Συνεχίζονται οι προσφυγικές-μεταναστευτικές… δονήσεις στην Πεντέλη
Κοινωνία

Συνεχίζονται οι προσφυγικές-μεταναστευτικές… δονήσεις στην Πεντέλη

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό φαίνεται ότι θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί τον Δήμο Πεντέλης, τουλάχιστον όσο η κεντρική διοίκηση δεν ξεκαθαρίζει τη στάση που θα κρατήσει αναφορικά με τη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα. Έτσι, την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019 ζήσαμε άλλη μια «ηλεκτρισμένη» συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, υπό την παρουσία δεκάδων πολιτών, οι οποίοι ζητούσαν επιμόνως από τη διοίκηση να υιοθετήσει ψήφισμα κατά της δημιουργίας των σχετικών δομών φιλοξενίας, αλλά και με τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας.

Αυτή τη φορά αφορμή στάθηκε η -μέσω δημοσιευμάτων- κυκλοφορία της φήμης ότι ΜΚΟ θα χρηματοδοτήσει ιδιωτική κλινική στα Μελίσσια, προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί hot spot. Ακολούθησαν επικοινωνία της δημάρχου Δήμητρας Κεχαγιά με τον ιδιοκτήτη της κλινικής, όπου -όπως ενημέρωσε η ίδια το Δημοτικό Συμβούλιο- δεν υπήρξε ούτε διάψευση, ούτε επιβεβαίωση των δημοσιευμάτων, αλλά και ανακοίνωση από την πλευρά της ιδιοκτησίας, η οποία ουσιαστικά ζητούσε επιμόνως από τη δήμαρχο να αποσύρει την ανακοίνωση από την ιστοσελίδα του Δήμου, επικαλούμενη «ηθική βλάβη» της επιχείρησης.

Υψηλοί τόνοι και ακραίες τοποθετήσεις από δημότες

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο διεξήχθη με πολλές διακοπές από πλευράς των παριστάμενων πολιτών, οι οποίοι αποδοκίμαζαν όποιον ομιλητή δεν εξέφραζε αυτό που οι ίδιοι ήθελαν να ακούσουν, εξοργίζοντας αρκετές φορές κάποιους εκ των δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι έρχονταν σε φραστική αντιπαράθεση με ορισμένους εκ των δημοτών. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Σώματος, Λουκάς Μακρής, απείλησε αρκετές φορές ότι θα διακόψει τη διαδικασία, προσπαθώντας να επαναφέρει την ηρεμία στην αίθουσα συνεδριάσεων.

Ένταση υπήρξε και από την παρέμβαση της βουλευτού Βορείου Τομέα της Ελληνικής Λύσης Αναστασίας-Αικατερίνης Αλεξοπούλου, η οποία θέλησε να διαβάσει ψήφισμα που έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τον πρόεδρο του Σώματος να της υπενθυμίζει ότι με βάση τη διαδικασία θα πρέπει να το καταθέσει και θα αναγνωσθεί σε επόμενη συνεδρίαση, γεγονός που δεν άρεσε σε αρκετούς εκ των παρόντων πολιτών.

Εν τω μεταξύ, δεν έλειψαν και οι ακραίες τοποθετήσεις από κάποιους δημότες που έλαβαν τον λόγο, όπως αυτή ιερωμένου, που μίλησε για «οπλισμένους με σπαθιά μουσουλμάνους» που περιφέρονται στις πλατείες του Δήμου, τους οποίους και χαρακτήρισε ως «στρατό εισβολής» που «περιμένει απλώς την εντολή», σχόλιο που προκάλεσε διαμαρτυρίες από κάποιους δημοτικούς συμβούλους.

Ώριμη αντίδραση από το Δημοτικό Συμβούλιο

Σε αντίθεση με τις φωνές του ακροατηρίου, οι τοποθετήσεις όσων δημοτικών συμβούλων έλαβαν τον λόγο κινήθηκαν σε ήπιο τόνο.

Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου

Έτσι, ο επικεφαλής της Δημοτικής Συμμαχίας, Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, εξέφρασε την ευχή ότι δεν θα προχωρήσει το σχέδιο δημιουργίας hot spot στην ιδιωτική κλινική, προσθέτοντας ωστόσο το ερώτημα εάν τον τόπο τον κυβερνούν η κυβέρνηση, οι περιφέρειες και οι δήμοι ή οι ΜΚΟ, θεωρώντας «απαράδεκτη» την εμπλοκή των τελευταίων στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Λευτέρης Κοντουλάκος

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης Μπροστά Μαζί, Λευτέρης Κοντουλάκος, κάλεσε τη δήμαρχο να βγάλει μια ανακοίνωση προς την κυβέρνηση ότι ο Δήμος αρνείται τη δημιουργία hot spot σε οποιονδήποτε χώρο του, δημόσιο ή ιδιωτικό, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτρέψει παρόμοιες κινήσεις στο μέλλον.

Σπύρος Κωνσταντάς

Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σπύρου Κωνσταντά (ο οποίος ήρθε αρκετές φορές σε αντιπαράθεση με τους δημότες), που υποστήριξε ότι «οι Έλληνες εργάτες δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε με τους πρόσφυγες», ενώ χαρακτήρισε «φασιστικό» το κείμενο που έφεραν οι πολίτες και ζήτησε από τις υπόλοιπες παρατάξεις να το καταδικάσουν.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση από την πλευρά της δημοτικής παράταξης Νέοι Άνθρωποι – Νέα Αρχή, με τον επικεφαλής, Αντώνη Φειδοπιάστη και τον δημοτικό σύμβουλο Κώστα Καλλιανιώτη, να σηκώνονται από τα έδρανά τους και να αποχωρούν για όση ώρα λάμβανε χώρα η όλη συζήτηση, διαφωνούντες εμφανώς με τα όσα διαδραματίζονταν στην αίθουσα.  

Δήμητρα Κεχαγιά: Με ενδιαφέρει η ουσία και όχι οι εντυπώσεις

Δήμητρα Κεχαγιά

Η δήμαρχος εξ αρχής δήλωσε αντίθετη με οποιαδήποτε κίνηση «εκτός θεσμικού πλαισίου», εξήγησε ότι η υπόθεση με την κλινική «έχει λήξει», αφού έχει συγκεκριμένη χρήση και δεν μπορεί να φιλοξενήσει μια τέτοια δομή και επανέλαβε ότι θα τη βρουν απέναντι όσοι επιχειρούν να λειτουργήσουν μη συντονισμένα στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η κ. Κεχαγιά, απαντώντας σε αίτημα που τέθηκε από τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Βασίλη Μπούρα για διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος, εξήγησε ότι ο νόμος αποκλείει κάτι τέτοιο, ενώ απέρριψε και την εισήγηση για έκδοση γενικής απόφασης πάνω στο θέμα, λέγοντας ότι κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά. Πρόσθεσε δε, ότι την ίδια την ενδιαφέρει η ουσία και όχι οι εντυπώσεις, προσθέτοντας με νόημα ότι έχει λόγο που είναι πολύ προσεκτική στις διατυπώσεις σε ό,τι αφορά το «φλέγον» αυτό ζήτημα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet