Μία επένδυση… υψηλής τάσης ξεκινά στον Δήμο Πεντέλης – Βίντεο
Video

Μία επένδυση… υψηλής τάσης ξεκινά στον Δήμο Πεντέλης – Βίντεο

Το μεγάλο έργο της υπογείωσης του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) στον Δήμο Πεντέλης παρουσίασε η δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων. Μία συνέντευξη που εξελίχθηκε σε… υπουργικό συμβούλιο αφού σε αυτήν συμμετείχαν τρεις υπουργοί της κυβέρνησης –Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας- μία υφυπουργός -η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη– αλλά και οι βουλευτές του Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος και Δημήτρης Καιρίδης.

Επίσης, παρόντες ήταν ο ειδικός γραμματέας ΕΤΠΑ, του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Γιώργος Ζερβός, ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Δημήτρης Σκάλκος, ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και πρώην δήμαρχος Μελισσίων, Μανώλης Γραφάκος, άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες υπουργείων και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος.

Πολλές ήταν οι παρουσίες και από αυτοδιοικητικής πλευράς, όπως η αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα, Λουκία Κεφαλογιάννη, ο δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης της δημάρχου Πεντέλης, καθώς και επικεφαλής και δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

H δήμαρχος, στην παρουσίασή της, ανέφερε ότι το έργο αυτό σηματοδοτεί για την πόλη μία νέα αρχή, υπενθυμίζοντας πως από την έναρξη της θητείας της δημοτικής αρχής το βασικό όραμα ήταν και παραμένει να αλλάξει η φυσιογνωμία του τόπου.  Τόνισε ότι με την υπογειοποίηση θα αλλάξει ο φωτισμός στην πόλη, ενώ παράλληλα η οικονομία που δημιουργείται για το Δήμο είναι εξαιρετική και φτάνει το 60%. Υποστήριξε, επίσης, ότι ο Δήμος κάνει ένα ακόμη βήμα προς την ψηφιακή εποχή, καθώς στο πλαίσιο του έργου θα εγκατασταθεί ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα τηλεδιαχείρισης.

Η κ. Κεχαγιά ευχαρίστησε τους υπουργούς Κωστή Χατζηδάκη, Κώστα Σκρέκα και Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και τους γενικούς γραμματείς υπουργείων που βοήθησαν στην χρηματοδότηση και το ξεκίνημα της υλοποίησης του έργου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην αρωγή του γενικού γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων και πρώην δημάρχου Μελισσίων Μανώλη Γραφάκου. Ευχαρίστησε τέλος τους αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους του Δήμου, αλλά και τους διευθυντές Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας κ.κ. Χριστίδη και Ξανθάκο και τον ειδικό σύμβουλο Περικλή Μπουρσινό για τη συμβολή τους στην προετοιμασία του έργου.

Από πλευράς υπουργών τονίστηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Δήμος Πεντέλης είναι ο πρώτος από τον οποίο θα ξεκινήσει ένα τέτοιο «εμβληματικό έργο», το οποίο θα συνεχιστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας. Κάτι απολύτως απαραίτητο, καθώς -όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ- η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά την υπογείωση των δικτύων της.

Παρακολουθήστε τις τοποθετήσεις των Αδ. Γεωργιάδη, Κ. Χατζηδάκη και Κ. Σκρέκα:

Επίσης, δόθηκε μεγάλη έμφαση και στα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μήδεια» στο δίκτυο πολλών περιοχών του Βόρειου Τομέα, τα οποία με το έργο υπογείωσης θα περιοριστούν στο ελάχιστο.

Ειδικότερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε ότι δεν είναι τυχαίο ότι ο Δήμος Πεντέλης είναι ο πρώτος Δήμος από τον οποίο ξεκινά υπογείωση των δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης, καθώς ήταν ώριμη η μελέτη για την υλοποίηση του έργου, αλλά και γιατί ήταν ένας από τους Δήμους που υπέστη τις συνέπειες της κακοκαιρίας των περασμένο χειμώνα.  Η κακοκαιρία αυτή ανέδειξε την ανάγκη για την υπογείωση των δικτύων, αλλά οδήγησε και στην διαπίστωση ότι όχι μόνον πολύ μικρό ποσοστό του δικτύου είχε υπογειωθεί, αλλά δεν είχαν καν γίνει αποκαταστάσεις βλαβών, οπότε επέβαλε τον συνολικό σχεδιασμό για τη χώρα.

Ο υπουργός εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, χαρακτήρισε το έργο «σκυταλοδρομία» από τον Απρίλιο του 2020, όταν η δήμαρχος, Δήμητρα Κεχαγιά, του ανέφερε το πρόβλημα της υπογειοποίησης του δικτύου στην Πεντέλη, έως σήμερα που το έργο ξεκινά. Ανέφερε ότι η θετική του αντίδραση οφείλεται σε δύο λόγους, ο πρώτος είναι ο λόγος της ασφάλειας , καθώς ένα τέτοιο έργο αντιμετωπίζει προληπτικά τα καιρικά φαινόμενα και τις βλάβες που αυτά προκαλούν και ο δεύτερος λόγος η αισθητική αναβάθμιση, αλλά και τέλος η αναβάθμιση της οικονομικής αξίας των περιουσιών των κατοίκων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον Δήμο Πεντέλης από τον οποίο ξεκινά η υπογειοποίηση στην Αττική, για τη κ. Κεχαγιά και τους κατοίκους. Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι μετά από λίγο καιρό, δημοτική αρχή και κάτοικοι θα υπερηφανεύονται για αυτό το έργο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι με μεγάλη χαρά το υπουργείο του οποίου προΐσταται χρηματοδοτεί αυτό το έργο, καθώς πρόκειται για σχέδιο, το οποίο μετά από παρέμβαση και του ιδίου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα αποτελέσει πιλότο για την υπόλοιπη Αττική και τη χώρα. Κλείνοντας, συνεχάρη τη δήμαρχο Δήμητρα Κεχαγιά, «καθώς γίνεται η πρώτη δήμαρχος που επιτυγχάνει κάτι τέτοιο και αυτό θα αναγνωρισθεί και από τους πολίτες».

Παρακολουθήστε τις τοποθετήσεις των Ζ. Ράπτη, Γ. Κουμουτσάκου και Δ. Καιρίδη:

Η υφυπουργός Υγείας, με αρμοδιότητες την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις, Ζωή Ράπτη, συνεχάρη τη δήμαρχο και τους συνεργάτες της για το «θάρρος, την έμπνευση και την πειθώ» που είχαν για να πείσουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης να προχωρήσουν σε αυτό το σημαντικό έργο, που αναβαθμίζει την αξία της περιουσίας των κατοίκων και κάνει τη ζωή τους πιο εύκολη.  Ευχήθηκε, τέλος, το έργο αυτό να συνεχιστεί αντίστοιχα και σε άλλους Δήμους της Αττικής.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Δημήτρης Σκάλκος, από την πλευρά του, τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ με πόρους 1,5 δισ. ευρώ δίνουν τη δυνατότητα στις δημοτικές αρχές με τις ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις να χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα υποδομών. Τα έργα αυτά, όπως η υπογειοποίηση του δικτύου στον Δήμο Πεντέλης, θα βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στο κομμάτι της πρόληψης, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται τα δημόσια οικονομικά από το κόστος της αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών, όπως τόνισε.

Για «έργο-οδηγό» και για την υπόλοιπη αυτοδιοίκηση έκανε λόγο ο γ.γ. του ΥΠΕΝ Μ. Γραφάκος, ο οποίος συνέβαλε στη δρομολόγηση της επένδυσης και επί της προηγούμενης ηγεσίας του συγκεκριμένου υπουργείου, του Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και υπό την παρούσα, του Κώστα Σκρέκα.

Ειδικότερα, ο κ. Γραφάκος, στην τοποθέτησή του είπε ότι είναι χαρούμενος που έβαλε κι αυτός ένα λιθαράκι για να υλοποιηθεί από το μεγάλο έργο στην περιοχή του. Τόνισε δε ότι το έργο είναι μεγάλο και κυρίως «έξυπνο» και απαντά σε ζητήματα του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής και της μείωσης ενέργειας, που είναι η ατζέντα του μέλλοντος. Κάλεσε, δε, τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει να χρηματοδοτήσει έργα μεγάλης κλίμακας που να καλύπτουν ολιστικά τις ανάγκες όπως αστικές αναπλάσεις και ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων.

Παρακολουθήστε την τοποθέτηση του Μ. Γραφάκου:

Το έργο

Το έργο αφορά την υπογειοποίηση άνω των 110 χιλιομέτρων καλωδίων μεταφοράς ρεύματος που σήμερα είναι υπέργεια και ειδικότερα:

  • Του συνόλου του δικτύου μέσης τάσης, συνολικού μήκους 34,5 χιλιομέτρων.
  • Του μεγαλύτερου τμήματος της μέσης τάσης, 75 περίπου χιλιομέτρων.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 20,3 εκατ. ευρώ. Τα 10,3 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από το ΕΣΠΑ και τα 10 εκατ. ευρώ από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ο σχεδιασμός για την πραγματοποίηση του έργου ξεκίνησε από τη δημοτική αρχή της Δήμητρας Κεχαγιά τον Φεβρουάριο του 2020, όταν έγινε η πρώτη συζήτηση με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Τον Απρίλιο του 2020 ζητήθηκε να γίνει προϋπολογισμός του έργου. Τον Αύγουστο του 2020 η δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά με επιστολή της προς τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη και προς τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Τάσο Μάνο, έθεσε επίσημα το ζήτημα της υπογειοποίησης του δικτύου.

Μέχρι το καλοκαίρι του 2021 ο Δήμος είχε αποστείλει τις προτάσεις τους για την υπογειοποίηση στον ΔΕΔΔΗΕ. Στις 22/10/2021, το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε αμέσως μετά να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ. Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το τέλος του 2023.

Σχετικά άρθρα

1 Comment

  1. MARIO

    Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 20,3 εκατ. ευρώ. Τα 10,3 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από το ΕΣΠΑ και τα 10 εκατ. ευρώ από τον ΔΕΔΔΗΕ. Δεν εχει ιδιωτικοποιηθεί το ρεύμα…..δεν εχει περασει το μελετερο ποσοστο του δυκτιου σε ιδιωτες…..για ποιο λογο βαζεται τα εξοδα στο δημοσιο και για πιο λογο σε αυτη την χρονικη στιγμη γίνονται ολα αυτά..να τα πάρουν και νοικοκυρεμένα οι απατεώνες….

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet