα βήμα παρακάτω, φιλοδοξώντας να «πιάσει» τον στόχο σε επίπεδα από 80% έως 100%.

Η κυβέρνηση, σημείωσε ο ίδιος, πέραν των άλλων μέτρων που έχει λάβει, επιχειρεί να κάνει συμμέτοχους τους Δήμους στο όλο εγχείρημα, μέσα από προγράμματα που ουσιαστικά λειτουργούν ως «εκγύμναση» προκειμένου να επιτευχθεί ο τελικός στόχος.

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Πεντέλης, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί περιλαμβάνει την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, τη διαβούλευση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευρύτητα, την εκτίμηση του κόστους αλλά και της απόδοσης κάθε δράσης και, τέλος, την εξεύρεση των χρηματοδοτικών πόρων.

«Σήμερα», όπως ανέφερε, «γίνεται η πολιτική δέσμευση της δημοτικής αρχής προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση».

Πηγή φωτογραφιών: Δήμος Πεντέλης

Διαβάστε την ανακοίνωση του Δήμου Πεντέλης για την εκδήλωση

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet