Η δικαστική απόφαση για την Πτέρυγα «Μπόμπολα»… δυναμίτισε τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στον Δήμο Πεντέλης
Κοινωνία

Η δικαστική απόφαση για την Πτέρυγα «Μπόμπολα»… δυναμίτισε τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στον Δήμο Πεντέλης

Με επεισοδιακό τρόπο ξεκίνησε η συνεδρίαση της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου για τον προϋπολογισμό και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης του Δήμου Πεντέλης για το 2023. Ο λόγος ήταν η αποκάλυψη που έκανε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Νέοι Άνθρωποι – Νέα Αρχή Αντώνης Φειδοπιάστης ότι υπάρχει απόφαση του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου η οποία επιβάλλει στον Δήμο Πεντέλης να επιστρέψει στο ΓΝΑ «Σισμανόγλειο Αμ. Φλέμινγκ» τον χώρο της Πτέρυγας «Μπόμπολα», που ο ΕΦΚΑ είχε παραχωρήσει με σύμβαση στον Δήμο, για να τον αξιοποιήσει για τη δημιουργία νηπιαγωγείου, αλλά και άλλες εκπαιδευτικές, και όχι μόνο, δράσεις.

Μάλιστα, η αποκάλυψη αυτή, εκτός του ότι προκάλεσε κύμα κριτικής από πλευράς της αντιπολίτευσης για τους συνολικότερους χειρισμούς της διοίκησης σε ό,τι αφορά τις υγειονομικές μονάδες της περιοχής, δημιούργησε και θέμα για το εάν έπρεπε ή όχι να προχωρήσει και η συζήτηση επί του προϋπολογισμού. Κι αυτό καθώς σε αυτόν υπήρχαν εγγεγραμμένα ποσά περίπου 5 εκατ. ευρώ για έργα στον χώρο που -σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο κ. Φειδοπιάστης- πρέπει να επιστραφεί άμεσα στο Νοσοκομείο «Σισμανόγλειο – Αμ. Φλέμινγκ». «Πώς θα κάνετε έργα σε χώρο που δεν σας ανήκει;» ρωτούσε επίμονα ο επικεφαλής της παράταξης Νέοι Άνθρωποι – Νέα Αρχή, ενώ από κοντά έρχονταν και τα αιτήματα άλλων δημοτικών συμβούλων, όπως του επικεφαλής της παράταξης Δημοτική Συμμαχία Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου, που ζητούσαν την απόσυρση του θέματος και την επαναφορά του μετά την αφαίρεση των συγκεκριμένων έργων.

Η δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά κατέστησε εξ αρχής σαφές ότι η συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό θα προχωρήσει καθώς, όπως διαβεβαίωσε το Σώμα, η απόφαση του Ειρηνοδικείου -για την οποία σημείωσε ότι έλαβε γνώση την περασμένη Παρασκευή 20/1 (σ.σ. η απόφαση έχει ημερομηνία έκδοσης 12/01/2023)-  δεν επηρεάζει σε τίποτε τη σύμβαση που έχει ο Δήμος με τον ιδιοκτήτη του χώρου, που είναι ο ΕΦΚΑ, ενώ ήδη έχουν εγκριθεί από κρατικούς φορείς οι χρηματοδοτήσεις που αναφέρονται στον προϋπολογισμό. Μάλιστα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να κινδυνολογήσει, επιχειρούμενη να «τινάξει στον αέρα» τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Μάλιστα, με αφορμή το ίδιο θέμα, αλλά και την ουσία του προϋπολογισμού, στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης δεν βρέθηκε μόνο η διοίκηση αλλά και ο κ. Άγγελος Παλαιοδήμος, επικεφαλής της παράταξης Πεντέλη 2020. Ιδιαίτερα δηκτικός ήταν ο κ. Φειδοπιάστης, ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Παλαιοδήμο ως «δεκανίκι» της διοίκησης όταν αποφασιζόταν η σύμβαση για τον χώρο της Πτέρυγας «Μπόμπολα» (σ.σ. η παράταξη του κ. Παλαιοδήμου είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τη διοίκηση της κ. Κεχαγιά), ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «παρεούλα με τη δήμαρχο ψήφισε τον προϋπολογισμό του 2019 που δέσμευσε τον Δήμο για τα υπόλοιπα χρόνια». Μάλιστα, δεν άφησε και πολλά περιθώρια στον κ. Παλαιοδήμο, διακόπτοντός τον συνεχώς, να διατυπώσει τη δική του άποψη για τη στάση του στα εν λόγω θέματα, φέρνοντας σε αμηχανία την πρόεδρο του Σώματος Κωνσταντίνα Λαζή, η οποία προσπαθούσε να κρατήσει την τάξη στο Σώμα.

Σύσσωμη καταψήφιση του προϋπολογισμού από την αντιπολίτευση

Στην εισήγησή της για τον προϋπολογισμό, η δήμαρχος Δ. Κεχαγιά επανέλαβε, για άλλη μια φορά, ότι δεν τίθεται κανένα θέμα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον ΕΦΚΑ για τους χώρους στην Πτέρυγα «Μπόμπολα». Η ίδια χαρακτήρισε τον συζητούμενο προϋπολογισμό, ύψους 52,5 εκατ. ευρώ, ως «αναπτυξιακό», η χρηματοδότηση του οποίου από το ΕΣΠΑ, αναπτυξιακούς φορείς και ευρωπαϊκά προγράμματα ανέρχεται στο περίπου 65%. Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα έργα υποδομής που περιλαμβάνονται σε αυτόν, τα οποία είναι αποτέλεσμα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «του αγώνα δρόμου» που έκαναν διοίκηση και υπηρεσίες προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές μελέτες, που είχαν «βαλτώσει» για χρόνια.

Η κ. Κεχαγιά έκανε αναφορά και στα ΜΑΠ (σ.σ. στο θέμα των Μέσων Ατομικής Προστασίας, πλην της αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε και η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη σύντομη παρέμβαση που έκανε στο Σώμα), λέγοντας ότι αναζητούνται υπηρεσιακές ευθύνες για το τι συνέβη το 2021, που ενώ είχαν πληρωθεί τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, τελικώς αυτά δεν δόθηκαν. Όσο για το 2022, παραδέχθηκε ότι ενώ είχαν προβλεφθεί τα ΜΑΠ, τελικώς η απόφαση δεν εκτελέστηκε, κάτι το οποίο -όπως είπε- διερευνάται.

Τελικώς, ο προϋπολογισμός καταψηφίστηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση (σ.σ. έλαβε 10 θετικές ψήφους και 19 αρνητικές), η οποία -πλην των άλλων- κατηγόρησε τη διοίκηση ότι προχώρησε στη συγκεκριμένη συζήτηση χωρίς την παρουσία στη συνεδρίαση οποιουδήποτε υπηρεσιακού παράγοντα από την Οικονομική Υπηρεσία, αλλά και νομικού εκπροσώπου, την ώρα που ο Δήμος στερείται ακόμη και αντιδημαρχίας Οικονομικών.

Από πλευράς τοποθετήσεων, ο κ. Δ. Παπακωνσταντίνου εστίασε κυρίως στο ζήτημα που ανέκυψε για την Πτέρυγα «Μπόμπολα», τονίζοντας ότι υπάρχει «περισσό θράσος» από πλευράς διοίκησης στο θέμα της δημόσιας υγείας, ενώ χαρακτήρισε «ανήκουστο» η δήμαρχος να έρχεται σε αντιπαράθεση με τα νοσοκομεία της περιοχής, «κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Χτυπάτε το ΕΣΥ σε μία δύσκολη περίοδο» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, θεωρώντας ότι το ζήτημα είναι «πρωτίστως πολιτικό». Τέλος, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως «εικονικό», δηλώνοντας ότι η παράταξή του θα τον καταψηφίσει.

Ο Άγγελος Παλαιοδήμος χαρακτήρισε την εισήγηση της διοίκησης ως «προϋπολογισμό διάλυσης και χρεοκοπίας», ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι -παρά το γεγονός ότι η συνεδρίαση δίνει τη δυνατότητα ακόμη και της εξ αποστάσεως συμμετοχή- δεν υπάρχει κανείς υπηρεσιακός παράγοντας να απαντήσει στα ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων.

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν και ο κ. Φειδοπιάστης, που κατηγόρησε τη δήμαρχο ότι δεν σέβεται τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι η απόφαση για την Πτέρυγα «Μπόμπολα» είναι άμεσα εκτελεστέα, ενώ κάλεσε για άλλη μια φορά τη διοίκηση να αποσύρει το θέμα, καθώς η διαδικασία που ακολουθείται είναι «παράνομη», προειδοποιώντας ότι ο ίδιος «θα πάει την απόφαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση».

Ιδιαίτερα σύντομος, αλλά και καυστικός, ήταν ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Μπροστά Μαζί Λευτέρης Κοντουλάκος, ο οποίος είπε ότι με βάση την τοποθέτηση της δημάρχου αισθάνθηκε ότι ζει «σε άλλον Δήμο», ενώ χαρακτήρισε ως «ανύπαρκτη» τη διοίκηση της κ. Κεχαγιά, η οποία το μόνο που κάνει καλά είναι «να δίνει δουλειές σε αποτυχόντες υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους».

Για «ταξικό προϋπολογισμό» έκανε λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σπύρος Κωνσταντάς, ο οποίος αναφέρθηκε σε σωρεία προβλημάτων στον Δήμο, όπως, μεταξύ άλλων, η υποστελέχωση των υπηρεσιών, η παροχή ΜΑΠ στους εργαζομένους, αλλά και η «εμπορευματοποίηση» των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες.

Τέλος, για «αγκάθια στον προϋπολογισμό», με μεγαλύτερο αυτό των εξελίξεων με την Πτέρυγα «Μπόμπολα», μίλησε ο επικεφαλής της παράταξης Πεντέληθεν Γιώργος Κατσικογιάννης.

Πάντως, από πλευράς αντιπολίτευσης διατυπώθηκαν και επιφυλάξεις για το κατά πόσον πέρασε ο προϋπολογισμός με μόλις 10 θετικές ψήφους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα διερευνήσει και τη συγκεκριμένη απόφαση…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet