Ο Μικρασιατικός Σύλλογος «O Aγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε Μελισσίων» αντάμωσε με τους Γκιουλμπαξιώτες του Ροδόκηπου
Κοινωνία

Ο Μικρασιατικός Σύλλογος «O Aγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε Μελισσίων» αντάμωσε με τους Γκιουλμπαξιώτες του Ροδόκηπου

Η τριήμερη εξόρμηση του Συλλόγου «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε Μελισσίων» με 50 εκδρομείς στη Θεσσαλονίκη, είχε τις κορυφαίες στιγμές της στη συνάντηση που έγινε 3 Ιουλίου 2022, στον Ροδόκηπο Χαλκιδικής.

Παρά τα απρόβλεπτα προβλήματα που καθυστέρησαν σημαντικά την άφιξή των εκδρομέων στο Ροδόκηπο, οι απόγονοι του Γκιούλμπαξε Ερυθραίας Μικράς Ασίας, όπως και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Γυναικών Νέων Σιλάτων, του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου Προποντίδας, περίμεναν υπομονετικά και υποδέχθηκαν τους Γκιουλμπαξιώτες από τα Μελίσσια θερμά με εδέσματα, αναψυκτικά κ.ά στην αυλή της Εκκλησίας Αγίας Τριάδος στον Ροδόκηπο.

Η μεγάλη έκπληξη αρκετών από τα μέλη του Συλλόγου των Μελισσίων ήταν όταν αντάμωσαν με συγγενείς τους Γκιουμπαξιώτες του Ροδόκηπου των οποίων δεν γνώριζαν την ύπαρξη. Τη συνάντηση που σκόρπισε ρίγη συγκίνησης σε όλους τους παρευρισκόμενους οργάνωσαν συγγενείς από τον Ροδόκηπο με τον πρόεδρο του Συλλόγου των Μελισσίων Παναγιώτη Γκατζόλη.

Ο πρόεδρος παρουσίασε σύντομα τις δραστηριότητες του Συλλόγου «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε» που αποσκοπούν γενικότερα στη διατήρηση της Ιδέας του Μικρασιατικού Ελληνισμού και της άσβεστης μνήμης για τους προγόνους του Γκιούλμπαξε.

Επισήμανε με έμφαση ότι Γκιούλμπαξε σημαίνει Ροδόκηπος, Τριανταφυλλόκηπος. Ο ίδιος με έκδηλη συγκίνηση ευχαρίστησε όλους τους συμπατριώτες από τον Ροδόκηπο και εκπροσώπους των Νέων Σιλάτων γι’ αυτό το αντάμωμα και πρόσφερε συμβολικά αναμνηστικά του Συλλόγου, όπως βιβλία «Ο Γκιούλμπαξες Ερυθραίας» του Αντώνη Παυλίδη, αντίγραφο του λαβάρου του Συλλόγου, ημερολόγια του 2022 και αναμνηστικές φανέλες από το ΚΕΣΚΕΚΙ.

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών Νέων Σιλάτων πρόσφερε επίσης αναμνηστικά του Συλλόγου της. Ο εγγονός του Ανδρέα Χατζηδιαμαντή συγκινημένος υποδέχθηκε τους συγγενείς από τα Μελίσσια και συμφώνησε με τον πρόεδρο Π. Γκατζόλη, πως το άλλο μισό των Γκιουλμπαξιωτών βρίσκεται εκεί στον Ροδόκηπο. Ο κ. Χατζηδιαμαντής αναφέρθηκε στις περιπέτειες του τοπικού συλλόγου και την επερχόμενη αναβίωσή του που σε συνδυασμό με το Σύλλογο Γυναικών Νέων Σιλάτων (όπου και ανήκουν διοικητικά) να δημιουργήσουν κάτι όμορφο πολιτιστικά. «Το βάζω υπόσχεση στον εαυτό μου να καταφέρω και εγώ να γεμίσω ένα λεωφορείο και να έρθω στα Μελίσσια στο ΚΕΣΚΕΚΙ», τόνισε ο ίδιος. Οι κ.κ. Γκατζόλης και Χατζηδιαμαντής έδωσαν τα χέρια υποσχόμενοι κοινές εκδηλώσεις σε Μελίσσια και Ροδόκηπο.

Ο κ. Χατζηδιαμαντής κάλεσε δίπλα του ως τιμώμενο πρόσωπο και εκπρόσωπο των συμπατριωτών του Ροδόκηπου την Κική Μπολέτη, που συντηρεί απεριόριστες μνήμες, όπως ο ίδιος ανέφερε. Η κ. Μπολέτη χειροκροτήθηκε θερμά και δεν έκρυβε τη χαρά και τη συγκίνησή της καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Η ίδια πλημμυρισμένη από έντονο συγκινησιακό φορτίο μεταξύ άλλων εξέφρασε την επιθυμία της να πάει στα Μελίσσια για το ΚΕΣΚΕΚΙ. Θερμά χειροκροτήθηκε επίσης και ο γιος της Βασίλης Ψαραδάκος για την άριστη ιστορική κατάρτιση για τα γεγονότα της Μικράς Ασίας και όχι μόνο, όπως είπε ο κ. Χατζηδιαμαντής.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ξενάγηση στην έκθεση του Συλλόγου Γυναικών Νέων Σιλλάτων με οικιακά και άλλα χρηστικά αντικείμενα λαϊκής τέχνης, παραδοσιακές φορεσιές, εικόνες και φωτογραφικό υλικό από τη Μικρά Ασία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet