Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πεντέλης: Νερό για όλους – Το Νερό σημαίνει Δημοκρατία
Κοινωνία

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πεντέλης: Νερό για όλους – Το Νερό σημαίνει Δημοκρατία

«Η αύξηση του πληθυσμού, η αυξημένη κατανάλωση και η υψηλότερη ζήτηση νερού, λόγω της εκβιομηχάνισης και της αστικοποίησης, είναι μερικές από τις βασικές αιτίες για την αποστράγγιση των υδάτινων πόρων σε όλον τον κόσμο», όπως αναφέρει η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. (Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία) Πεντέλης.

Στη συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν τα εξής:

Oι γενικευμένοι αυτοί κίνδυνοι, θα πρέπει να ενσωματωθούν σε όλες τις πολιτικές που σχετίζονται με τις υπηρεσίες ύδρευσης και θα πρέπει να έχουν ως στόχο τους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου.

Το «Right2Water» (Δικαίωμα στο Νερό) είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών που από τον Δεκ. 2020 μετατρέπεται σε νόμο, ζητώντας τη βελτίωση της πρόσβασης όλων των Ευρωπαίων πολιτών σε ασφαλές πόσιμο νερό.

Εντούτοις στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της Ν.Δ., προσηλωμένη στις νεοφιλελεύθερες πρακτικές, μεθοδεύει μέσω ΣΔΙΤ την εκχώρηση του 80% των αποθεμάτων νερού της χώρας μας, μεθοδεύει -διά της πλαγίου δηλαδή- πρακτικά την κατάργηση της δημοκρατίας του νερού.

Η ιδιωτικοποίηση τόσο του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ Παγίων (Μόρνος, Εύηνος, Υλίκη) όσο και του δικτύου σε Αιτωλοακαρνανία, Φωκίδα, Βοιωτία και Αττική που επιχειρείται από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θα οδηγήσει στην φτώχεια του νερού, μιας και η διεθνής εμπειρία έχει δείξει πως όταν η διαχείριση του νερού ανατίθεται σε ιδιωτικά χέρια καταλήγει σε υποβάθμιση των υδάτινων πόρων και αυξημένα τιμολόγια νερού.

Με δεδομένες τις προγνώσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας όπου έως το έτος 2025 θα μειωθεί το πόσιμο νερό για τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού οι διψασμένοι του κόσμου δεν θα πάψουν να είναι στον πυρήνα της Αριστερής μας πολιτικής και η μάχη για τη διατήρηση στον δημόσιο έλεγχο των εταιρειών ύδρευσης δεδομένη.

Η εμπέδωση εξάλλου του δικαιώματος στο νερό ως ατομικό δικαίωμα και η παροχή υπηρεσιών ύδρευσης ως κρατική υποχρέωση αποτέλεσε και πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για το Αναθεωρημένο Σύνταγμα της Ελλάδος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet