Σε νέα εποχή περνά ο Δήμος Πεντέλης στη διαχείριση απορριμμάτων
Κοινωνία

Σε νέα εποχή περνά ο Δήμος Πεντέλης στη διαχείριση απορριμμάτων

Σε νέα εποχή και λογική στη διαχείριση των απορριμμάτων περνά ο Δήμος Πεντέλης, με σκοπό την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και τη μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή.

Στο πλαίσιο αυτό, το νέο απορριμματοφόρο για την αποκομιδή βιοαποβλήτων, ξεκίνησε χθες (11/8) τη λειτουργία του και περισυνέλλεξε τα πρώτα βιαπόβλητα από το νέο δίκτυο των καφέ κάδων, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης, που εντάχθηκαν στο σχετικό πρόγραμμα. Συνολικά περισυλλέγησαν 720 κιλά οργανικών αποβλήτων, τα οποία δεν οδηγήθηκαν προς ταφή στον ΧΥΤΑ της Φυλής.

Η διαδικασία περισυλλογής και ταυτόχρονης πλύσης των κάδων θα πραγματοποιείται καθημερινά. Αρχικά από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και μετά το τέλος των λαϊκών αγορών. Τα βιοαποβλητα οδηγούνται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης του ΕΣΔΝΑ, προκειμένου να ακολουθήσουν τα στάδια της διαδικασίας επεξεργασίας βιοαποβλήτων.

Σκοπός της δημοτικής αρχής είναι εντός του Σεπτεμβρίου η καθολική επέκταση της ξεχωριστής συλλογής οργανικών αποβλήτων σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης, τα οποία θα είναι υποχρεωμένα με βάση το άρθρο 84 του Νόμου 4685 να έχουν καφέ κάδο συλλογής οργανικών αποβλήτων εντός το καταστήματός τους, κάδο που χορηγεί ο Δήμος, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ακόμη, τις επόμενες μέρες εγκαθίστανται σε επιλεγμένα σημεία της πόλης 22 μεγάλοι καφέ κάδοι, όπου θα συλλέγονται τα υπολείμματα από κηπευτικές εργασίες (φύλλα, μικρά κλαδιά και χόρτα).

Η διοίκηση γνωστοποιεί ότι σε επόμενη φάση, εντός το 2020, θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια κάδων και απορριμματοφόρων για την καθολική εφαρμογή σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της πόλης της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, καθώς έχει ήδη εγκριθεί από το ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση ύψους 1.900.000 ευρώ για αγορά του σχετικού εξοπλισμού.

Με αφορμή τα νέα δεδομένα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στον Δήμο Πεντέλης, η δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά δήλωσε:

«Ξεκινάμε μια σημαντική προσπάθεια ώστε σταδιακά να επιτευχθεί η εκτροπή όσο το δυνατόν περισσότερων οργανικών αποβλήτων από τον πράσινο, στον καφέ κάδο, στέλνοντας όλο και λιγότερες ποσότητες απορριμμάτων για ταφή.

»Είναι ένας σκοπός που επιλέξαμε συνειδητά να υπηρετήσουμε από την αρχή της θητείας μας, προκειμένου να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να παρέχουμε στους συμπολίτες μας τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες καθαριότητας, δημιουργώντας παράλληλα οικονομικό όφελος για το Δήμο μας».

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, από την πλευρά του σημείωσε:

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τον Δήμο μας, καθώς μπαίνουμε στη νέα εποχή διαχείρισης των απορριμμάτων.

»Η διαδικασία, λόγω Covid-19 είναι δύσκολη, επειδή δεν μας δίνεται η δυνατότητα για ευρεία ενημέρωση των καταστηματαρχών με ημερίδες και επιμόρφωση. Όμως διά ζώσης, νυχθημερόν προσπαθούμε σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες να περάσουμε στη νέα εποχή. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, με συνεργασία και υπευθυνότητα από όλους».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet