Δ. Παπακωνσταντίνου: Δηλωτική του πολιτικού του αδιεξόδου η συνέντευξη του κ. Παλαιοδήμου στον εαυτό του…
Κοινωνία

Δ. Παπακωνσταντίνου: Δηλωτική του πολιτικού του αδιεξόδου η συνέντευξη του κ. Παλαιοδήμου στον εαυτό του…

Η πρόσφατη παρέμβαση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πεντέλη 2020» και αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πεντέλης, Άγγελου Παλαιοδήμου, για την ανάθεση τμήματος της υπηρεσίας Καθαριότητας σε ιδιώτες προκάλεσε την απάντηση του επικεφαλής της «Δημοτικής Συμμαχίας», παράταξη που διοίκηση τον Δήμο κατά την προηγούμενη θητεία.

Ο κ. Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζει ως «ατεκμηρίωτες» πολλές από τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Παπαλαιοδήμος στην ανακοίνωσή του, θεωρώντας ότι πλέον βρίσκεται σε «πολιτικό αδιέξοδο».

Ειδικότερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει:

Ο κύριος Παλαιοδήμος, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στον εαυτό του, σύμφωνα με εύστοχο τίτλο δημοσιογραφικής στήλης, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δηλαδή την «εν κρυπτώ και παραβύστω» ατεκμηρίωτη ψήφιση στην Οικονομική Επιτροπή εκχώρησης σημαντικού τομέα της καθαριότητας σε ιδιώτες, επικαλείται τα οικονομικά στοιχεία των ανταποδοτικών τελών την τελευταία εξαετία.

Είναι προφανές ότι βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο και αναζητεί οδό διαφυγής, γιατί με τις δικές του ψήφους, αυτός ο δημόσιος λειτουργός, παραχώρησε τη καθαριότητα στους εργολάβους!!!

Παρότι τα στοιχεία του για το έτος 2014 δεν είναι σωστά, όσον αφορά τα έξοδα, διότι οι δαπάνες για ΦΟΔΣΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) δεν συμπεριλαμβάνονται στους κωδικούς που επικαλείται, στην ουσία επιβεβαιώνει την ορθή οργάνωση και διαχείριση των υπηρεσιών του Δήμου και κυρίως της Οικονομικής και της Καθαριότητας για το συγκεκριμένο θέμα.

Με βάση τη θεμελιώδη παραδοχή ότι η οικονομία και η διοίκηση έχουν συνέχεια, θεωρώντας ως σημείο μηδέν στον «Καλλικρατικό» Δήμο την 1/1/2011, την 1/1/2015 έχουμε αθροιστικά αρνητικό ισοζύγιο 246.231 ευρώ υπέρ των δαπανών στα ανταποδοτικά τέλη (τα στοιχεία είναι από τις υπηρεσίες του Δήμου).

Πώς με τόσο αρνητικό ισοζύγιο και με διαθέσιμα συνολικά του Δήμου μόνο 508.298,83 ευρώ την 29/08/2014, εκ των οποίων ποσό 252.433 ευρώ ήταν για το 0,50, και με την εντός ολίγων μηνών κατάσχεση 310.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών, μπορούσε να γίνουν από το 2015 επενδύσεις στον τομέα της Καθαριότητας;

Ξεχνά σε ποια κατάσταση άφησε τον Δήμο η παράταξη με την οποία συμπορεύεται σήμερα και ότι η πρώτη τετραετία Στεργίου ήταν ηρωική να μείνει ο Δήμος όρθιος;

Διαγράφει, στον βωμό της εξουσίας, όσα κατά καιρούς καταμαρτυρούσε στον ιδιοκτήτη της «Συμπολιτείας»;

Από το 2015, με τη δημιουργία της «Δημοτικής Συμμαχίας», μπαίνει σε εφαρμογή σχέδιο αρτιότερης οργάνωσης των υπηρεσιών, με τον περιορισμό αν όχι μηδενισμό διαφυγόντων εσόδων και συγχρόνως αξιοποίησης εναλλακτικών πηγών χρηματοδοτήσεων των δαπανών και, παρότι απαλλάξαμε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, σε συνεργασία με την αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών, αρχίζουν να δημιουργούνται θετικά ισοζύγια από το 2016, αν και βρισκόμαστε σε περίοδο μνημονίων.

Αυτό μας επέτρεψε στον προϋπολογισμό του 2019 να κάνουμε μείωση 10% στα ανταποδοτικά τέλη, να προβλέψουμε επενδύσεις για την Καθαριότητα περί τις 800.000 ευρώ, με προμήθεια δύο αρπαγών, 455 κάδων καθαριότητας και προμήθεια κλαδοτεμαχιστή από τα ανταποδοτικά, ύψους 500.000 ευρώ.

Στη συνέχεια εντάξαμε τον κλαδοτεμαχιστή για 495.000 ευρώ σε πρόγραμμα της Περιφέρειας και δεν προχωρήσαμε μέσω των ανταποδοτικών του Δήμου. Κακό ήταν;

Παρατηρούμε όμως με απογοήτευση και έκπληξη ότι δεν προχώρησαν και δεν φαίνεται να προχωρούν στην αγορά του, αλλά αναζητούν υπεργολάβο που να έχει κλαδοτεμαχιστή!!! Προτίθενται να χαρίσουν στην Περιφέρεια τα 500.000 που με προγραμματική σύμβαση έχει εγκρίνει υπέρ του Δήμου για την αγορά του κλαδοτεμαχιστή;

Είναι αλήθεια ότι αφήσαμε στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ πρόγραμμα ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για Πράσινο Σημείο, 5 ρεύματα ανακυκλώσιμων υλικών, κλαδοτεμαχιστή, διάθεση πέλετ στους πολίτες. Το γνωρίζει ο κ. αντιδήμαρχος, το αποσιωπά όμως εντέχνως, δεν λέει κατά την προσφιλή του τακτική ότι η καινούργια πρότασή του είναι τροποποίηση αυτής που βρήκε.

Τέλος, είναι ανάξια απάντησης και στερείται σοβαρότητας η τοποθέτησή του ότι ο Παπακωνσταντίνου Δημοσθένης έβαλε εμπόδια στον δήμαρχο να αποδεχθεί τις εισηγήσεις του για επενδύσεις στην Καθαριότητα.

Εκτροχιάζεται εκτός του ορατού φάσματος της πολιτικής δεοντολογίας και κινείται στο υπέρυθρο φάσμα του πολιτικού αμοραλισμού.

Ας έλθει εις εαυτόν!

Το θέμα της διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων είναι μέγα, συνθετότατο, πολυπλοκότατο, θέλει ολοκληρωμένη διαχείριση, έξυπνες -εναλλακτικές λύσεις, κίνητρα στον συνειδητοποιημένο πολίτη και είναι υπόθεση του Δήμου και όχι των εργολάβων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet