Μελίσσια: Βιβλιοπαρουσίαση του «1922: Ιμπεριαλιστική εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή»
Κοινωνία

Μελίσσια: Βιβλιοπαρουσίαση του «1922: Ιμπεριαλιστική εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή»

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Ιουλίου η εκδήλωση – βιβλιοπαρουσίαση του συλλογικού έργου του τμήματος ιστορίας της Κ.Ε. του ΚΚΕ «1922: Ιμπεριαλιστική εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου στα Μελίσσια, που διοργανώθηκε από την ΚΟΒ Μελισσίων – Πεντέλης του ΚΚΕ. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον Παναγιώτη Κετσιετζή, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Όπως αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση Πεντέλης, η ο Παναγιώτης Κετσιετζής μέσα από την ομιλία του φώτισε τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στη Μικρασιατική Εκστρατεία και καταστροφή, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «η μελέτη του τμήματος ιστορίας που παρουσιάζουμε αναδεικνύει ουσιαστικά συμπεράσματα, δεμένα με συστηματική καταγραφή των ιστορικών γεγονότων. Συμπεράσματα απαραίτητα για την ιστορία και για το μέλλον της ταξικής πάλης, καθώς ο πόλεμος αποτελεί όχι μόνο ένα αναπόφευκτο δημιούργημα του καπιταλιστικού – ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού μα και το έδαφος που αμφισβητήθηκε έμπρακτα η αστική εξουσία, αναδείχτηκαν δυνατότητες η εργατική τάξη να πετάξει τους εκμεταλλευτές της από το σβέρκο της- να θέσει τις βάσεις για τον τερματισμό των πολέμων».

Αναφέρθηκε στη «διαπλοκή των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης που επιδίωκε την επέκταση προς την εξαιρετικά πλούσια Μικρά Ασία, με εκείνα των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών, που οδήγησε στη Μικρασιατική Εκστρατεία και καταστροφή».

Υπογράμμισε την «απάνθρωπη αντιμετώπιση και τη σκληρή εκμετάλλευση που έζησαν οι πρόσφυγες, με την έλευσή τους στην Ελλάδα, αλλά και στη συμβολή του νεαρού τότε ΣΕΚΕ – μετέπειτα ΚΚΕ – στην οργάνωση της πάλης τους, από κοινού με την υπόλοιπη εργατική τάξη». Ακόμη, ανέδειξε την επικαιρότητα των συμπερασμάτων που εξάγονται από την έκδοση, στις σημερινές συνθήκες εκδήλωσης νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων και, ιδιαίτερα, για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση βιβλίου όπου και διατίθετο το βιβλίο, το οποίο έγινε ανάρπαστο, καθώς και άλλες σχετικές εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet