Ομιλία για την Κλιματική Αλλαγή στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Πεντέλης
Κοινωνία

Ομιλία για την Κλιματική Αλλαγή στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Πεντέλης

Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Πεντέλης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), παρουσίασε τη 2η θεματική ενότητα με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή: αλήθεια ή ψέμα» του θεματικού κύκλου «Περιβάλλον – Κλιματική Αλλαγή».

Την εκδήλωση προλόγισε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Πεντέλης Άντα Μπούσουλα η οποία, αφού ευχαρίστησε την ομιλήτρια για τη συμμετοχή της, τόνισε ότι «σε μία περίοδο που η επιστημονική κοινότητα καταγράφει την αυξανόμενη θέρμανση του πλανήτη μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε τα αίτια της μεταβολής του κλίματος, αλλά και τις μελλοντικές εκτιμήσεις για τις μεταβολές του κλίματος στον ελλαδικό χώρο».

Η ομιλήτρια κ. Δήμητρα Φουντά, φυσικός Περιβάλλοντος και κύρια ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΕΑΑ στην εισήγησή της ανέλυσε, με κατανοητό επιστημονικό λόγο και εντυπωσιακές διαφάνειες, τα φυσικά αίτια μεταβολής του κλίματος και τις ανθρωπογενείς συνιστώσες που λειτουργούν ως μηχανισμοί θέρμανσης (θερμοκηπιακά αέρια-CO2) και ως μηχανισμοί ψύξης (αερολύματα) στην ατμόσφαιρα.

Επίσης, παρουσίασε τις κλιματικές μεταβολές στη γη ανά τους γεωλογικούς αιώνες και ανέδειξε τη συμβολή του κλίματος στην πολιτισμική, οικονομική και τεχνολογική εξέλιξη των κοινωνιών του πλανήτη μας.

Τέλος, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η εκτεταμένη αναφορά της ομιλήτριας για τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες στην Αθήνα την τελευταία δεκαετία όπου, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, το 2010 έχουμε το θερμότερο έτος, το 2012 το θερμότερο καλοκαίρι και το 2016 το δεύτερο πρώιμο καύσωνα, αλλά και τις επιστημονικές εκτιμήσεις για τις μεταβολές του κλίματος μέχρι το τέλος του αιώνα όπου αναμένεται να αυξηθούν οι θερμές νύχτες, οι ημέρες με δυσφορία (υψηλή θερμοκρασία και υγρασία) και οι ημέρες κινδύνου πυρκαγιάς και να μειωθούν οι χειμερινές βροχοπτώσεις σε ποσοστό πλέον του 30% στην Πελοπόννησο και στη Κρήτη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet