Καταγγελία για παράνομη απόθεση και διάστρωση ασφαλτικού υλικού στην περιοχή των παλαιών κατασκηνώσεων Δήμου Πεντέλης
Κοινωνία

Καταγγελία για παράνομη απόθεση και διάστρωση ασφαλτικού υλικού στην περιοχή των παλαιών κατασκηνώσεων Δήμου Πεντέλης

Σε καταγγελία για παράνομη απόθεση και διάστρωση ασφαλτικού υλικού στην περιοχή των παλαιών κατασκηνώσεων του Δήμου Πεντέλης προχωρά ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Χαλανδρίου.

Όπως αναφέρει, κατά τα τέλη Μαΐου ενημερώθηκε από καταγγελία μέλους του Συλλόγου για εργασίες επιχωμάτωσης στην Α’ ζώνη προστασίας της Ρεματιάς, στην περιοχή της Παλιάς Πεντέλης, σε όμορη θέση με τις εγκαταστάσεις του ΣΠΑΠ, του Πυροσβεστικού Κλιμακίου και άλλων δραστηριοτήτων του Δήμου Πεντέλης. Ακολούθησε αυτοψία στον χώρο από μέλη των Συλλόγων Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης Χαλανδρίου και του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Πεντέλης «Η Πεντέλη μας», παρουσία του αντιδημάρχου Καθαριότητας Πεντέλης Δ. Τσούκλερη. Κατά την αυτοψία, όπως αναφέρει ο Σύλλογος της Ρεματιάς, επιβεβαιώθηκε ότι όντως είχε πραγματοποιηθεί διάστρωση ακατάλληλου υλικού, σε έκταση εμβαδού περίπου 2,5 στρεμμάτων, εντός της Α’ ζώνης προστασίας της ρεματιάς Πεντέλης Χαλανδρίου, χώρος που με βάση τους δασικούς χάρτες είναι χαρακτηρισμένος ως ΔΔ_ΑΝ2 (δασικό -δασικό και υπό αναδάσωση).

Επιπλέον  στον ίδιο χώρο βρέθηκαν σταθμευμένα δύο τετραξονικά φορτηγά χωματουργικών εργασιών, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να δηλώνει άγνοια για το καθεστώς υπό το οποίο τα εν λόγω οχήματα εισέρχονται και σταθμεύουν στον χώρο. Επίσης, βρέθηκαν καρούλια καλωδίων που κατά μεν τον αντιδήμαρχο μάλλον είναι του   ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς να γνωρίζει πότε αυτά θα απομακρυνθούν από τον χώρο. Επιπρόσθετα, υπάρχουν περίπου 20 παροπλισμένα φορτηγά και μηχανήματα του Δήμου που αποτελούν πηγή μόλυνσης και εστία ανάφλεξης σε περίπτωση πυρκαγιάς. Τέλος, πάντα σύμφωνα με τον Σύλλογος Ρεματιάς, στον χώρο υπάρχει και τροχόσπιτο, ο χρήστης του οποίου προσπάθησε να απαγορεύσει την είσοδο σε μέλος της αντιπροσωπείας.

Ο Σύλλογος ζητά από τον Δήμο Πεντέλης, την Περιφέρεια Αττικής και το Δασαρχείο να διενεργήσουν άμεσα τα δέοντα και να τον ενημερώσουν εγγράφως σχετικά με το είδος και τη σύσταση των υλικών τα οποία έχουν εναποτεθεί στο Βουνό, εντός της Α’ ζώνης της Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου, προσκομίζοντας τις σχετικές άδειες και τα σχετικά παραστατικά.

Επίσης, καλεί τον Δήμο Πεντέλης να σταματήσει κάθε εργασία στον παραπάνω χώρο και να απομακρύνει άμεσα τα κινητά πράγματα (φορτηγά, καλώδια κ.λπ.), τα οποία αποτελούν εστίες μόλυνσης και είναι επικίνδυνα ανάφλεξης. Ακόμη, να μεριμνήσει για την άμεση απομάκρυνση των διαστρωθέντων υλικών / επικίνδυνων αποβλήτων, με τα κατάλληλα εργαλεία, και να μεριμνήσει για την ορθή περιβαλλοντική διαχείρισή τους. Και φυσικά να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου και του φυσικού εδάφους εντός της Α΄ ζώνης προστασίας της Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου.

«Στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης και του αφόρητου καύσωνα που ήδη επικρατούν είναι σαν να έχουμε μία ωρολογιακή βόμβα μέσα στο σπίτι μας. Η Πεντέλη δεν αντέχει άλλο!» καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου.

Η αναλυτική καταγγελία του Συλλόγου:

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet