Ξεκινά τη λειτουργία του το Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής του Δήμου Πεντέλης με πέντε ιατρικές ειδικότητες
Κοινωνία

Ξεκινά τη λειτουργία του το Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής του Δήμου Πεντέλης με πέντε ιατρικές ειδικότητες

Ξεκινά από τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου να λειτουργεί μία νέα δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στον Δήμο Πεντέλης, το Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής. Το νέο κέντρο απευθύνεται στο σύνολο των κατοίκων του Δήμου Πεντέλης και παρέχει υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Εκεί οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν στους εξειδικευμένους ιατρούς για δωρεάν κλινική εξέταση, στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου με στόχο την αποτροπή σοβαρών νοσημάτων.

Η δημοτική αρχή της Δ. Κεχαγιά τονίζει ότι η προαγωγή της δημόσιας υγείας αποτελεί σημαντική προτεραιότητά της, καθώς μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει τρεις νέες δομές και συγκεκριμένα:

  • Κέντρο Ψυχικής Υγείας
  • Κέντρο Άνοιας
  • Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής

Στόχος του Δήμου Πεντέλης με τη δημιουργία του Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής είναι η κλινική εξέταση, η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων όλων των πολιτών ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ικανότητας, με έμφαση στα συνηθέστερα νοσήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς επίσης και η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τα νοσήματα αυτά.

Το Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής του Δήμου Πεντέλης θα εξυπηρετεί δωρεάν όλους τους πολίτες του Δήμου που έχουν ανάγκη, παρέχοντας κλινική εξέταση, προληπτικές εξετάσεις και προσυμπτωματικό έλεγχο στον οποίο πρέπει να προβούν ανάλογα με το προφίλ υγείας τους, την ηλικία τους και το ιατρικό ιστορικό τους πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Το Κέντρο θα λειτουργεί προσωρινά στο πρώτο ΚΑΠΗ Μελισσίων στην οδό Αγίων Σαράντα. Η οριστική του θέση θα είναι η πτέρυγα Μπόμπολα στα Μελίσσια μετά την ανακαίνισή τους που υλοποιεί ο Δήμος Πεντέλης. Συντονιστής του προγράμματος είναι ο ψυχολόγος Υγείας Msc Sussex University Βασίλης Τσιοπανάς.

Το επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος πλαισιώνεται από παθολόγο, καρδιολόγο, γυναικολόγο, δερματολόγο και διαιτολόγο τις εξής μέρες και ώρες κατόπιν ραντεβού που μπορούν οι πολίτες να κλείνουν μέσω της Ιστοσελίδας του Δήμου στον σύνδεσμο: https://penteli.intelliqueue.gr η τηλεφωνικώς στο 210 8100884.

Δερματολογικό Ιατρείο │ Δευτέρα, 10.00 – 14.00

Ο βασικός ρόλος του δερματολόγου στο πρόγραμμα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου δερματολογικών παθήσεων στον Δήμο Πεντέλης είναι η κλινική εξέταση, προληπτικός έλεγχος καθώς και η διάγνωση στα πρώιμα στάδια των καρκίνων του δέρματος, αλλά και των προκαρκινικών δερματικών βλαβών.

Παθολογικό Ιατρείο │ Τρίτη & Πέμπτη, 17:00 – 21:00

Ο βασικός ρόλος του παθολόγου στο πρόγραμμα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου στον Δήμο Πεντέλης είναι η κλινική εξέταση, η ενημέρωση, η κινητοποίηση και ο προσανατολισμός σε θέματα υγείας, όλων των δημοτών, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας, καθώς και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων, με απώτερο σκοπό την πρόληψη και την αποφυγή ασθενειών και νοσηλειών στο μέλλον.

Καρδιολογικό Ιατρείο │Τετάρτη, 10:00 – 14:00

Ο βασικός ρόλος του καρδιολόγου στο πρόγραμμα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου καρδιαγγειακών παθήσεων στον Δήμο Πεντέλης είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος (screening), μέσω του οποίου θα γίνεται η προσπάθεια αναγνώρισης κάποιας νόσου ή των παραγόντων κινδύνου της νόσου αυτής, προτού εμφανιστούν οι αντίστοιχες κλινικές εκδηλώσεις καθώς το screening βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της πρωτογενούς πρόληψης, η οποία αποσκοπεί στην πρόληψη της νόσου σε ασθενείς χωρίς ανάλογες κλινικές ενδείξεις μέσω της ταυτοποίησης των ατόμων υψηλού κινδύνου τα οποία είναι πιθανότερο να ωφεληθούν από την έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

Γυναικολογικό Ιατρείο │ Τρίτη, 10:00 – 14.00 / Πέμπτη, 17:00 – 21:00

Ο βασικός ρόλος του γυναικολόγου στο πρόγραμμα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου γυναικολογικών παθήσεων στον Δήμο Πεντέλης είναι ο γυναικολογικός προληπτικός έλεγχος με στόχο τη διατήρηση της υγείας της και τη διάγνωση τυχόν συμπτωμάτων, των οποίων η έγκαιρη θεραπεία θα προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις και παθήσεις. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται: Γυναικολογική Εξέταση, Τεστ Παπανικολάου, Υπερηχογράφημα (Με βάση το ιστορικό και την κλινική εξέταση θα γίνεται παραπομπή για υπερηχογράφημα) και έλεγχος μαστών.

Ιατρείο Παιδικής Παχυσαρκίας │ Δευτέρα, 17:00 – 21:00

Στο Ιατρείο Παιδικής Παχυσαρκίας του προγράμματος πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου του Δήμο Πεντέλης εξετάζονται παιδιά τα οποία παρουσιάζουν αυξημένο σωματικό βάρος. Επί κλινικών ενδείξεων γίνεται έλεγχος για παθήσεις που σχετίζονται με την παιδική παχυσαρκία. Τα παιδιά παρακολουθούνται από κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο.

Η δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά δήλωσε σχετικά:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη για την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής, μία ακόμη προεκλογική μας δέσμευση, η οποία γίνεται πραγματικότητα. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι σημαντική μας προτεραιότητα και επενδύουμε σε αυτή. Στηρίζουμε την πρόληψη και ενισχύουμε τις δομές πρωτοβάθμια φροντίδας για όλους τους δημότες μας, αλλά κυρίως για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Μετά την επανίδρυση του ΚΕΠ Υγείας, την ίδρυση Κέντρου Ψυχικής Υγείας και Κέντρου Μνήμης, εμπλουτίζουμε τις δράσεις πρόληψης για την υγεία των δημοτών, με τη νέα δομή που ιδρύουμε σήμερα, ανταποκρινόμενοι με το έργο που υλοποιούμε στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, σε μια περίοδο που είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ».

Η αντιδήμαρχος Υγείας Ελένη Πολίτη από την πλευρά της τόνισε:

«Η διοίκηση μας από την αρχή της θητείας της δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη υγείας. Συμβάλλουμε αποφασιστικά σε αυτή με ενημερώσεις, προληπτικούς ελέγχους και παραπομπές σε εξετάσεις για έγκυρη διάγνωση των πιο διαδεδομένων νοσημάτων. Η πρόληψη αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο χώρο της υγείας καθώς προσπαθεί να πείσει και να εκπαιδεύσει τους πολίτες, την οικογένεια και το σύνολο της κοινωνίας, στην υιοθέτηση ενός υγιούς προτύπου διαβίωσης. Με τελικό στόχο, την όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προκειμένου να διευρύνουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους δημότες, σε όλους τους τομείς της πρόληψης και της πρωτοβάθμιας υγείας.

Η στέγαση στο χώρο του ΚΑΠΗ είναι προσωρινή, είμαι βέβαια ότι πολύ σύντομα το Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής θα μεταστεγαστεί σε νέο σύγχρονο κτίριο».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet