Πεντέλη Πόλη Πρότυπο: Ο Δήμος «χαρίζει» σε ιδιώτη εργολάβο τη χρήση μηχανήματος ιδιοκτησίας του
Κοινωνία

Πεντέλη Πόλη Πρότυπο: Ο Δήμος «χαρίζει» σε ιδιώτη εργολάβο τη χρήση μηχανήματος ιδιοκτησίας του

Ο συνδυασμός Πεντέλη Πόλη Πρότυπο αναφέρει ότι η δημοτική αρχή έχει εγκαταστήσει μόνιμα στον χώρο δίπλα από το Δημοτικό Κοιμητήριο Μελισσίων μηχάνημα φορτωτή ιδιοκτησίας του Δήμου, με οδηγό εργαζόμενο του Δήμου, και παρέχει όλη την ημέρα τις υπηρεσίες στον εργολάβο, αντίθετα από ότι ορίζει η σχετική σύμβαση για τη συλλογή κλαδεμάτων, προϊόντων εκσκαφών και στερεών αστικών αποβλήτων από διάφορους δρόμους και χώρους του Δήμου.

Συγκεκριμένα, η δημοτική παράταξη αναφέρει:

«“Μάτια βγάζει” η ανοχή, αν όχι η μεθόδευση, της διοίκησης του Δήμου Πεντέλης με την οποία χαρίζεται σε εργολάβο η χρήση μηχανήματος ιδιοκτησίας του Δήμου. Με βάση τη 3ετή σύμβασή του (αξίας περίπου 869.000 ευρώ για το 2020-2023) ο εργολάβος όφειλε να διαθέσει μηχάνημα φορτωτή για:

  • Τη συλλογή κλαδεμάτων, προϊόντων εκσκαφών και στερεών αστικών αποβλήτων από διάφορους δρόμους και χώρους του Δήμου Πεντέλης, την προσωρινή συγκέντρωση στον χώρο που υπέδειξε ο Δήμος (δίπλα από το Κοιμητήριο Μελισσίων).
  • Τη διαχείριση ανά είδος και φόρτωση σε κατάλληλα οχήματα και τη μεταφορά σε επιτρεπόμενες εγκαταστάσεις εκτός του Δήμου, για περαιτέρω επεξεργασία, και των φυτικών για παραγωγή βιολογικού κομπόστ κ.λπ.

Αντί αυτού ο Δήμος έχει εγκαταστήσει μόνιμα στον χώρο μηχάνημα φορτωτή ιδιοκτησίας του, με οδηγό εργαζόμενο του Δήμου, και παρέχει όλη την ημέρα τις υπηρεσίες στον εργολάβο, αντίθετα από ό,τι ορίζει η σύμβαση. Ακόμη κι αν δεν το διέθετε, ο εργολάβος θα έπρεπε να ξοδέψει για να το ενοικιάσει τουλάχιστον 250 ευρώ ανά ημέρα.

Από τα στοιχεία που διαθέτουμε προκύπτει ότι η αμοιβή του αναδόχου για τα βλαστικά υπολογίζεται με βάση τον όγκο των τεμαχισμένων φυτοκλαδεμάτων και όχι με βάση τον χρόνο απασχόλησης του φορτωτή και του κλαδοτεμαχιστή. Επομένως η εμπλοκή του δημοτικού μηχανήματος δεν μειώνει το κόστος του Δήμου, αλλά απλώς συμβάλλει στη μείωση των δαπανών του αναδόχου. Επιπλέον, δεν φαίνεται να υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης των εκτελούμενων εργασιών.

Αβίαστα λοιπόν προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα προς τη διοίκηση του Δήμου μας:

  1. Ποια είναι η ωφέλεια από το αντίτιμο της προσφοράς που γλυτώνει ο εργολάβος από το δημοτικό μηχάνημα που του διατίθεται δωρεάν;
  2. Υπάρχουν και ποιες είναι οι διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης των εκτελούμενων εργασιών ή των παρεχόμενων υπηρεσιών του αναδόχου;
  3. Αρκεί η απολογιστική υποβολή στατιστικών στοιχείων για το πλήθος των δρομολογίων και τα ζυγολόγια για να εγκριθεί η δαπάνη χωρίς να προβλέπεται κανένας ποσοτικός/ποιοτικός έλεγχος;
  4. Δεν οφείλουν να λογοδοτήσουν στους πολίτες του Δήμου Πεντέλης οι αρμόδιοι; Δηλαδή οι επόπτες της Δ/νσης Διοικητικής υποστήριξης υποδομών καθαριότητας και πρασίνου, που δίνει εντολή εργασίας στον εργολάβο και πιστοποιεί την καλή εκτέλεσή της, οι υπηρετήσαντες αντιδήμαρχοι Καθαριότητας κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου και η δήμαρχος;
  5. Τέλος, παρέλαβε μέχρι τώρα ο Δήμος Πεντέλης από τον εργολάβο τα 27.000 λίτρα κομπόστ υψηλής ποιότητας όπως ορίζει η σύμβαση, για κάθε χρόνο;».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet