Τις Αλησμόνητες Πατρίδες τίμησε η Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων
Κοινωνία

Τις Αλησμόνητες Πατρίδες τίμησε η Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων

Εκδήλωση για τις Αλησμόνητες Πατρίδες της Μικράς Ασίας πραγματοποίησε, με αφορμή τη συμπλήρωση 92 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων, στην  αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων του Δήμου Πεντέλης την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014.

Η πρόεδρος της Ένωσης Καλλιόπη Θεοφιλίδου-Δημητράκη απηύθηνε σχετικό χαιρετισμό για τα 92 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή και τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Μικρασιατών. Υπογράμμισε στο ότι στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδειχθούν οι ταλαιπωρίες,  οι διωγμοί, οι βαρβαρότητες και οι απερίγραπτες κτηνωδίες που υπέστησαν οι Μικρασιάτες πρόγονοι μας κατά τον πρώτο διωγμό του 1914.

Ο Θοδωρής Κοντάρας φιλόλογος και φιλίστωρ  σε θέματα Μικρασιάτικου Ελληνισμού ανέπτυξε το θέμα «1914-2014: 100 χρόνια από την έναρξη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας» και, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «με το γλαφυρό του ύφος και την αμεσότητα που τον διακρίνει κράτησε έντονο το ενδιαφέρον του κοινού». Αναφέρθηκε σε άγνωστα δεδομένα για το «Σωματείο Ένωση και Πρόοδος» των Νεότουρκων, το παραπλανητικό σύνθημά τους «Έλληνες και Τούρκοι αδελφωμένοι» καθώς και το μετέπειτα σύνθημα «Η Τουρκία στους Τούρκους» και κατέληξε ότι «ο διωγμός του 1914 ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο γενοκτονίας με την υποστήριξη της Γερμανίας. Στη συνέχεια ο Κεμάλ με τη βοήθεια των μεγάλων δυνάμεων αποτελείωσε ότι είχαν αρχίσει οι Νεότουρκοι». Έκλεισε την ομιλία του διαβάζοντας χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη Μαύρο Βίβλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου που αποτελεί σπάνιο, μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο για τα θύματα του πρώτου διωγμού 1914-1918.

Χαρακτηριστικό θρήνο σε έμμετρο λόγο που αναφερόταν στον πρώτο διωγμό του 1914 από το βιβλίο «Ιστορία της Αμμουλιανής» που αποτελεί στην ουσία περιγραφή των ταλαιπωριών, κακουχιών που υπέστησαν οι κάτοικοι ενός Μικρασιάτικου χωριού, της Γαλλιμής του νησιού Μαρμαράς, το 1914, οι οποίοι μετά το 1922 εγκαταστάθηκαν στην Αμμουλιανή, σ΄ ένα μικρό νησί στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, αναγνώσθηκε από την πρόεδρο Καλλιόπη Θεοφιλίδου-Δημητράκη. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης, από το παραπάνω χωριό προέρχονταν και οι γονείς της προέδρου, που είχε βιώσει τις ταλαιπωρίες τους από προφορικά ακούσματα. Η γενική γραμματέας της Ένωσης Στέλλα Μπεκιράκη ανέγνωσε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο «Τα Βουρλά της Μικράς Ασίας» του Νίκου Μηλιώρη, την επανέκδοση του οποίου επιμελήθηκε ο Θοδωρής Κοντάρας.

Η χορωδία «Ύμνος και Παράδοση» της Ένωσης Μικρασιατών υπό τη διεύθυνση και διδασκαλία του Χάρη Γραικού ενθουσίασε το κοινό με Μικρασιάτικα τραγούδια.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Τομέα Αθηνών Φώτης Χρυσικός, η αντιδήμαρχος Πεντέλης Άντα Μπούσουλα-Χάνου, εκπρόσωπος του δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου, η Eυαγγελία Βλυσίδου-Λεονταρίδου πρόεδρος Συνδέσμου Φιλίας Εθνών (ΣΦΕ), Μαρία Αραμπάνου πρόεδρος της Πνευματικής Πολιτιστικής και Κοινωνικής Κίνησης Βορείων Προαστίων, ο Φώτης Καραλής  πρόεδρος της Ένωσης Βουρλιωτών Μικράς Ασίας, ο Δημήτρης Μυλωνάς, αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Μικρασιάτικου Συλλόγου «Άγιος Γεώργιος Γκιουλμπαξέ», ο Χρήστος Κάζος πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών, Γκιουλμπαξιωτών «Νέα Ροδώνη».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet