Να προστατεύσουν τα σχολικά κτήρια το καλοκαίρι ζητά από τους γονείς ο Δήμος Πεντέλης
Φωτογραφία: Ένωση Γονέων Δήμου Πεντέλης
Κοινωνία

Να προστατεύσουν τα σχολικά κτήρια το καλοκαίρι ζητά από τους γονείς ο Δήμος Πεντέλης

Για «Οργουελικό σενάριο μυθοπλασίας» κάνει λόγο η Ένωση Γονέων Δήμου Πεντέλης, αναφερόμενη στα όσα οι εκπρόσωποί της άκουσαν στη σύσκεψη που κάλεσε η δήμαρχος Νατάσσα Κοσμοπούλου την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024, με αφορμή το άνοιγμα των προαυλίων ορισμένων σχολείων του Δήμου το φετινό καλοκαίρι. «Αφού μας ενημέρωσαν με ικανοποίηση για να μην ανησυχούμε (sic) ότι τα προαύλια θα επιτηρούνται και θα προστατεύονται με κάμερες και εναέρια μέσα -drone που έχουν και μεγάφωνο, μικρόφωνο, σειρήνα (μάλλον εννοούν ότι τα drone της πυρασφάλειας θα αναλάβουν και αστυνόμευση!)- μας ζήτησαν από τους Συλλόγους Γονέων και τους διευθυντές να αναλάβουμε ρόλο επιτηρητή – φύλακα στα προαύλια για την ασφάλεια… των κτηρίων!» αναφέρουν οι γονείς.

«Θέλω η Ένωση Γονέων να ζητήσετε από τους Συλλόγους να κάνουν επιτήρηση στα ανοιχτά προαύλια για να μην γίνουν ζημιές. Εμένα με νοιάζει πρώτα απ’ όλα η ασφάλεια των κτηρίων», τους είπε με έμφαση η δήμαρχος, όπως αναφέρει η Ένωση, με τον πρόεδρο του
Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Κωνσταντίνο Χριστόπουλο να απαντά: «Κακώς, κ. δήμαρχε, θα έπρεπε να σας νοιάζει πρώτα απ’ όλα η ασφάλεια των παιδιών. Ως πρώτη δημότης, είστε και πρώτη γονέας».

Η Ένωση υποστηρίζει ότι «δεν μπορούμε, και να θέλαμε, ως Σύλλογοι Γονέων να αναλάβουμε καθήκοντα και υποχρεώσεις άλλων. Η συντήρηση και φύλαξη των σχολικών κτηρίων είναι υποχρέωση του Δήμου απέναντι σε γονείς και παιδιά και όχι το αντίστροφο».

Προσθέτει, πάντωςς, ότι η μη δυνατότητα των Συλλόγων Γονέων να αναλάβουν περιφρούρηση σχολικών κτηρίων δεν απαγορεύει φυσικά σε κανένα γονέα που επιθυμεί να το κάνει, καλώντας, όποιον θέλει να απευθυνθεί στο γραφείο Δημάρχου και να δηλώσει τη διαθεσιμότητά του.

Ωστόσο, σημειώνει ότι σχετικά με την επιτήρηση από τον Σεπτέμβριο των σχολικών κτηρίων με κάμερες, που αναφέρθηκε από τη δήμαρχο στη σύσκεψη, «είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα από μόνο του και είμαστε στη διάθεση της δημάρχου, κ. Κοσμοπούλου, για να το εξετάσουμε αναλυτικά και να υλοποιηθεί με βάση τη νομιμότητα, τις εγκυκλίους και τις διατάξεις για τα προσωπικά δεδομένα των ανηλίκων». Όπως αναφέρει η Ένωση, επιτρέπονται κάμερες για ώρες εκτός λειτουργίας του σχολείου, στην περίφραξη, εισόδους κ.λπ. και όχι σε εσωτερικούς χώρους, με το καταγραφικό να βρίσκεται στο γραφείο του διευθυντή.

Επίση, όπως σημειώνει, «η εναέρια επιτήρηση με drone προαυλίων όπου παίζουν παιδιά, αν δεν ήταν παράνομο, θα ήταν εφιαλτικό. Τα drone της πυρασφάλειας, η εταιρεία και οι χειριστές της έχουν συγκεκριμένες, αυστηρές οδηγίες, προδιαγραφές και συντεταγμένες όπου μπορούν να κινούνται, να εποπτεύουν και να καταγράφουν. Ελπίζουμε να πρόκειται για παρανόηση, αν και ακούμε ήδη για παράπονα δημοτών για εναέριες ενοχλήσεις».

Το σημαντικότερο όμως που επισημαίνει η Ένωση Γονέων «είναι η γενικότερη αντίληψη που έχουμε ως Δήμος για τα παιδιά. Τα δικά μας παιδιά. Θεωρούμε πραγματικά ότι, ικανοποιώντας ένα αυτονόητο αίτημα (που ήδη λειτουργεί χωρίς πρόβλημα τα τελευταία χρόνια), να ανοίξουμε κάποια σχολικά προαύλια το καλοκαίρι για να παίζουν τα παιδιά, αυτό που πρέπει πρώτα να σκεφτούμε είναι ότι τα παιδιά μας είναι βάνδαλοι και το πρώτο που θέλουν να κάνουν είναι να σπάσουν το σχολείο τους; Αυτό πιστεύουμε για τα παιδιά μας; Αν αυτό έχουμε καταφέρει με τα παιδιά μας, τότε το πρόβλημα είναι δικό μας…».

Η αναλυτική ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων Δήμου Πεντέλης:

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet