Δεν τα… βρήκαν ούτε για τις καταργήσεις σχολείων στην Πεντέλη
Κοινωνία

Δεν τα… βρήκαν ούτε για τις καταργήσεις σχολείων στην Πεντέλη

Παρουσία εκπροσώπων των σχολείων, καθώς και της Ένωσης Γονέων, έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης η συζήτηση για τις συγχωνεύσεις σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι δρομολούμενες καταργήσεις των 5ου και 6ου Δημοτικών Σχολείων Μελισσίων. Ωστόσο, το ψήφισμα της διοίκησης, που υποτίθεται θα ήταν ομόφωνο μετά τις προσθήκες που θα έκαναν οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις την Παρασκευή 20 Ιουνίου, αναρτήθηκε μεν στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, πλην όμως δεν αποτέλεσε προϊόν συμφωνίας, αφού ουδείς από τη μειοψηφία ανταποκρίθηκε στο… πρωινό ραντεβού στο δημαρχείο.

Από την πλευρά της διοίκησης, την αρχική εισήγηση έκανε ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μούστρης, ο οποίος έκανε λόγο για «αιφνιδιαστική κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης», ενώ παράλληλα προχώρησε στην αναφορά του πλήρους ιστορικού των κινήσεων από την πλευρά της δημοτικής αρχής για την αποτροπή των καταργήσεων σχολείων (αποστολή εγγράφων και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρώην και νυν υπουργό Παιδείας από τον δήμαρχο Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη , με τον πρώτο να είχε δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσουν οι καταργήσεις σχολείων στα Μελίσσια και τον δεύτερο να υπόσχεται ότι θα επανεξετάσει το θέμα).

Τέλος, ο κ. Π. Μούστρης μετέφερε την «αμετακίνητη θέση της διοίκησης εναντίον κάθε κατάργησης σχολείου στον Δήμο Πεντέλης».

Κάθετα αντίθετη η σχολική κοινότητα της πόλης

Πριν τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων, ο λόγος δόθηκε στους εκπροσώπους της τοπικής σχολικής κοινότητας και συγκεκριμένα στις διευθύντριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μελισσίων Ευαγγελία Τσούτη και του 6ου Δημοτικού Σχολείου Μελισσίων Άλντα Αλεξανδρή, καθώς και στην πρόεδρο της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων του Δήμου Πεντέλης Άρτεμις Κατσάβαρου.

Από όλες τις πλευρές τονίστηκε η ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι ανεγέρσεις νέων σχολικών κτηρίων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για την εγγραφή μαθητών, λόγω της διαρκούς αύξησης του πληθυσμού, και να αποτραπούν με κάθε τρόπο οι διαδικασίες κατάργησης των σχολείων του Δήμου. Επίσης, αναφέρθηκαν οι συνέπειες που θα έχει η τυχόν κατάργηση σχολείων και ζητήθηκε η έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο προς την κατεύθυνση αποτροπής ενός τέτοιου ενδεχόμενου.

Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου: «Απαίτηση της πόλης να μην καταργηθούν τα σχολεία»

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι, όσα ακούστηκαν κατέστησαν σαφές ότι είναι απαίτηση της πόλης να παραμείνουν ανοιχτά τα υπό κατάργηση Δημοτικά Σχολεία. Επίσης, ζήτησε να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία των νέων σχολείων, να εκδοθεί ψήφισμα κατά των καταργήσεων και να γίνουν τεκμηριωμένες ενέργειες προς την πλευρά του υπουργείου Παιδείας για να ακυρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση. Τέλος, ο κ. Δ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι στηρίζει τις κινήσεις της διοίκησης για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Τάσος Καρατζής: «Κίνηση με σαφή ταξικό χαρακτήρα»

Για κίνηση «με σαφή ταξικό προσανατολισμό σε βάρος των λαϊκών οικογενειών και της μόρφωσης των παιδιών» έκανε λόγο στην τοποθέτησή του για τις καταργήσεις σχολείων στον Δήμο ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Πεντέλης Τάσος Καρατζής. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχουν οι καταργήσεις σχολείων τόσο σε επίπεδο εκαιδευτικής διαδικασίας, όσο και ασφάλειας των μαθητών, ενώ θεώρησε «προεξοφλημένες» και τις απολύσεις εκπαιδευτικών.

Ο κ. Τ. Καρατζής αναρωτήθηκε στην περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα, λόγω της υπερσυγκέντρωσης μαθητών σε λίγα τμήματα, εξαιτίας των συγχωνεύσεων, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη, ο Δήμος ή κυβέρνηση, ενώ απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή τόνισε: «Σπαταλάτε πολύ μελάνι για επιστολές διαμαρτυρίας και χτυπάτε πόρτες, πίσω από τις οποίες βρίσκονται όσοι έχουν αναλάβει να εφαρμόσουν τις μνημονιακές συμβάσεις». Τέλος, δήλωσε ότι, εάν δεν είναι στόχος η δημιουργία εντυπώσεων, θα πρέπει η δημοτική αρχή να ξεσηκώσει την τοπική κοινότητα, τους γονείς, τους δασκάλους και όλους τους δημότες, για να υπάρξει αποτελεσματική αντίσταση στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Τ. Καρατζής, αφού αναφέρθηκε στις κινήσεις της παράταξής του κατά των καταργήσεων των σχολείων στα Μελίσσια, κατέθεσε το ψήφισμα της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Πεντέλης για το θέμα, ζητώντας να μπει σε ψηφοφορία.

Αντώνης Φειδοπιάστης: «Ειλημμένη απόφαση στη λογική των μνημονίων»

Για ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης, «η οποία κινείται στη λογική των μνημονίων και εις βάρος της μόρφωσης της νεολαίας» μίλησε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΠΕΝΤΕΛΕΙ ΕΝ ΔΡΑΣΗ Αντώνης Φειδοπιάστης, σχολιάζοντας τις καταργήσεις σχολείων στα Μελίσσια. Μάλιστα, διαφώνησε ότι πρόκειται για αιφνιδιαστική κίνηση, αφού -όπως τόνισε- το θέμα έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια «και σήμερα γινόμαστε μάρτυρες της υλοποίησής του», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αντ. Φειδοπιάστης υποστήριξε ότι εάν προχωρήσουν οι καταργήσεις σχολείων τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά, ενώ προέβλεψε ότι με την ακολουθούμενη τακτική θα οδηγηθούμε σε σχολικά τμήματα των 50-60 μαθητών, «όπως ήταν τον καιρό που πηγαίναμε εμείς σχολείων», όπως πρόσθεσε.

Σχετικά με τη στάση του Δήμου στο όλο ζήτημα, ο επικεφαλής της παράταξης υποστήριξε ότι απαιτείται άμεση και μαζική κινητοποίηση και όχι «ανταλλαγή χαρτιών με τους υπουργούς», ενώ θεώρησε αναγκαίο στις αντιδράσεις κατά των καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολείων να επιδιωχθεί η συμμετοχή των όμορων Δήμων, αλλά και της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος). Για την τελευταία, μάλιστα, τόνισε: «Ήρθε η ώρα να κάνει κάτι πιο σημαντικό. Γιατί δεν κλείνει τους Δήμους, ως ένδειξη αντίδρασης στις συγχωνεύσεις; Δεν μπορεί να κλείνει τους Δήμους μόνο για οικονομικούς λόγους και όχι για σημαντικά κοινωνικά θέματα όπως αυτό».

Νίκος Τόλιος: «Οι καταργήσεις σχολείων μάς αφορά όλους»

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΜΕΛΙΣΣΙΑ-ΠΕΝΤΕΛΗ ΜΑΖΙ Νίκος Τόλιος επεσήμανε ότι «το θέμα των καταργήσεων σχολείων δεν μας χωρίζει, αλλά μας ενώνει και αφορά όλους μας, έχουμε δεν έχουμε παιδιά», προσθέτοντας ότι πριν από λίγα χρόνια η Πολιτεία πέρασε την ευθύνη για τα σχολεία στους Δήμους και τώρα, χωρίς καμία ενημέρωση, αποφασίζει η ίδια για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις. Μάλιστα, τόνισε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα Δημοτικά, αλλά σύντομα θα εμφανιστεί και στα Λύκεια, όπου ήδη στον Δήμο τα πράγματα είναι οριακά.

Ο κ. Ν. Τόλιος δήλωσε ότι το θέμα χρήζει κοινής στρατηγικής, καθώς η κυβέρνηση «μας χτυπά στην Παιδεία και στην Υγεία» και όπως με την υπόθεση των νοσοκομείων της περιοχής, ζήτησε «να κατέβουμε όλοι στον δρόμο και να δείξουμε ότι δεν διαπραγματευόμαστε τα σχολεία μας».

Νατάσα Κοσμοπούλου: «Δεν βοηθούν οι αναιτιολόγητες επιστολές»

Απουσία του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλη Γραφάκου, εκ μέρους της παράταξης πήρε τον λόγο η κ. Νατάσα Κοσμοπούλου, η οποία δήλωσε ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό εδώ και δύο χρόνια, μάλιστα προβλεπόταν και στον προϋπολογισμό του 2014, αλλά δεν έγινε τίποτε στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.

Όπως εξήγησε, θέση της παράταξής της είναι να πραγματοποιηθεί άμεσα οικονομοτεχνική μελέτη που να αποδεικνύει το άτοπο των καταργήσεων σχολείων στην περιοχή και την επόμενη εβδομάδα να επισκεφτεί τον υπουργό αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου για να πιέσει «να πάρουν πίσω την απόφαση». Η κ. Ν. Κοσμοπούλου δήλωσε εμφατικά ότι «αν χάσουμε και την Παιδεία θα είμαστε για κλάματα ως χώρα», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να βγει τίποτε με την αποστολή επιστολών προς τον υπουργό, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτές είναι αναιτιολόγητες».

Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης: «Κάθετα αντίθετοι στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις»

Τελευταίος έλαβε τον λόγο ο δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, τονίζοντας ότι η παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο της σχολικής κοινότητας της πόλης δείχνει τη σημαντικότητα του συζητούμενου θέματος. Εν συνεχεία αναφέρθηκε ότι έγιναν άμεσα ενέργειες εκ μέρους της δημοτικής αρχής προς την κατεύθυνση αποτροπής συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων της πόλης, «κάτι που σε κάθε περίπτωση μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους», όπως τόνισε με έμφαση.

Ο δήμαρχος απάντησε επίσης στις νύξεις περί αδράνειας της διοίκησης λέγοντας ότι οι συγχωνεύσεις αφορούν κυρίως σε περιοχές όπου δεν προβλέπεται η ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, κάτι που δεν ισχύει στον Δήμο Πεντέλης, όπου η διοίκησή του φρόντισε να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες, ώστε «να μπορούμε να έχουμε σήμερα ένα ακόμη ισχυρό επιχείρημα κατά των καταργήσεων σχολικών μονάδων». Μάλιστα, εν συνεχεία, ο δήμαρχος αναφέρθηκε επιγραμματικά στα προς υλοποίηση σχέδια για τη δημιουργία νέων σχολείων στον Δήμο.

Επί του θέματος έλαβαν επίσης τον λόγο…

Ο αντιδήμαρχος Αντώνης Καβουρίδης, ο οποίος είπε ότι οι συγχωνεύσεις σχολείων υπήρχαν στον προγραμματισμό της κυβέρνησης και δεν ήταν αιφνιδιαστική κίνηση, χαρακτήρισε ως απαράδεκτη τη μη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων και πρόβλεψε ότι η δημιουργία νέων πολυδύναμων σχολείων θα οδηγήσει σε «μεγάλες κι απρόσωπες σχολικές μονάδες».

Ο δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Σαφλιάνης, ο οποίος πρότεινε να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία που κάθε χρόνο στέλνει ο Δήμος για τις ανάγκες του σε σχολικές υποδομές ως μέτρο πίεσης προς το υπουργείο για την ανάγκη να μην προχωρήσουν οι καταργήσεις σχολείων στον Δήμο.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Καρβουνάκης, ο οποίος πρότεινε τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, με τη συμμετοχή και της Ένωσης Γονέων, που θα αναλάβει την άσκηση πίεσης προς την πλευρά του υπουργείου για να αποτραπεί το κλείσιμο των σχολείων.

Ο τοπικός σύμβουλος Απόστολος Φραντζής, ο οποίος ζήτησε «να μη χαθεί ούτε ένα σχολείο, ούτε ένα τμήμα, ούτε ένα θρανίο», βάζοντας στη συζήτηση την παράμετρο ότι η Πεντέλη είναι ίσως ο μοναδικός Δήμος στον οποίο σημειώθηκε τέτοια οικοδομική έκρηξη τα τελευταία 25 χρόνια, με ταυτόχρονη θεαματική αύξηση των αναγκών για υποδοχή νέων μαθητών στα σχολεία του.

Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και εκπαιδευτικός Άγγελος Παλαιοδήμος, ο οποίος σημείωσε ότι «στον χώρο της εκπαίδευσης πρέπει να λειτουργούμε με όρους πρόβλεψης, κάτι που δεν συνέβη στην προκειμένη περίπτωση», λέγοντας ότι χρειάζεται η δημιουργία μίας ομάδας που θα ασχολείται συστηματικά με το ζήτημα των σχολείων, σε βάθος χρόνου και αντιμετωπίζοντας συνολικά και όχι αποσπασματικά, τις ανάγκες των επιμέρους Δημοτικών Ενοτήτων.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Φώτης Χρυσικός, ο οποίος επεσήμανε ότι στο επίμαχο ΦΕΚ που αναφέρεται στις συγχωνεύσεις γίνεται επίκληση σχετικών αποφάσεων Δημοτικών Συμβουλίων, και του Δήμου Πεντέλης, κάτι που ωστόσο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είπε επίσης ο χρόνος που επιλέχθηκε (εν μέσω εκλογών) ήταν «πονηρός», για να περιοριστούν οι αντιδράσεις, ενώ τάχθηκε με την πρόταση να υπάρξει παράσταση στον υπουργό από αντιπροσωπεία του Δ.Σ., των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων, καθώς «οι προφορικές δεσμεύσεις υπουργών δεν αρκούν», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το ομόφωνο ψήφισμα, που ποτέ δεν συζητήθηκε από τις παρατάξεις

Τελικώς, το ψήφισμα που έφερε η διοίκηση αποτέλεσε αντικείμενο «μίνι διαβουλεύσεων» μεταξύ των δημοτικών συμβούλων, κυρίως σε επίπεδο διατυπώσεων κι έτσι αποφασίστηκε, κατόπιν προτάσεως του δημάρχου, να ψηφιστεί ως «σκελετός» ψηφίσματος και την επομένη (Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014) οι επικεφαλής των παρατάξεων ή εκπρόσωποί τους να συνεργαστούν με τον αντιδήμαρχο Π. Μούστρη και να καταλήξουν στην τελική διατύπωσή του. Ωστόσο, οι σύμβουλοι αντέδρασαν με την ώρα που ορίστηκε για το «ραντεβού» με τον αντιδήμαρχο, καθώς τη θεώρησαν πολύ πρωινή (προτάθηκε από τον δήμαρχο η 8η πρωινή), άρχισαν τα «παζάρια» με τον χρόνο και κάπου εκεί το θέμα έκλεισε.

Την Παρασκευή 20 Ιουνίου στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου αναρτήθηκε ως ψηφισμένο ομόφωνα το Ψήφισμα της Διοίκησης, στη διατύπωση του οποίου ωστόσο δεν συμμετείχαν οι παρατάξεις. Συγκεκριμένα το enypografa.gr επικοινώνησε με τους κ.κ. Αντώνη Φειδοπιάστη και Τάσο Καρατζή, οι οποίοι δήλωσαν ότι θεώρησαν προσχηματική τη διαδικασία που ακολούθησε ο δήμαρχος και δεν πήγαν στο «έτσι κι αλλιώς παράλογα πρωινό ραντεβού», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την ίδια στάση τήρησε και η παράταξη του κ. Μανώλη Γραφάκου, αν και δεν κατέστη εφικτό μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές να επιβεβαιώσουμε τη συγκεκριμένη πληροφορία.

Το enypografa.gr επικοινώνησε και με τον δήμαρχο, ζητώντας του ένα σχόλιο για τη μη συμμετοχή των παρατάξεων στη συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Π. Μούστρη. Ο κ. Δ. Στεργίου-Καψάλης ήταν λακωνικός, δηλώνοντας: «Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε, σε όλο το μεγαλείο της, η ανευθυνότητά τους».

[21/6] Τελικώς, το Σάββατο 21 Ιουνίου είχαμε επικοινωνία με τον επικεφαλής της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ Μανώλη Γραφάκο, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι υπήρξε από μέρους της παράταξής του ηλεκτρονική επικοινωνία με τον Δήμο για κάποιες προσθήκες στο σχέδιο ψηφίσματος, προσθέτοντας ωστόσο ότι “δεν μας ικανοποιούν ούτε οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της υπόθεσης από τη διοίκηση Στεργίου, ούτε απολύτως το εν λόγω ψήφισμα, αλλά κάτι πρέπει να σταλεί προς το υπουργείο”.  Επίσης, μας δήλωσε ότι η παράταξή του εμμένει στην άποψή της ότι χρειάζεται άμεση παράσταση, εντός της εβδομάδας, στο γραφείο του υπουργού Παιδείας, από αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet