Πρόταση για μείωση των αντικειμενικών αξιών στον Δήμο Πεντέλης από την παράταξη του Άγγελου Παλαιοδήμου
Επιχειρήσεις – Αγορά

Πρόταση για μείωση των αντικειμενικών αξιών στον Δήμο Πεντέλης από την παράταξη του Άγγελου Παλαιοδήμου

Ερώτηση για τις προθέσεις της διοίκησης του Δήμου Πεντέλης σχετικά με τη λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για μείωση των αντικειμενικών αξιών στις ζώνες του Δήμου και αποστολή της ως γνωμοδότηση προς το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης Πεντέλη 2020 Άγγελος Παλαιοδήμος στη συνεδρίαση του Σώματος στις 30 Νοεμβρίου 2022. «Δυστυχώς», όπως αναφέρει ο ίδιος, «απάντηση δεν πήρε, αφού για ακόμα μια φορά η δήμαρχος απαξίωσε το Δημοτικό Συμβούλιο με την απουσία της».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παλαιοδήμος ενημέρωσε το Σώμα ότι στο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στη Βουλή, την Τρίτη 06/12/2022, υπάρχει διάταξη στο άρθρο 51 (με το οποίο τροποποιείται η παρ. 1Α άρθρου 41 ν. 1249/1982), σύμφωνα με την οποία οι Δήμοι δύνανται από τις 10/12/2022 έως και τις 20/01/2023 να υποβάλλουν τη γνώμη τους για τις τιμές ζώνης της χωρικής τους αρμοδιότητας, που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022, βάσει της κοινής απόφασης του υπουργού και του υφυπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ  2375/Β/07.06.2021 ). Οι σχετικές μεταβολές, όπως αναφέρονται και στον πίνακα, κρίνονται επιεικώς υπέρογκες, ειδικά για την περιοχή των Μελισσίων όπου σε κάποιες ζώνες η αύξηση φτάνει το 25%!

«Το θέμα είναι εξόχως σοβαρό, καθώς η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου είναι συνδεδεμένη στο φορολογικό μας σύστημα με τον υπολογισμό φόρων και τελών, αλλά και με τον υπολογισμό εκπτώσεων και την απόδοση επιδομάτων στους φορολογούμενους» σημειώνει η παράταξη και προσθέτει:

«Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα επηρεάσει το Δημοτικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), τον ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή, τον Φόρο Κληρονομιάς, Γονικής Παροχής και Δωρεάς ακινήτων, τον φόρο επί των Τεκμαρτών Ειισοδημάτων, τα Πολεοδομικά Πρόστιμα κατασκευής ή διατήρησης αυθαιρέτων και φυσικά πολλά κοινωνικά επιδόματα (π.χ. στεγαστικό επίδομα, κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο ΔΕΗ κτλ).

Σε κάθε περίπτωση, η παρεχόμενη δυνατότητα δεν πρέπει να χαθεί και η πρόταση που θα διατυπωθεί θα πρέπει να έχει ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά τέτοια, ώστε να συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η διοίκηση του Δήμου θα αντιληφθεί τη σοβαρότητα του θέματος και θα κινηθεί άμεσα, έστω και χωρίς αντιδήμαρχο Οικονομικών(!), για την κατάθεση σχετικής εισήγησης προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Προς αυτή την κατεύθυνση φυσικά και θα σταθούμε αρωγοί, ώστε να ψηφιστεί μία εμπεριστατωμένη πρόταση μείωσης των αντικειμενικών αξιών που θα γίνει αποδεκτή από το υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα αποτιμά ισορροπημένα τις σύγχρονες αξίες γης στις επιμέρους περιοχές του Δήμου μας. Παράλληλα όμως, θα λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες των δημοτών και ταυτόχρονα δεν θα ναρκοθετεί τον προϋπολογισμό του Δήμου, επηρεάζοντας κατάλληλα το σκέλος των εσόδων που συνδέονται με τις αξίες γης».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet