Μια απάντηση στην Ένωση Γονέων Πεντέλης για το θέμα των καταλήψεων
Κοινωνία

Μια απάντηση στην Ένωση Γονέων Πεντέλης για το θέμα των καταλήψεων

Τη δική του άποψη για τις καταλήψεις, αλλά και τον γενικότερο ρόλο της δημόσιας εκπαίδευσης, καταθέτει ο δημότης Πεντέλης Άρης Νταβάκος, απαντώντας σε πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων Πεντέλης, μέσω της οποίας καταδικάζονταν οι καταλήψεις των σχολικών μονάδων.

Στην απάντησή του ο κ. Νταβάκος αναφέρει:

Διαβάζοντας την ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων Πεντέλης που έχει ως θέμα τις καταλήψεις που έγιναν στα Λύκεια Ν. Πεντέλης και Μελισσίων νιώθει κανείς να τον πνίγει ο εμετός του.

Το ακραία συντηρητικό ντελίριό τους, αρχίζει με το ΠΡΟΣ: ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ, όπου, σύμφωνα με το κείμενο, περιλαμβάνει ΚΑΙ μαθητές ΚΑΙ κάποια πολιτικά κόμματα, αλλά ΚΑΙ μερίδα πολιτών που βλέπουν με συμπάθεια και κατανόηση τις καταλήψεις, για να κορυφωθεί με την κοινοποίηση προς το Υπουργείο Προστασίας του πολίτη.

Η αρλουμπίστικη διάθεση του κειμένου καταφέρνει να τσουβαλιάσει μέσα στη λέξη ΜΟΔΑ όλη την αγωνιστική πορεία των μαθητών, ξεχνώντας ότι ΠΑΝΤΑ γίνονταν και θα γίνονται καταλήψεις.

Είναι τόσο βαθιά νυχτωμένοι που ονομάζουν «συνήθεια» την τακτική των μαθητών να αντιγράφουν μορφές πάλης των εργατών, λες και η λειτουργία, η δομή και το αποτέλεσμα ενός σχολείου διαφέρει από αυτό του εργοστάσιου ή της φυλακής.

ΣΧΟΛΕΙΟ

Διευθυντής

Καθηγητές

Μαθητές

Αίθουσες

Κουδούνι

Υπακοή

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Διευθυντής

Προϊστάμενοι

Εργάτες

Γραφεία

Κουδούνι

Υπακοή

ΦΥΛΑΚΗ

Διευθυντής

Φύλακες

Φυλακισμένοι

Κελιά

Κουδούνι

Υπακοή

Είναι τόσο εκτός τόπου και χρόνου που αγνοούν ότι η προέλευση της δημόσιας εκπαίδευσης έχει τις ρίζες της στη πρώιμη ανάπτυξη των φιλελευθέρων κρατών. Ότι η νέα τότε αναδυόμενη τάξη, η αστική τάξη, συνειδητοποίησε πως χρειάζεται ένα όχημα μετάδοσης της ιδεολογίας της και ότι το σχολείο ήταν ένα εξαιρετικό μέρος για να μεταδώσει τις αξίες των ιδιοκτητών της νέας κοινωνίας.
Να επιβάλει την αρχή, την ιεραρχία και τον εθνικισμό, πάντα με την ισχυρή επιρροή της εκκλησίας, ώστε να ελέγχονται οι νέες γενιές από την παιδική τους ηλικία.

Αγνοούν ότι αυτή η ανάγκη για μια πιο μορφωμένη εργατική τάξη στις νέες τεχνολογίες παραγωγής μετέτρεψε το σχολείο σε κέντρο μετάδοσης των αξιών του καταναλωτισμού, της ανταγωνιστικότητας και του ατομικισμού.

Αγνοούν ότι το εκπαιδευτικό σύστημα χρησιμεύει ως όργανο παρασκευής υπάκουων μαζών, με τεχνική κατάρτιση στην πλήξη της μισθωτής εργασίας.

Αγνοούν ότι οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούνται σαν φιγούρες που υπακούουν διδάσκοντας υπακοή σε μια «ανώτερη αρχή», την αρχή της εξουσίας.

Αγνοούν ότι οι «τεχνικές» του σχολείου αποδίδουν τέλεια στον εκμηδενισμό της προσωπικότητας, στην εξαφάνιση του αυθορμητισμού, στην τελειοποίηση της τεχνικής της αποστήθισης και στο «θάψιμο» της κριτικής ματιάς.

Αγνοούν ότι τα παιδιά βλέπουν πως το σχολείο είναι ένα ξόρκι γεμάτο ψέματα, με θεό έναν ανακριτή, γεμάτο ιεροεξεταστές, προπαγάνδα, που κατασκευάζει επιζώντες της δουλείας και της υποτέλειας, σκλάβους εσωτερικά και δούλους εξωτερικά, που εξαφανίζει τα δικαιώματα.

Μια μήτρα που έχει αναστήσει γελοίες δικτατορίες.

Αγνοούν, εν ολίγοις, τις αιτίες που οδηγούν τα παιδιά στο να κάνουν καταλήψεις.

Και αγνοούν ότι παλεύουν ενάντια σε ένα σχολείο που διδάσκει πώς να εκθέτει ανελέητα τους αδύναμους και να τους αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο, που μαθαίνει στα παιδιά πώς να είναι ανίσχυροι στην κατάχρηση εξουσίας των δασκάλων, που τα αναγκάζει να λειτουργούν υπό πίεση, που τα ταπεινώνει, που τα ειρωνεύεται…

Δεν μπορώ βέβαια να μην σχολιάσω την άποψη που εκφράστηκε από μέλος της Ένωσης, ότι καλά έκανε ο Σύλλογος Γονέων Ν. Πεντέλης (7 μέλη) και πρώτα έβγαλε ανακοίνωση για την κατάληψη και μετά ζήτησε από τη Γενική Συνέλευση (πολλοί περισσότεροι από τους 7 ) να την επικυρώσει (!!!)… δηλαδή κάνατε αυτό για το οποίο κατηγορείτε τα παιδιά.

Τελειώνοντας, κυρίες και κύριοι της Ένωσης, απαντήστε πρώτα στο ερώτημα της Emma Goldman, «το παιδί πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια ατομικότητα ή ως ένα αντικείμενο που πρέπει να φορμαριστεί σύμφωνα με τις ιδιοτροπίες και τις φαντασιώσεις εκείνων που ζουν μαζί του;»… και μετά βγάλτε ανακοινώσεις.

Αλλά αυτά μάλλον είναι «ψιλά» γράμματα για την Ένωση, γι’ αυτό καλεί το «ιππικό» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ξέρει από καταστολή.

Να τους χαίρεστε.

Άρης Νταβακος (ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ)

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet