Κ. Κοσοβίτσας: «Αδικείται με τις αντιφάσεις της» η ανακοίνωση του Φ. Χρυσικού για το ΝΙΕΝ
Κοινωνία

Κ. Κοσοβίτσας: «Αδικείται με τις αντιφάσεις της» η ανακοίνωση του Φ. Χρυσικού για το ΝΙΕΝ

«Αδικείται με τις αντιφάσεις της», η ανακοίνωση για το ΝΙΕΝ του τ. αντιδημάρχου Μελισσίων και περιφερειακού συμβούλου Αττικής Φώτη Χρυσικού, σημειώνει με πρώην δήμαρχος της Ν. Πεντέλης, Κώστας Κοσοβίτσας, αναφερόμενος στην αντιπαράθεση που έχει προκύψει από την πρόθεση του Δήμου Πεντέλης να λειτουργήσει λαϊκή αγορά στον ακάλυπτο χώρο του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Εμπορικού Ναυτικού ή Εργατών Θαλάσσης, όπως επίσης είναι γνωστό.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ο κ. Κοσοβίτσας αναφέρει:

Ο κ. Φώτης Χρυσικός ξεκινά την ανακοίνωσή του με τις παρακάτω σωστές αναφορές:

1) Οι διοικήσεις και οι δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Μελισσίων, από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, είχαν ως αίτημα την κοινωνική αξιοποίηση των 120 στρεμμάτων του ακινήτου του ΝΑΤ, στα Μελίσσια.

2) Οι προσπάθειες, όμως, συναντούσαν την άρνηση του Δ.Σ του ΝΑΤ, επειδή το ΝΑΤ είχε αυξανόμενα ελλείμματα (το 2016 ανήλθαν στα 850 εκατ. ευρώ) και η περιουσία του είχε βάρη από δάνεια.

3) Mε την ένταξη όμως του ΝΑΤ και της περιουσίας του στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ) και τη βούληση της σημερινής Κυβέρνησης, που εκδηλώθηκε με το Ν4330/2016, θέτει δύο κατευθύνσεις για την αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων. Δηλαδή εκτός της αύξησης των εσόδων, την κοινωνική ανταπόδοση στις τοπικές κοινωνίες.

Από εδώ και πέρα αρχίζουν οι αντιφάσεις και τα ερωτήματα στα γραφόμενα της ανακοίνωσης. Ασφαλώς, γνωρίζει, λόγω της ενασχόλησής του, ότι το αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) των Μελισσίων (ΦΕΚ 572/2007) επιτρέπει στο ακίνητο του ΝΙΕΘ μόνο χρήσεις κοινωνικών εξυπηρετήσεων. Αυτές ορίζονται στο Π.Δ (ΦΕΚ 166/87): Εκπαίδευση, Κοινωνική Πρόνοια, Περίθαλψη, Πολιτιστικές και Αθλητικές Εγκαταστάσεις.

Ποιος εμπόδισε την παρούσα δημοτική Αρχή, από το να ζητήσει από τον ΕΦΚΑ, με βάση ένα σχεδιασμό κοινωνικών εξυπηρετήσεων, τη διάθεση και διαμόρφωση των χώρων του ΝΙΕΘ για πρόσβαση και διάθεση στους πολίτες; Αυτό πράγματι θα ήταν ένα καλό και σίγουρο βήμα.

Δεν βλέπει ο κ. Φ. Χρυσικός ότι η πρόταση της δημοτικής Αρχής και η γνωμοδότηση  του Δ.Σ. του ΕΦΚΑ για διάθεση του ακινήτου, για 40 χρόνια, με αποκλειστική χρήση για τη λειτουργία λαϊκής αγοράς, χρήση που από την κείμενη νομοθεσία δεν επιτρέπεται, είναι ένα μετέωρο βήμα;

Δεν θεωρεί ο κ. Φ. Χρυσικός εύλογο ο εντεταλμένος Γ.Γ., που θα καλείτο να εισηγηθεί τελικά για την απόφαση του υπουργού, να καλέσει τον δήμαρχο, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και τον διοικητή του ΕΦΚΑ, να διαβουλευθούν και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν από τη διάθεση για 40 χρόνια του ακινήτου του ΝΙΕΘ σε χρήση που δεν επιτρέπεται; Είναι αυτή η ενέργεια του Γ.Γ ακρότητα;

Καλύπτεται ο κ. Φώτης Χρυσικός από την περιβαλλοντική αντίληψη της δημοτικής Αρχής, που συνοψίζεται ως εξής: «Έχουμε όχληση σε τρεις δρόμους της Ν. Πεντέλης, ανά τετράμηνο, λόγω της λειτουργίας το Σάββατο λαϊκής αγοράς. Ευκαιρία να μεταφέρουμε το πρόβλημα στο ΝΙΕΘ, κι αν ο νόμος δεν το επιτρέπει, τόσο το χειρότερο για τον νόμο.

Πιστεύω ότι αυτή δεν αντίληψη του κ. Φ. Χρυσικού.  Όμως «οι λεκτικές ακρότητες» έχουν όνομα και διεύθυνση και δεν πρέπει να στρέφονται σε όλους. Πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε πως μια ολοκληρωμένη πρόταση, αυξημένης κοινωνικής ανταπόδοσης, με τους απαραίτητους δασοκομικούς χειρισμούς προστασίας και ανάπτυξης του σημαντικού αυτού πνεύμονα, με σαφές χρονοδιάγραμμα, που θα έφερνε κοντά τους πολίτες όλων των ηλικιών, με συμβατές χρήσεις, είναι πεδίο εργασίας για όλους μας και της εκάστοτε δημοτικής αρχής και θα έβρισκε σύμφωνο το υπουργείο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet