Τιμήθηκε η επέτειος του «ΟΧΙ» στον Δήμο Πεντέλης
Κοινωνία

Τιμήθηκε η επέτειος του «ΟΧΙ» στον Δήμο Πεντέλης

Παρουσία πλήθους κόσμου και του δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη πραγματοποιήθηκαν στη Δημοτική Κοινότητα Μελισσίων οι εκδηλώσεις του Δήμου για τον εορτασμό του Έπους του ΄40.

Συγκεκριμένα, τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ακολούθησε ομιλία του δημάρχου Πεντέλης, κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Ελευθερίας και τέλος η μαθητική παρέλαση. Οι εκδηλώσεις έγιναν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, με εθνικό παλμό και απόλυτη επιτυχία.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού, κ.κ. Κυρίλλου, πρωτοσύγκελος Νικάνωρ, ο καθηγητής Χαράλαμπος Τοκατλίδης, οι θεματικοί αντιδήμαρχοι Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου και Άντα Μπούσουλα, ο τοπικός αντιδήμαρχος Δ.Κ. Μελισσίων Ηλίας Τσουχνικάς, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λίτσα Μπουσίου, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Βασίλειος Μπούρας, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Άγγελος Παλαιοδήμος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σάββας Βορέας, Τίτσα Κυβέλου και Παναγιώτης Μούστρης, οι τοπικοί σύμβουλοι Δ.Κ. Μελισσίων Απόστολος Φραντζής, Μαίρη Δούκα και Γιώργος Μαγιάτης, ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Βασίλειος Κωστόπουλος, η αντιπρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Αγνή Ζώη και η υπεύθυνη του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων Κική Μπάρα.

Ακολουθεί η ομιλία του δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940:

Αγαπητοί συμπολίτες,

Γιορτάζουμε σήμερα τη λαμπρότερη σελίδα της νεότερης ιστορίας μας, το «ΟΧΙ» του Έλληνα στον φασισμό.

Η Ελλάδα η γενέτειρα της Δημοκρατίας είναι εκεί, στα βορειοηπειρωτικά υψώματα, με τη μορφή του αγέρωχου Έλληνα μαχητή για να σταματήσει τη λαίλαπα της Ιταλογερμανικής Ναζιστικής μαυρίλας που ήδη είχε σκεπάσει ολόκληρη την Ευρώπη.

Κι εκεί η ελπίδα ξαναγεννιέται, ο άτρωτος άξονας κλονίζεται μπροστά στη δύναμη των ηθικών αξιών, των Ελληνοχριστιανικών ιδεωδών και της ιστορικής μας κληρονομιάς.

Ήταν η στιγμή της επιβεβαίωσής μας ως φυλής, ήταν η στιγμή που αναγκάσαμε τους άσπονδους φίλους μας να δηλώσουν ότι «οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Στα αιματοβαμμένα βορειοηπειρωτικά υψώματα αρχικά και στη γραμμή των οχυρών στο Μπέλες στη συνέχεια, ο σημερινός ιστορικός αναλυτής μπορεί από τις στιγμές θυσίας των Ελλήνων μαχητών να ανακαλύψει μηνύματα Ελλάδας, ζωής, εθνικού φρονήματος, αυταπάρνησης, αγάπης για την πατρίδα.

Κι είναι αυτά τα μηνύματα που διαχρονικά η Ελληνική μας ιστορία δίνει στην ανθρωπότητα. Είναι τα ίδια μηνύματα που στήριξαν το πνεύμα της φυλής μας και την μοναδικότητά μας παγκόσμια.

Και μετά, μετά το μεγαλείο της ιαχής «αέρα», αναδεικνύεται ένα ακόμα μεγαλύτερο μεγαλείο, της ψυχής του Έλληνα της Αντίστασης. Του απλού πολίτη, της γυναίκας, της μάνας, του παιδιού που δεν τους λύγισαν ούτε στο Δίστομο, ούτε στην Καισαριανή, ούτε στο Κομμένο της Άρτας, ούτε στα Καλάβρυτα, ούτε στο Φούρνο του Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη, ούτε στην Κρήτη, ούτε στην Παλλήνη, ούτε σε κάθε ύψωμα που έγινε μνημείο τους απέναντι στο βάρβαρο Γερμανό κατακτητή που δεν σεβάστηκε τον άνθρωπο, τον πολιτισμό, την πατρίδα αυτών που τον δίδαξαν και θα τον διδάσκουν για αιώνες.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Σ΄ έναν κόσμο:

  • Που οι στρατοί των ισχυρών συναγωνίζονται το ποιος θα σκοτώσει περισσότερα παιδιά ερειπώνοντας όχι μόνο χωριά και γειτονιές αλλά και ολόκληρες πόλεις.
  • Που οι γειτονικοί μας λαοί πολεμούν ο ένας τον άλλο με φανατισμό χωρίς το όραμα της λευτεριάς αλλά με πρωτόγνωρες βαρβαρότητες.
  • Που καραβάνια μεταναστών ψάχνουν το μέλλον τους στην «πολιτισμένη» Ευρώπη, προσφέροντας φτηνά εργατικά χέρια και χτίζοντας την μεγαλύτερη ίσως Ευρωπαϊκή απειλή του αύριο.
  • Που το Αιγαίο και οι πανέμορφες παραλίες των νησιών μας, γεμίζουν καθημερινά από νεκρά κορμιά γυναικόπαιδων στην αγωνία τους να ξεφύγουν μακριά από τους πιο βρωμερούς πολέμους στις χώρες τους.
  • Που συνασπισμοί κρατών, φαίνεται να δημιουργήθηκαν για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ισχυρών.

Σ΄ έναν κόσμο τελικά και σε μια περιοχή που το αύριο είναι γεμάτο εκρηκτικές ανασφάλειες χωρίς καμιά ελπίδα.

Εμείς οι Έλληνες, πού είμαστε; Τι κάνουμε; Πού πάμε;

Η Ελλάδα, το πρώτο οικόπεδο του πλανήτη, κουβαλώντας στις πλάτες της ιστορία χιλιετηρίδων, γενέτειρα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και μητέρα όλων των Επιστημών σύρεται σήμερα, οικονομικά σκλαβωμένη, με σχέδιο σε μονοπάτια απαξίωσης, αναξιοπρέπειας και στέρησης της Εθνικής της υπόστασης και οδηγείται σε καταστάσεις πλήρους ελέγχου από τους κατακτητές, σε μαρασμό Εθνικό, Ηθικό και Οικονομικό.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο της σκληρής διελκυστίνδας, των συμφερόντων των ισχυρών στην περιοχή μας, η Πατρίδα μας, Πατρίδα του Πλάτωνα, του Περικλή, του Αριστοτέλη, του Ιπποκράτη, του Μέγα Αλεξάνδρου, του Καραϊσκάκη, του Κολοκοτρώνη, των ηρώων του ΄40, μοιάζει βαριά λαβωμένη από διαχρονικά λάθη των ηγεσιών της που αξιοποίησαν και αξιοποιούν καθημερινά καλύτερα, οι οικονομικοί κατακτητές της, να  πορεύεται με το σχοινί της αγχόνης στον λαιμό, χωρίς ελπίδα για τα παιδιά της, χωρίς αίσθηση των επικίνδυνων κοσμοϊστορικών γεγονότων που εξελίσσονται στην περιοχή, αδύναμη να αντιδράσει, να χαράξει πορεία, να επιβάλει άποψη.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Σ΄ αυτήν τη σκληρή πραγματικότητα, είναι ανάγκη οι κοινωνίες και τα μέλη τους να ανατρέξουν στις ρίζες τους, στην ιστορία μας, για να βρουν τι τις σκλάβωσε, τι τις απελευθέρωσε, τι τις οδήγησε στην έξοδο από το τέλμα. Είναι ανάγκη να αναλύσουν και τα μηνύματα του ΄40.

Η επιλογή, Ηγεσιών, Αρχών και Αξιών με ηγέτες «μπροστάρηδες», Έλληνες ικανούς, ηθικούς και αδιάφθορους σε όλα τα επίπεδα εξουσίας.

Η σφυρηλάτηση Εθνικού Οράματος Ελπίδας, όπου οι έννοιες φιλοπατρία, προσφορά, αξιοκρατία και αυτοθυσία, δεν θα είναι πλέον ζητούμενα αλλά δεδομένα.

Η ανάδειξη της κοινωνίας του «Ανθρώπου», της Χορηγίας και της Στήριξης της Κοινωνικής Συνοχής, του Εθελοντισμού, της Αισιοδοξίας, όπου κάθε κοινωνική τάξη ηλικιακά θα έχει το δρόμο της, την στήριξή της και το μέλλον της εξασφαλισμένα.

Η λειτουργία μιας καλοκουρδισμένης κρατικής μηχανής, με καθαρότητα και τιμιότητα των δημόσιων λειτουργών της, μακριά από την κομματοκεντρικότητα, τις ίντριγκες και τις παρέες των βολεμένων.

Η συστράτευση των ικανών, σ΄ έναν διπλωματικό αγώνα ελάφρυνσης του βάρους της οικονομικής μας σκλαβιάς από τους κατακτητές.

Προφανώς και βοηθά να δούμε μια ηλιαχτίδα Ελπίδας και αισιοδοξίας και να συναισθανθούμε απόγονοι ποιών είμαστε, τι γίνεται γύρω μας  και που  μπορούμε να οδηγηθούμε, ποια είναι η θέση μας, τι πρέπει να κάνουμε για το καλό της πατρίδας, το καλό όλων μας, για να ξεφύγουμε από την μέγγενη του αργού μαρασμού και να παίξουμε τον ρόλο που μας ανήκει στη πατρίδα μας και στη περιοχή.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και επικίνδυνοι, προβληματιστείτε, πάντα με θέσεις συναίνεσης που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη. Η φτώχεια, οι ελλείψεις, οι αναδυόμενες Κοινωνικές και Θρησκευτικές κυρίως διαφορές, αποτελούν εκρηκτικό μείγμα, επικίνδυνο για την ειρήνη των λαών και των κοινωνιών που είναι το πρώτο και αδιαφιλονίκητο ζητούμενο.

Συμπολίτες,

Εμείς εδώ στον τόπο μας, την Πεντέλη, προσπαθούμε καθημερινά να κάνουμε πράξη το Όραμα μιας ανθρώπινης, Ελληνικής και Κοινωνικής Ελπίδας, Ασφάλειας, Προσφοράς, Εθελοντισμού, με καθαρές, διαφανείς και αδιάφθορες διαδικασίες διοίκησης, διοικώντας με δίκαιο παράδειγμα και 24ωρη προσφορά.  Υλοποιώντας το χρέος μας βοηθάμε την πατρίδα μας να σταθεί όρθια και να υλοποιήσει το όραμα της.

Σήμερα ημέρα εορτασμού του έπους του ΄40, ας σκεφτούμε ότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να μην λειτουργήσουμε ως άξιοι απόγονοι όλων αυτών που έφυγαν από τα βορειοηπειρωτικά βουνά με ένα πόδι ή θάφτηκαν κάτω από το χιόνι για την Πατρίδα.

Η ενότητα, ο αγώνας, η αυτοθυσία, η αγάπη για την πατρίδα μας, αρχές με τις οποίες οι Έλληνες πέτυχαν τον θρίαμβο του 40 είναι και πάλι επίκαιρες και αναγκαίες σήμερα, για νίκη στην σκληρή  οικονομική σκλαβιά που οι κατακτητές  εκμεταλλευόμενοι τα τεράστια λάθη και την διαφθορά διαχρονικά των ηγεσιών μας, μας επέβαλαν.

Κρατώντας ψηλά την σημαία του έθνους μας, με βάση τις αναλλοίωτες διαχρονικές αρχές, της αξιοκρατίας, με αρχές και αξίες στη σκέψη και την λειτουργία μας, με καθημερινό αγώνα προσφοράς και ανιδιοτέλειας, μπορούμε να βγάλουμε την κοινωνία μας από το τέλμα. Πρότυπά μας, οι ήρωες του ΄40 που οδήγησαν την πατρίδα σε θρίαμβο νίκης και στήριξαν τη διαχρονική συνέχεια της φυλής και τις ηθικές αρχές, μπροστά στη βάρβαρη και ύπουλη λειτουργία των «Ευρωπαίων» αντιπάλων μας.

Ζήτω οι ήρωες του 40.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet