Πρόστιμο στον Δήμο Πεντέλης για παράνομο ψεκασμό στο γήπεδο Ν. Πεντέλης
Κοινωνία

Πρόστιμο στον Δήμο Πεντέλης για παράνομο ψεκασμό στο γήπεδο Ν. Πεντέλης

Μια ενδιαφέρουσα καταγγελία για παράνομο ψεκασμό από πλευράς του Δήμου Πεντέλης έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 19 Μαρτίου 2019. Ειδικότερα, πολίτης που έλαβε τον λόγο αναφορικά με το «επεισοδιακό» ζήτημα που έχει ανακύψει με το γήπεδο της Ν. Πεντέλης, έφερε στο φως μια καταγγελία κατά του Δήμου, για την οποία μάλιστα ο τελευταίος καλείται να πληρώσει πρόστιμο 1.500,00 ευρώ, το οποίο του επιβλήθηκε από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο πολίτης κατήγγειλε το γεγονός στο Δημοτικό Συμβούλιο, αντιπαραβάλλοντάς το με την «υποτίθεται ευαισθησία» που λέει ότι έχει ο Δήμος απέναντι στα παιδιά που αθλούνται στο γήπεδο της Ν. Πεντέλης, αλλά και για να στηλιτεύσει τη μη τήρηση των κανονισμών από πλευράς της διοίκησης του Δήμου.

Η καταγγελία προκάλεσε αίσθηση στο Σώμα, καθώς ουδείς είχε ενημερωθεί για το συμβάν, ενώ εντύπωση έκανε ότι ο δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου, δεν έκανε καμιά προσπάθεια να το διαψεύσει…

Ο ψεκασμός, η καταγγελία και η «καμπάνα»

Ας δούμε, όμως, πώς εξελίχθηκε η συγκεκριμένη υπόθεση.

Στις 13 Μαρτίου 2018 υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής έγγραφη καταγγελία για εφαρμογή φυτοπροστατευτικού προϊόντος (ζιζανιοκτόνο) που έγινε το πρωινό της 8ης Μαρτίου περιμετρικά, εντός και εκτός του γηπέδου της Ν. Πεντέλης, από υπάλληλο του Δήμου, χωρίς να ληφθούν τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα (δεν είχαν ενημερωθεί οι κάτοικοι και οι επισκέπτες, ενώ υπήρχε και κόσμος εντός του γηπέδου).

Στη διαμαρτυρία κατοίκων, ο ψεκασμός σταμάτησε στις 09:15, ενώ – όπως αναφέρει ο καταγγέλλων – οι παριστάμενοι εκπρόσωποι του Δήμου δήλωσαν ότι ο ψεκασμός δεν διενεργήθηκε με εντολή του Δήμου και ότι διακόπηκε κατόπιν εντολής του κ. Μιχελακάκη (σ.σ.: πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ν. Πεντέλης) προς τον υπάλληλο του Δήμου, όταν ο ίδιος ειδοποιήθηκε τηλεφωνικώς για το συμβάν. Μάλιστα, οι κάτοικοι είχαν φωτογραφίσει το όχημα του υπαλλήλου του Δήμου και το φυτοπροστατευτικό σκεύασμα, στέλνοντας τις σχετικές φωτογραφίες στην Περιφέρεια.

Η τελευταία επιβεβαίωσε, με αυτοψία στον χώρο, τη χρήση φυτοπροστατευτικού σκευάσματος, διαπιστώνοντας περιορισμένης έκτασης ξηράνσεις ζιζανίων.

Έτσι, η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, με έγγραφό της στις 4/5/2018, αφού υπενθύμισε στον Δήμο Πεντέλης ότι η εφαρμογή του εν λόγω προϊόντος, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση κατοίκων και επισκεπτών, συνιστά παράβαση συγκεκριμένου άρθρου Κοινής Υπουργικής Απόφασης, τον καλούσε εντός 15 ημερών να υποβάλει υπόμνημα με τις απόψεις του.

Τελικώς, το υπόμνημα του Δήμου κατατέθηκε στις 30 Ιουλίου του 2018 και σε αυτό αναφερόταν ότι, σύμφωνα με ενημέρωση του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Ν. Πεντέλης, Εμμανουήλ Μιχελακάκη, «ο δήμαρχος και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Πεντέλης ουδέποτε έδωσαν εντολή για χρήση φυτοπροστατευτικού προϊόντος στον χώρο του γηπέδου…».

Ωστόσο, με βάση τα όσα είπε ο δημότης Ν. Πεντέλης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 19ης Μαρτίου, ο δήμαρχος – «προς τιμήν του», όπως ανέφερε ο πολίτης – σε συνάντηση με κατοίκους της περιοχής, μετά το συμβάν, είχε παραδεχθεί το σφάλμα, κάνοντας λόγο για «mea culpa»

Πάντως, το υπόμνημα του Δήμου δεν φαίνεται να έπεισε τους αρμοδίους και έτσι φθάσαμε στις 24 Σεπτεμβρίου 2018 στην «επιβολή διοικητικών κυρώσεων για χρήση γεωργικών φαρμάκων χωρίς την έγγραφη ενημέρωση των μόνιμων επισκεπτών της περιοχής», που επέφερε και την επιβολή του προαναφερόμενου προστίμου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet